Rakennusten energiaseminaari kokosi Pikku-Finlandiaan kolmesataa energia-asiantuntijaa, viranomaista, rakennuttajaa, kiinteistönomistajaa, suunnittelijaa ja laitetoimittajaa.
Päivän ohjelmassa oli esityksiä energian toimitusvarmuudesta ja sen vaikutuksista, energiaresilienssistä ja energiapalveluista ja taloyhtiöiden energiatehokkuudesta. Lounas- ja kahvitaukojen aikana oli mahdollisuus tutustua hienoon näyttelyyn, johon osallistui seminaarin mahdollistaneet kolmisenkymmentä yritystä ja yhteisöä.
Seminaarin järjestelyistä vastasivat FINVACin jäsenyhdistykset Suomen LVI-liitto SuLVI ry, VVS Föreningen i Finland rf ja Sisäilmayhdistys ry.
Uusi maailmantilanne haastaa energiasektorin
Seminaarin avasi FINVACin toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist todeten, että tuskin kukaan meistä osasi odottaa, miten ajankohtaiseksi seminaarin aihe muodostuisi juuri tänä vuonna. Euroopassa meneillään oleva sota on vaikuttanut huomattavasti myös energiasektoriin.

– Samalla kun meidän pitäisi hillitä ilmastonmuutosta, joudumme kohtaamaan uuden maailmantilanteen. Energian hinta ja korot sekä inflaatio ovat nousussa, ja kyberuhkiin pitäisi pystyä varautumaan entistä paremmin. Samalla kun mietitään käsillä olevaa kriisiä, tulisi asioita miettiä myös pidemmällä aikavälillä, Lönnqvist sanoi.
Suomesta energiaitsenäisempi valtio
Valtiovallan tervehdyksen seminaariin tuonut ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo totesi maailmanpoliittisen tilanteen energiakriiseineen vauhdittaneen merkittävästi läntisen Euroopan vihreää siirtymää.
Kesällä voimaan astuneessa ilmastolaissa Suomen todetaan olevan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
– Tämä on maailman yksi kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista, josta ollaan kiinnostuneita maailmallakin. Nyt jos koskaan – energiakriisin keskellä – siirtymää täytyy vauhdittaa entistäkin nopeammin.

Ohisalon mukaan Suomesta pitää tehdä energiaitsenäisempi valtio. Meneillään oleva energiakriisi alleviivaa nopeaa irtautumista riskialttiista ja kalliista fossiilienergiasta.
– Se vahvistaa huoltovarmuutta ja vähentää merkittävästi energian käytöstä aiheutuvia ilmastopäästöjä.
Ohisalo totesi kiinteistöjen ja rakentamisen tuottavan yli kolmanneksen päästöistä. Valtio voi tehdä paljon rakennusten energiatehokkuuden eteen. Energiatehokkuuden parantamiseen on jaettu avustuksia, ja avustuksia on tarkoitus jatkaa myös ensi vuonna.
– Onneksemme myös rakennetussa ympäristössä näille asioille voidaan tehdä erittäin paljon. Rakentamismääräykset asettavat pohjatason, mutta eivät estä pidemmälle menevää energiatehokkuutta. Samalla rakennusten lämmitysenergian kulutus ja siitä aiheutuvat ilmastopäästöt pienenevät.
Consti Optimi on Vuoden energiaratkaisu 2022
Rakennusten energiaseminaarin osallistuneilla yrityksillä ja yhteisöillä oli jälleen mahdollisuus osallistua Vuoden energiaratkaisu -kilpailuun. Kilpailu järjestettiin nyt jo toistamiseen, ja siinä etsittiin innovatiivista ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen tai omavaraisuuden parantamiseen. Ratkaisun tulee olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen tulee olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa.
Kilpailuun saatiin jälleen hyvätasoisia ehdotuksia, joista Vuoden Energiaratkaisuna 2022 palkittiin Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä, joka hallitsee rakennuksen energiataloutta ja sisäolosuhteita. Consti Optimin avulla kiinteistöjen energiankulutusta voidaan alentaa tuntuvasti: lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon kokonaisenergiankulutusta voidaan alentaa jopa 50 prosenttia. Lisäksi hiilidioksidipäästöt pienentyvät merkittävästi.
Järjestelmä sopii joustavuutensa ansiosta käyttötarkoitukseltaan monenlaisiin rakennuksiin, kuten toimistoihin, hotelleihin, oppilaitoksiin ja monitoimirakennuksiin. Se on kehitetty erityisesti kaupunkialueille, joiden ahtaille tonteille ei mahdu laajoja geoenergiakenttiä. Se soveltuu sekä korjaus- että uudisrakentamiseen, mutta painostus on korjausrakentamisessa, jossa on suurin tarve ja potentiaali energiansäästöön. Järjestelmän hyödyt ovat suurimmat rakennuksissa, joissa syntyy hukkalämpöä, jota järjestelmä voi kierrättää ja varastoida.
Tiedote 9.11.2022: Consti Optimi -monienergiajärjestelmä palkittiin Vuoden energiaratkaisuna Rakennusten energiaseminaarissa
Lue lisää:
FINVACin sivuilta pääset tutustumaan esitysaineistoihin ja palaamaan seminaarin tunnelmiin valokuvien myötä.
Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Sanna Nuutinen, Foto Bakery Oy