Euroopan unioni on päättänyt tiukentaa biosidienvalvontaa. Biosidit ovat elämäämme läheisesti liittyviä kemikaaleja, joita käytetään tappamaan pieneliöitä ympäristössämme. Asenteet biosideja kohtaan ovat poikkeuksellisen vahvoja. Niitä joko pelätään tai rakastetaan.
Määritelmän mukaan biosidit ovat kemiallisia aineita, valmisteita tai pieneliöitä. Niiden tarkoitus on tuhota, torjua tai tehdä haitattomaksi haitallisia eliöitä, estää niiden vaikutusta tai rajoittaa niiden esiintymistä. Biosideja ovat esimerkiksi ihon ja pintojen desinfiointiaineet, tuholaistorjunta-aineet, teollisuudessa ja teollisuustuotteissa käytettävät säilytys- ja puunsuoja-aineet sekä alusten kiinnittymisenestoaineet. Biosidivalmisteet jaetaan 22 eri valmisteryhmään käyttötarkoituksensa mukaan. Kasvinsuojeluaineet, lääkevalmisteet, kosmetiikka, elintarvikkeet tai niiden lisäaineet eivät ole biosideja. Rajanteko on usein vaikeaa, sillä esimerkiksi niin sanotut käsidesit sairaaloissa ja kotona ovat biosideja, mutta leikkaussaleissa lääkevalmisteita.
Jo aiemmin on ollut voimassa EUn biosididirektiivi, mutta päätöksellä (EU) N:o 528/2012 se muutettiin kaikkia maita ja osapuolia tiukemmin sitovaksi EU:n biosidiasetukseksi. Tehostettu valvontajärjestelmä toimii sekä unionin että jäsenvaltioiden tasoilla. Unionin tasolla toimii lähinnä ECHA, Euroopan kemikaalivirasto. Suomessa valvonta kuuluu Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESille. Seuraavassa lyhyesti biosideja koskevasta lainsäädännöstä ja erityisesti siitä, mistä saa lisätietoja. Biosideja käytetään paljon myös sisäilmastoon liittyvissä toimenpiteissä. Siitä on Työterveyslaitoksella juuri tekeillä erillinen selvitys, johon kaivataan kokemuksia kentältä. Yhteystiedot ovat artikkelin lopussa.
Uuden Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 528/2012 tarkoituksena on parantaa biosidivalmisteiden vapaata liikkuvuutta unionissa. Samalla pyritään varmistamaan ihmisten ja eläinten terveyden sekä ympäristön suojelun korkea taso. Toivottavasti tämä toteutuu.
Biosidien on oltava hyväksyttyjä
Asetuksen mukaan biosidivalmisteiden tulee olla viranomaisten hyväksymiä ennen kuin niitä voidaan myydä, käyttää, tuoda maahan tai varastoida. Desinfioivat biosidit eivät vielä tarvitse ennakkohyväksymistä ennen markkinoille pääsyä, vaan niille haetaan biosisiasetusten mukaisesti hyväksymistä vasta muutamien vuosien kuluttua. Biosidivalmisteissa käytettävien tehoaineiden pitää olla mukana EU:n biosidisia tehoaineita koskevan arviointiohjelman kyseisessä valmisteryhmässä. Uusia biosiditehoaineita sisältäville valmisteille on haettava lupaa ennen ensimmäistä markkinoille saattamista. Biosiditehoaineiden hyväksyntä haetaan EU:n tasolla.
Asetuksessa säädetään biosidivalmisteiden hyväksymismenettelyistä, niiden asettamisesta saataville markkinoille ja niiden käytöstä. Suomessa biosideja koskevat säännökset sisältyvät kemikaalilainsäädäntöön. Biosidivalmisteilla tarkoitetaan käyttäjälle toimitettavassa muodossa olevaa ainetta tai seosta, joka sisältää tai tuottaa yhtä tai useampaa tehoainetta. Sen tarkoituksena on tuhota, torjua tai tehdä haitattomaksi haitallisia eliöitä, estää niiden vaikutusta tai rajoittaa niiden esiintymistä muulla tavalla kuin fysikaalisesti tai mekaanisesti.
Asetuksen tarkoittamat biosideillä käsitellyt esineet ovat puolestaan tuotteita, jotka on käsitelty yhdellä tai useammalla biodisilla. Tällaisia esineitä voivat olla esimerkiksi huonekalut tai vaatteet.
Nämä biosidivalmisteet ja esineet hyväksytään jokaisessa jäsenmaassa erikseen ja valmisteiden sisältämät tehoaineet yhteisötasolla. Komissio pitää yllä luetteloja hyväksytyistä sekä kielletyistä tehoaineista. Suomessa hyväksymistä haetaan Tukesilta, jonka sivuilta löytyvät myös hyväksyttyjen valmisteiden luettelo. Hyväksymistä voi hakea yritys tai sen edustaja, jolla on pysyvä toimipaikka Euroopan yhteisön alueella, Norjassa tai Sveitsissä. Kemikaalineuvontapalvelu antaa vastauksia REACH-, CLP- ja biosidiasetusta koskeviin kysymyksiin. Neuvontapalvelu on tarkoitettu erityisesti yrityksille, jotka valmistavat, tuovat maahan tai jakelevat biosideja tai biosideilla käsiteltyjä esineitä.
Suomessa voimassa olevien kansallisten säädösten mukaan myös puunkyllästykseen käytettäville valmisteille, massa- ja paperiteollisuuden limantorjuntakemikaaleille, hyönteismyrkyille ja -karkotteille, jyrsijämyrkyille sekä alusten käsittelyyn käytettäville kiinnittymisenestovalmisteille on haettava kansallista hyväksymistä ennen niiden saattamista Suomen markkinoille.
Biosidien käyttäjille tulee kiire
5.4.2014 annettu asetuksen muutos 334/2014 merkitsee sitä, että 1.9.2015 alkaen markkinoilla olevien biosidivalmisteiden sisältämientehoaineiden tulee olla ECHAn hyväksyttyjen aineiden/valmisteiden listalla. Tämä asetuksen artiklan 95 tulkinta on, että velvoite koskee myös kaupan hyllyssä olevia tuotteita. Toimitusketjussa tulisikin olla hyvissä ajoin selvillä, ilmoittautuuko tehoaineen toimittaja listalle vai pitääkö biosidivalmisteen valmistajan ryhtyä toimeen. EUn kemikaalivirasto ECHA julkaisi 24.9.2014 tuon virallisen artikla 95 -listan, jonka mukaan biosiditoimittajan on oltava ECHAn listalla 1.9.2015. Tähän on aikaa vain kuukausia.
On muistettava, että biosideja käytetään myös muun muassa hajunpoistoaineena tai puhdistus- ja desinfiointiaineena homeiden ja sienten esiintymiä poistettaessa. Tällä hetkellä Työterveyslaitos kerää näistä sisäilman laadun kannalta tärkeistä toimenpiteistä sekä niistä saaduista kokemuksista aineistoa kentältäkin. Projektijohtajana Kuopion Työterveyslaitoksella toimii tohtori Kyösti Louhelainen. Jos olet käyttänyt kyseisiä aineita ja sinulla on niiden käytöstä hyviä tai huonoja kokemuksia, niin ota yhteyttä Louhelaiseen. Selvitystyön aikataulun vuoksi on syytä ottaa häneen yhteyttä heti, viimeistään ensi vuoden alussa. Osoite on kyosti.louhelainen@ttl.fi.
Asiasta lienee odotettavissa monenlaista kantaa ja mielipidettä. Toivottavasti uusi asetus tehostuneine valvontoineen selkeyttää biosidien käyttöä myös sisäilmaan liittyvissä tehtävissä. Palaamme lehdessä biosidien käyttöön selvityksen valmistuttua.
EK