Rakennusalan ammattilaiset pääsivät kokoontumaan pitkästä aikaa saman katon alle koronatilanteen hieman helpotuttua. Rakennusten energiaseminaari keräsi paikan päälle Finlandia-taloon noin 350 osallistujaa, ja estyneiden oli tänä vuonna mahdollista seurata ohjelmaa striimin välityksellä.
Seminaari tarjosi jälleen monipuolisen, korkeatasoisen ohjelman, jossa esitysten aiheet vaihtelivat isosta kuvasta käytännönesimerkkeihin. Lounas- ja kahvitaukojen aikana oli hyvin aikaa tutustua mielenkiintoiseen näyttelyyn, johon osallistui nelisenkymmentä yritystä ja yhteisöä.
Seminaarin järjestelyistä vastasivat FINVACin jäsenyhdistykset Suomen LVI-liitto SuLVI ry, VVS Föreningen i Finland rf ja Sisäilmayhdistys ry.
Kohti hiilineutraaliutta ja -negatiivisuutta
Seminaarin avannut FINVACin toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist totesi seminaarin aiheen, ilmastonmuutos ja hiilineutraali rakentaminen, olevan erittäin ajankohtainen. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Suomessa Sanna Marinin hallitus on asettanut tavoitteeksi, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.
– Meidän kaikkien, rakennusala mukaan lukien, tulee tehdä kaikkemme maapallon lämpötilan nousun hidastamiseksi.
Koska rakennuksissa kuluu noin 40 prosenttia Suomen energian kokonaiskulutuksesta, on energiatehokkuuden parantaminen rakennuksissa erittäin tärkeää.
– Rakennukset ovat ihmisiä varten. Siksi sisäilmasto ei saa kärsiä energiatehokkuuden parantamisen kustannuksella, Lönnqvist muistutti.
Rakennuksilla keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen toi seminaariin terveisensä Euroopan parlamentista. Pietikäinen totesi rakentamisen olevan keskiössä ilmastokriisin ratkaisemisessa: rakennukset vastaavat EU:ssa noin 40 % EU:n energiankulutuksesta, 36 % kasvihuonepäästöistä, 50 % raaka-aineiden käytöstä ja 33 % jätteistä ja vedenkäytöstä.
Tulevaisuudennäkymänä on, että väestönkasvu kiihtyy, käytettävissä oleva tulo lisääntyy, tuotteiden kirjo laajenee ja tuotteiden käyttöikä lyhenee. Materiaalien globaali kysyntä kasvaa, ja siitä seurannut ilmastonmuutos kiihtyy.
Rakentamisessa ja kestävyyskriisin hallinnassa on usein haasteena se, mitä priorisoidaan. Olennaista on Pietikäisen mukaan kokonaisuuden hallinta.
Tavoitteena on lisätä materiaalitehokkuutta ja vähentää rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksia erityisesti edistämällä kiertotaloutta rakennusten koko elinkaaren ajan.
–Toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tehtävä tehostetummin, ja se edellyttää paradigman muutosta, Pietikäinen totesi.
Swegon Wise palkittiin Vuoden energiaratkaisuna
Tänä vuonna järjestettiin ensimmäisen kerran Vuoden energiaratkaisu -kilpailu, johon saivat osallistua seminaarin näyttelyyn osallistuneet yritykset ja yhteisöt. Kilpailussa etsittiin ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen. Ratkaisun tulee olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen tulee olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa.
Kilpailu keräsi hyvätasoisia, mielenkiintoisia ja keskenään erilaisia ratkaisuja eri aihealueilta. Vuoden energiaratkaisun valinnassa painotettiin edellä mainittujen kriteerien lisäksi ratkaisun innovatiivisuutta ja skaalautuvuutta.
Vuoden energiaratkaisuna 2021 palkittiin Ab Swegon Oy:n Swegon WISE -huoneolosuhteiden kokonaishallintajärjestelmä, jonka avulla sisäilmasto saadaan säädettyä halutulle tasolle. WISEssä yhdistyvät sisäilman laadun optimointi, energiatehokkuus sekä toimiva kokonaisuus. WISE on toimintavalmis tuote, joka korvaa useita laitteita ja toimintoja. Se myös tarjoaa ison potentiaalin energiansäästöön paineoptimoinnin myötä.
– Järjestelmämme on pitkän kehitystyön tulos. Vuoden 2017 pilotoinnin jälkeen sitä on koko ajan päivitetty ja kehitetty paremmaksi ja paremmaksi. Järjestelmässämme olennaista on kokonaisuuden hallinta – ovathan rakennuksetkin kokonaisuuksia. Kaikkien osa-alueiden pitää toimia, jotta kokonaisuus voi toimia, ja se vaatii monipuolista osaamista, toteavat järjestelmäasiantuntijat Hannu Lindroos ja Jari Niemi Swegonilta.
Lue lisää kilpailusta TÄÄLTÄ.
Lisää aiheesta: FINVACin sivuilta pääset tutustumaan seminaarin esitysaineistoihin (julkaisuluvan saaneet). Sivulta pääset tutustumaan myös seminaarin tunnelmiin kuvien myötä.
Rakennusten energiaseminaari järjestetään jälleen ensi vuonna – upouusissa Pikku-Finlandian tiloissa 9.11.2022. Merkitse päivä kalenteriisi!
Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Jyri Laitinen