Samassa THL:n tutkimusaineistossa oli aiemmin havaittu, että kosteusvauriot saattavat lisätä matala-asteista tulehdustilaa altistumisen aikana. Mutta nyt valmistuneen kuuden vuoden seurantaan perustuvan tutkimustuloksen mukaan kosteusvauriolle altistumisen vaikutukset tulehdukseen eivät ole pysyviä tai pitkäaikaisia.
– Kosteusvaurioihin liittyvät tekijät voivat lisätä lapsen matala-asteista tulehdusta altistumisen aikana, mutta on positiivista havaita, että vaikutus ei näytä olevan pysyvä. Olemme kuitenkin jo aiemmin osoittaneet tässä aineistossa, että kosteusvaurioille altistuminen lisää riskiä sairastua astmaan, toteaa THL:n tuoreessa tiedotteessa erikoistutkija Anne Karvonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Astma on monimuotoinen keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, eikä kaikkia siihen vaikuttavia tekijöitä ja mekanismeja vielä täysin tunneta. Usein astman puhkeamiseen vaikuttavat myös ympäristön ärsykkeet, kuten ilmassa olevat pienhiukkaset ja yhdisteet, jotka voivat kulkeutua keuhkoihin.
Tutkimukseen osallistui 290 suomalaista lasta, jotka asuivat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen alueilla. Tutkimusinsinööri teki jokaisen lapsen kotiin kosteusvauriokuntoarvion lasten ollessa noin viiden kuukauden ikäinen. Lasten kasvua ja kehitystä seurattiin kyselytutkimuksilla ja tutkimuskäynneillä.
Tutkimus on osa laajaa LUKAS -syntymäkohorttiaineistoa, jonka tavoitteena on selvittää elinympäristön mikrobialtistuksen suojaavia (asuminen maatiloilla) tai haitallisia (kosteusvaurio) vaikutuksia lasten astman ja allergisten sairauksien kehittymisessä.
Tutkimus on julkaistu kansainvälisesti : ”Early age exposure to moisture damage and systemic inflammation at the age of 6 years”
Lisätietoja tutkimuksesta antavat: www.thl.fi
Erikoistutkija Anne Karvonen sekä tutkimusprofessori Juha Pekkanen.