FRAME -tutkimustulokset kertovat tulossa olevista ongelmista

Tekesin seminaarissa Helsingissä 22.5.2012 tutkimusjohtaja Juha Vinha Tampereen tekniseltä yliopistolta kertoi FRAME-projektin uusimmista, lähes lopullisista tuloksista, joita esitellään yleisöseminaarissa  Tampereen teknillisellä yliopistolla.

FRAME- hankkeessa saadut tulokset osoittavat, että lämmöneristyksen voimakas lisääminen saattaa aiheuttaa etenkin tulevaisuuden todennäköisissä ilmasto-olosuhteissa ongelmia lähes kaikenlaisissa rakenteissa. niin seinissä, ikkunoissa, alapohjissa kuin myös yläpohjissa. Erityisesti kosteusolosuhteiden muutos rakenteiden sisällä ja pinnalla voi aiheuttaa lisääntyviä kosteusvaurioita ja homeen kasvua. Kosteusrasitukset myös sateiden lisääntyessä lisääntyvät ja lämpöolosuhteet rakenteiden sisällä poikkeavat melkoisesti nykyisin tavanomaisista.

Tulosten ja suositusten laajempi esittely tapahtuu yleisöseminaarissa, joka järjestetään 8.11.2012 Tampereen teknillisellä yliopistolla tietotalon salissa TB103. Tilaisuus tulee olemaan koko päivän mittainen (n. 9-16). Tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.www.tut.fi ja www.rakennusteollisuus.fi/frame/.

Useamman vuoden kestänyt FRAME-hanke pyrki selvittämään ilmastonmuutoksen ja lämmöneristyksen lisäyksen vaikutuksia vaipparakenteiden rakennusfysikaaliseen toimintaan Suomen ilmastossa. Samalla tuli määrittää rakenteiden toiminnan kannalta kriittisiä lämmöneristyspaksuuksia, jos niitä on löydettävissä, sekä selvittää, millä rakenteellisilla tai muilla teknisillä ratkaisuilla vaipparakenteiden toimintaa voidaan parhaiten parantaa. Tärkeää oli myös selvittää ilmastonmuutoksen, lämmöneristyksen lisäyksen ja LVI-järjestelmien toiminnan vaikutuksia rakennuksen lämmitys- ja jäähdytystarpeeseen, sisäilman olosuhteisiin sekä LVI-järjestelmien käyttöön. Tavoitteena oli myös laatia ohjeet rakennusprosessin toteutusta varten siten, että rakentamisessa saataisiin aikaan laatuhyppy rakennusaikaisessa kosteudenhallinnassa sekä laatia matalaenergia- ja passiivirakenteille suunnittelu- ja toteutusohjeet lämpö- ja kosteusteknisesti toimivista rakenne- ja liitosratkaisuista. Ulkoilman testivuosien määrittäminen laskentatarkasteluja varten oli Ilmatieteen laitoksen tehtävänä.

Ulkoilman olosuhteina käytetään rakenteiden kosteusteknisen toiminnan kannalta kriittisiä testivuosia, joiden valinnassa on otettu huomioon kaikki keskeiset ulkoilman olosuhdetekijät. Nykyilmaston testivuodet ovat todellisia toteutuneita vuosia. Testivuodet on valittu nykyilmaston lisäksi myös vuosien 2050 ja 2100 ilmastoista. Rakenteiden homehtumisriskin arvioinnissa käytettiin VTT-TTY homeriskimallia, joka on kehittynein homeen kasvua kuvaava laskentamalli maailmassa. Mallin avulla voidaan arvioida konkreettinen homeen kasvun määrä halutussa tarkastelukohdassa.

FRAME- hankkeessa saadut tulokset osoittavat, että lämmöneristyksen voimakas lisääminen saattaa aiheuttaa etenkin tulevaisuuden todennäköisissä ilmasto-olosuhteissa ongelmia lähes kaikenlaisissa rakenteissa, niin seinissä, ikkunoissa, alapohjissa kuin myös yläpohjissa. Erityisesti kosteusolosuhteiden muutos rakenteiden sisällä ja pinnalla voi aiheuttaa lisääntyviä kosteusvaurioita ja homeen kasvua. Kosteusrasitukset myös sateiden lisääntyessä lisääntyvät ja lämpöolosuhteet rakenteiden sisällä poikkeavat melkoisesti nykyisin tavanomaisista. Tulokset pyritään saamaan havainnollisiksi ohjeiksi, joita noudattamalla voidaan pahimmilta virheiltä helposti välttyä.

FRAME -projektilla on Rakennusteollisuuden nettisivustolla omat kotisivut, joille tallennetaan projektissa julkaistut tutkimustulokset: www.rakennusteollisuus.fi/frame/  Projektin tuloksia on hyödynnetty jo useissa valmisteilla olevissa rakentamisen ohjeissa: RakMK C4, RIL 107 ja RIL 225. Tuloksia tullaan julkaisemaan laajasti myös kansainvälisissä konferensseissa ja tieteellisissä julkaisuissa. Projektin tuloksista laaditaan kaksi loppuraporttia, jotka ovat saatavilla projektin päätyttyä. FRAME-projektin rahoittajina ovat: Tekes, YM, RT ja rakennusalan yritykset.

FRAME – projektin tuloksiin ja suosituksiin kannattaa perehtyä perusteellisesti. Tulemme tämän lehden palstoilla seuraamaan hanketta syksyllä. 

Esko Kukkonen