Julkisten palvelurakennusten energiatehokkuutta selvitetään Tampereen yliopiston vetämässä hankkeessa.
Vuoden 2019 alusta lähtien Suomessa käyttöönotettavat uudet julkiset rakennukset rakennetaan lähes nollaenergiarakennuksina (nearly zero-energy building, nZEB).
Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen kustannustehokkaasti rakennusteknisin keinoin nykyisestä määräystasosta on erittäin haasteellinen tehtävä. Se korostuu erityisesti julkisissa palvelurakennuksissa. Energiatehokkuusvaatimusten tiukentuessa palvelurakennuksiin myös integroidaan enemmän uusiutuvan energian tuotantoa.
Tampereen teknillisen yliopiston vetämässä viime vuonna käynnistyneessä professori Juha Vinhan johtamassa COMBI-hankkeessa pyritään selvittämään erityisesti palvelurakennusten energiatehokkuuteen liittyviä vaikutuksia ja ongelmia. Tampereella järjestettiin tammikuussa seminaari, joka osoitti hankkeen olevan vahvassa vedossa. Seminaarista ja COMBI-hankkeesta lähemmin www.tut.fi.
COMBI-hanke keskittyy palvelurakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Tutkimus jakautuu viiteen työpakettiin, joista neljä keskittyy varsinaiseen tutkimukseen ja viides tutkimuksen organisointiin ja tulosten tiedottamiseen.
Päätutkimusmetodeina ovat laskennalliset tarkastelut ja case-kohteissa tehtävät käytännön mittaukset ja haastattelut. Palvelurakennusten – kuten koulujen, päiväkotien, sairaaloiden ja erityisryhmien palveluasumisen yksiköiden – käyttö on hyvin monimuotoista ja niiden toimivuudelle asetetaan erityisiä vaatimuksia. Näiden rakennusten toimivuus koskettaa ja kiinnostaa monia.
COMBI-hankkeen, jonka kokonaisbudjetti on 2,4 miljoonaa euroa, rahoittajina on suuri joukko rakennusalan yrityksiä eri osa-alueilta käsittäen arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnittelutoimistoja, rakennusliikkeitä, rakennuttajia, materiaalivalmistajia, LVIS-laitevalmistajia ja -myyjiä sekä rakennusten kuntotutkimukseen keskittyneitä yrityksiä. Kaikkiaan mukaan on lähtenyt 38 yritystä ja kahdeksan kuntaa Tampereen seudulta.
Tavoitteena parantaa energiatehokkuutta
Tavoitteena on parantaa palvelurakennusten energiatehokkuutta siten, että valitut ratkaisut täyttävät myös niille asetetut muut vaatimukset ja tavoitteet. Tutkimustulokset luovat yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, nostavat osaamistasoa ja selkeyttävät energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyviä käytäntöjä.
Samalla tuotetaan tietoa lähes nollaenergiatasoa olevien palvelurakennusten arkkitehtonisista, tilallisista ja toiminnallisista ratkaisumalleista, ja voidaan laatia suositukset lähes nollaenergiarakennusten energiatehokkuusvaatimuksille palvelurakennusten osalta Suomen olosuhteissa. Tavoitteena on myös jakaa kunnille, ministeriöille ja yrityksille tietoa palvelurakennusten energiankulutuksen pienentämisen vaikutuksista.
Tutkimuksessa on mukana ryhmiä Tampereen teknillisestä yliopistosta (TTY), Aalto-yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta (TAMK).
Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan laitos selvittää historiansa suurimmassa hankkeessa palvelurakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä haasteita ja ratkaisuja. Hanke on Tampereen talousalueen kärkihanke Tekesin INKA-ohjelmassa rakentamisen osa-alueella.
Merkittävän yritysrahoituksen lisäksi hankkeeseen on saatu julkista rahoitusta TEKESin INKA-ohjelmaan liittyvästä Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).