Espoon sairaalan sisäilmaolosuhteet varmistetaan urakkavaiheen puhtaudenhallinnalla

Rakenteilla olevassa Espoon sairaalassa hyvät sisäilmaolosuhteet pyritään varmistamaan puhtaudenhallinnalla jo urakkavaiheessa. Sairaalan, jossa puhtaudella on tavallisia rakennuksia vielä suurempi arvo, työmaa-aikainen puhtaudenhallinta auttaa pitämään ihmiset terveinä kiinteistön koko elinkaaren ajan.

Sitä mukaa kun sisäilmaongelmat ja pölyallergiat yleistyvät, ihmisten tietoisuus puhtaan sisäilman tärkeydestä kasvaa. Puhtaudenhallintakonsultoinnilla on tässä paljon annettavaa.

– Puhtaudenhallinta on kustannuksiltaan hyvin kohtuullinen sijoitus tulevaisuuteen, sairaalan ilmanvaihtosuunnittelusta vastaava Granlund Oy:n LVI-projekti-insinööri Jaakko Niemelä kertoo.

Ihmisten tietoisuus puhtaan sisäilman tärkeydestä kasvaa

Hänen mukaansa työmaa-aikainen puhtaudenhallinta vähentää urakoitsijan kustannuksia, koska ihmiset pysyvät työmaalla terveinä ja kiinteistön ilmastointikanavia ei tarvitse puhdistaa heti rakennuksen valmistumisen jälkeen. Tilaajan kannalta olennaista on varmistaa, että sisäolosuhteet edistävät kaikkien kiinteistön loppukäyttäjien hyvinvointia.

Puhtaudenhallinta ehkäisee sisäilmaongelmia

Kesäkuun lopulla valmistuvassa Espoon sairaalassa tullaan keskittymään potilaiden kuntoutukseen. Sairaalaan rakennetaan muun muassa 270 potilashuonetta ja geriatrian poliklinikka. Kohteelle on tehty puhtaudenhallintasuunnitelma, jonka toteutumista seurataan koko työmaa-ajan ja jolla valvotaan esimerkiksi urakassa käytettyjä IV- ja rakennustuotteita sekä työmenetelmiä.

Kaikki Espoon sairaalan IV-puolen tuotteet ja valtaosa rakennustuotteista ovat M1-luokiteltuja, eli niistä erkanee hyvin vähän epäpuhtauksia. On myös olennaista, että sahaaminen ja muut pölyävät työvaiheet tehdään ulkona aina kun mahdollista.

– Sisätiloissa pölyävät työt on syytä tehdä keskitetysti ja hallitusti kohdepoistoilla varustetuilla laitteilla, ja tilat on siivottava välittömästi työn päätyttyä, Niemelä sanoo.

Tärkeää on hallita sisäolosuhteita kiinteistön koko rakennusprosessin ajan ja estää rakennuspölyä ja muita ihmisille haitallisia epäpuhtauksia leviämästä rakenteisiin tai ilmanvaihtokanavistoihin. Kun puutteisiin tartutaan ajoissa, sisäilmaongelmia voidaan ennaltaehkäistä tehokkaasti.

IV-kanavien puhtautta valvotaan mittauksilla

Ilmanvaihtokanaviin ei saisi päästä rakentamisen aikana pölyä, ja siksi jokainen tila siivotaan ennen ilmanvaihdon asentamista.

– Ennen ilmanvaihdon toimintakokeita tilat tarkastetaan puhtausmittauksilla, joissa kiinnitämme geeliteippejä esimerkiksi seiniin, lattiaan ja kalusteisiin. Pintapölymittarit kertovat pölykertymän. Me dokumentoimme ja raportoimme tulokset, ja jos sovitut raja-arvot ylittyvät, tilat siivotaan uudelleen, Niemelä kertoo.

Espoon sairaalatyömaalla kaikki toimintakokeita edeltävät siivoukset on hoidettu mallikkaasti. Suunnittelijan asiantuntijat kiertävät 70 000 bruttoneliön sairaalan läpi 2–4 kertaa kuukaudessa.

– Valvomme työmaan käytäntöjä ja kirjaamme ylös puutteet, joita voivat olla esimerkiksi välinpitämättömästi tehdyt osastoinnit tai auki kiilatut ovet tiloissa, jotka on tiivistetty ilmanvaihdon asentamista varten. Raportoimme tulokset urakoitsijalle ja tilaajalle, jolloin työmenetelmiä voidaan tarvittaessa muuttaa, Niemelä sanoo.

Sisäilman laadun kannalta on tärkeää, että rakennus ja sen laitteet rakennetaan puhtaiksi ja samalla huolehditaan siitä, että ne pysyvät puhtaina koko käyttöajan. Sisäilmayhdistyksen kehittämässä Sisäilmastoluokituksessa on tälle asialle annettu erittäin suuri paino. Siinä esitetään selkeät vaatimukset sekä rakennuksen että sen laitteiden puhtaudelle.

EK