Kampaajat eivät altistu muuta väestöä enempää hormonitoimintaa häiritseville parabeeneille, bisfenoli A:lle tai resorsinolille, kertoo äskettäin julkistettu Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Tutkimuksessa mitattiin 77:ltä eri puolilla Suomea työskentelevältä kampaajalta virtsan kemikaalien pitoisuudet biomonitoroinnin avulla.
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman tutkimuksen tulosten mukaan kampaajien ja muun väestön hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien pitoisuudet virtsassa alittavat selkeän terveysriskin kynnysarvot. Tieto sekä resorsinolin että pidempiketjuisten parabeenien ja bisfenoli A:n terveysvaikutuksista on kuitenkin vielä osin puutteellista, eikä ehdotonta kynnysarvoa ole.
– Kampaajien altistumista kemikaaleille on tutkittu toistaiseksi hyvin vähän, vaikka kauneudenhoitoalan työntekijöiden altistuminen kemikaaleille on askarruttanut jo pitkään, vanhempi asiantuntija Tiina Santonen Työterveyslaitokselta sanoo.
Työperäisen hormonihäiriöille altistumisen sijaan aiemmissa tutkimuksissa on selvitetty koko väestön yleistä, ympäristöperäistä tausta-altistumista.
– Jokainen meistä voi altistua näille kemikaaleille ruoan, juoman ja kuluttajatuotteiden kautta. Altistuminen on jatkuvaa, THL:n johtava tutkija Hannu Kiviranta muistuttaa.
Allergiat ja astma silti kampaajan ammattitauteja
Kampaajat altistuvat työssään kuitenkin lukuisille muille kuin nyt tutkituille kemikaaleille. Niiden aiheuttamat ihoallergiat ja astma ovat kampaajien ammattitauteja ja voivat johtaa jopa ammatinvaihtoon. Kampaajan ammatti voikin sopia huonosti henkilöille, joilla on astma tai atooppinen iho.
Kosmetiikkateollisuus on korvannut nyt tutkittuja parabeeneja monissa tuotteissa isotiatsolini-yhdisteillä, jotka ovat aiheuttaneet paljon allergisia ihottumia sekä kuluttajilla että kauneudenhoitoalalla ja muissa ammateissa.
– Kampaajien altistumista kemikaaleille tulee seurata jatkossa säännöllisesti, Santonen korostaa.
– Käytössä olevien kemikaalien riskit pitää arvioida huolella tutkitun tiedon pohjalta.
Lisätietoja:
vanhempi asiantuntija Tiina Santonen, tiina.santonen(at)ttl.fi
johtava tutkija Hannu Kiviranta, hannu.kiviranta(at)thl.fi.