Kesäinen Kuopio kokosi Kallaveden rantamille noin 450 sisäilma-alan tutkijaa, ja noin 150 osallistui konferenssiin verkon välityksellä. Osallistujia oli kaikista maanosista, 42 eri maasta. Eniten osallistujia oli Suomesta (138), Yhdysvalloista (73), Japanista (46), Ranskasta (41), Kiinasta (38), Saksasta (37) ja Iso-Britanniasta (33).
Indoor Air 2022 avattiin juhlavasti Kuopion Musiikkikeskuksella sunnuntai-iltapäivästä 12.6. Konferenssin presidentti Pertti Pasanen toivotti konferenssiväen tervetulleeksi Kuopioon. Tervehdyksensä tilaisuuteen toivat myös Harri Auvinen Kuopion kaupungilta sekä ISIAQin puheenjohtaja Corinne Mandin. Juhlavassa tilaisuudessa palkittiin lisäksi ansioituneita tutkijoita ja julkaistiin ISIAQin uudet Academic of Fellows- jäsenet. Konferenssin ensimmäisessä plenarypuheenvuorossa Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Juha Pekkanen avasi Suomen sisäilmatilannetta ja suomalaista sisäilmatutkimusta sekä tulevaisuuden näkymiä.
Avajaisissa tunnelmaa loivat upeat musiikkiesitykset. Virallisen avajaisosuuden jälkeen kohotettiin tervetuliaismaljat ja tavattiin kollegoita cocktailtilaisuuden hengessä.
Laadukasta monitieteellistä ohjelmaa ja työpajoja
”Healthy People in Healthy Indoor Environments” oli Suomessa tänä kesänä järjestetyn konferenssin motto. Konferenssi järjestettiin nyt 17. kerran, ja Suomi oli järjestelyvuorossa jo toistamiseen.
– Konferenssimme motto ”Terve ihminen terveessä sisäympäristössä” perustuu ajatukseen, että sisäilmatutkijoiden tavoitteena on edistää terveellisen sisäympäristön luomista, syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä ja tiedon jakamista käytäntöön, totesi konferenssin presidentti, Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen tutkimusjohtaja Pertti Pasanen.
Monitieteellisen konferenssin teemoina olivat terveys ja mekanismit, alisteet ja monitorointi, sisäilman laadun hallinta sekä sisäilmatrendit tulevaisuudessa. Näiden aihepiirien ympärille oli rakennettu konferenssiviikon ohjelma, joka oli jaettu 49 tieteelliseen sessioon ja 29 työpajaan. Konferenssissa oli kaikkiaan 445 tieteellistä esitystä, joista suullisina esitettiin 295, postereina 150.
Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös suuren suosion saanut Summer School, jossa 40 nuorta tutkijaa ja jatko-opiskelijaa pääsi verkostoitumaan ja kuulemaan kansainvälisiä sisäilma-alan asiantuntijoita.
– Viikonlopun mittaiseen kurssiin mahtui luentoja, käytännön harjoituksia ja yhteistä illanviettoa mm. kuplajalkapalloa sisältäneen IAthlon-kisan parissa. Draamaakaan ei viikonlopusta puuttunut, sillä jalkapallopelin tiimellyksessä yksi kurssilaisista mursi jalkansa ja joutui viettämään konferenssiviikkonsa sairaalassa. Tapaus kuitenkin todisti, että uuden tutkijasukupolven omistautuneisuudesta ei tarvitse olla huolissaan – sinnikäs opiskelija piti loppujen lopuksi oman konferenssiesityksensä etäyhteyden välityksellä sairaalasta käsin, Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Kati Huttunen toteaa.
Verkostoitumista ja sosiaalista ohjelmaa
Nelipäiväinen konferenssi tarjosi paitsi runsaan ja monipuolisen tieteellisen ohjelman myös mahdollisuuden verkostoitua eri puolilta maailmaa saapuneiden sisäilma-alan asiantuntijoiden kesken.
– Verkostoituminen, kollegoiden ja ystävien tapaaminen ja nuorten tutkijoiden rohkaiseminen tiedeyhteisöön olikin tärkeä osa konferenssia, Pasanen sanoo.
Verkostoitua saattoi niin esitysten lomassa yliopiston käytävillä kuin järjestetyn sosiaalisen ohjelman puitteissakin: Opiskelijoille oli järjestetty omaa ohjelmaa, ja Scandic Kuopiossa järjestetty banketti tarjosi suomalaisia herkkuja sisältäneen juhlaillallisen juhlapuheineen, musiikkiesityksiä sekä mukavaa yhdessäoloa. Indoorers go out -tapahtumat kävelyn, hölkän, mölkyn ja frisbeegolfin parissa sekä risteilyt Kallaveden kauniissa maisemissa keräsivät niin ikään innokkaan osanottajajoukon.
Lämmin kiitos
Lämmin kiitos ainutlaatuisen sisäilmakonferenssin toteutuksesta ja yhteistyöstä Itä-Suomen yliopistolle ja ISIAQille sekä muille järjestelyihin osallistuneille. Kiitos myös tapahtuman sponsoreille suuresta panoksesta konferenssin toteuttamiseksi: platinasponsori Saint-Gobain, kultasponsorit Halton, Kiilto, Swegon ja Trane Technologies sekä hopeasponsorit Build Care, AFRY, Granlund, Vallox, TSI ja Labroc/GBA Group. Kiitos tuesta myös sosiaali- ja terveysministeriölle sekä ympäristöministeriölle.
Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Reino Hartikainen
Lue myös: Kuopiossa kesäkuussa pidetty Indoor air 2022 lunasti kaikki odotukset ja enemmänkin
Seminaarin annista kerromme lisää seuraavissa Sisäilmauutisissa.