Ovatko kynttilät sisäilmariski?

Joulun tunnelmaan kuuluvat kynttilät, joiden polttaminen saattaa aiheuttaa oireita varsinkin lapsille. Indoor Air 2014 -kongressissa todettiin, että sisätiloissa tapahtuva kynttilöiden poltto ei ole sisäilman laadun kannalta yhtä haitallista kuin puun ja hiilen poltto, joka sairastuttaa varsinkin kehitysmaissa.

Mutta on tunnustettava, etteivät kynttilätkään aivan syyttömiä ole. Viime viikolla THL:n asiantuntija, ylilääkäri Raimo O. Salonen, antoi kynttilän polton haitoista haastattelun Helsingin Sanomille. Siinä hän totesi, että kynttilän savu, sekä siitä palaessa lähtevät kemikaalit ja pienhiukkaset, voivat aiheuttaa etenkin lapsille oireilua ja tyypillisesti flunssan kaltaisten oireiden pitkittymistä. Tämä asia tulisi tiedostaa ja välttää kynttilöiden polttamista sisätiloissa, Salonen suositteli.

Kansainvälisesti asiaa on tutkittu paljon, ja on olemassa jopa useita kynttilöihin liittyviä kansainvälisiä standardeja. Kynttilä päästää palaessaan sisäilmaan erilaisia kemikaaleja, varsinkin haihtuvia orgaanisia VOC-yhdisteitä. Mukana voi myös olla hyvinkin haitallisia, niin kutsuttuja PAH-yhdisteitä. Eniten päästöjä syntyy kynttilää sammutettaessa, jonka jälkeen huone olisikin syytä tuulettaa hyvin. Kynttilät ovat huolimattomasti käytettyinä myös merkittäviä tulipalojen aiheuttajia, minkä vuoksi niiden poltto vaatii harkintaa ja huolellisuutta. Päästöjen osalta kynttilät ovat hyvin erilaisia. Pahimpia ovat raakaöljyperusteiset kuten parafiinikynttilät. Pienhiukkasten eli noen päästöjen määrä riippuu paljon myös siitä, miten kynttilää poltetaan. Kynttilän sydän ei saisikaan olla liian pitkä. Aiemmin, kun kynttilät olivat tärkeä valaistuksen lähde, osattiin käyttää oikeaa työkalua sydämen ylimäärän katkaisuun, eli ”niistämiseen”.  Myös sammuttaminen tulisi hoitaa tukahduttamalla liekki kuppimaista työkalua apuna käyttäen, jolloin hiukkaspäästöt vähenevät.

teksti Esko Kukkonen