Tekesin sekä alan yritysten rahoittama RYM-SHOK sisäympäristöohjelma valmistui ja sen tuloksista pidettiin seminaari maaliskuun lopulla. Seminaariin osallistui 30 yritystä ja 12 suomalaista tutkimuslaitosta. Uusien ratkaisujen toivotaan parantavan käyttäjien hyvinvointia, tuottavuutta ja viihtyvyyttä. Ohjelman tuloksiin oltiin yleisesti tyytyväisiä.
Erityisesti oli selvitetty oppimisen olosuhteiden kehittämistä ekologisesti kestävällä tavalla. Selvitysten mukaan hyvä sisäympäristö ja energiatehokkuus nostavat yhdessä tuntuvasti kiinteistön arvoa.
RYM Oy:n vuosina 2011-2015 toteutetussa Sisäympäristö-ohjelmassa kehitettiin kymmeniä monitieteiseen tutkimukseen perustuvia ratkaisuja. Neljän veturiyrityksen Halton, Newsec, Schneider Electric ja Suomen Yliopistokiinteistöt johdolla ne panostivat yhdessä Tekesin kanssa sisäympäristötutkimukseen lähes 24 miljoonaa euroa. Tekesin rahoitusosuus oli noin puolet. Ohjelma tuotti noin 250 tieteellistä journal – tai konferenssiartikkelia. Ohjelman yhteydessä on valmistunut yli 50 tohtori- tai maisterityötä. Kansainvälistä yhteistyötä tehtiin Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Englannissa, Australiassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa toimivien tutkimuslaitosten kanssa.
Läpimurtotietoa ja parempaa bisnestä
Ohjelman akateemista arviointiryhmää vetänyt professori Kari Reijula oli erittäin tyytyväinen RYM -Sisäympäristö-ohjelman tuloksiin.
– Tavoitteena oli tuottaa läpimurtotietoa hyvästä sisäympäristöstä. Tuli otettua kvanttiloikka, joka on jo tuottanut monenlaista uutta osaamista ja uudenlaisia verkostoja, Reijula sanoi Sisäympäristö-ohjelman tulosseminaarissa.
Myös ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen Tekesistä pitää RYM-Sisäympäristö-ohjelmaa onnistuneena SHOK-ohjelmana.
– Parhaat tulokset on saatu aikaan yhdistämällä erilaisia näkökulmia raikkaalla tavalla, Nissinen totesi.
Yrityksetkin ovat niille tehdyn kyselyn mukaan tyytyväisiä. Peräti 95 prosenttia mukana olleista yrityksistä ilmoitti, että ohjelma on vahvistanut niiden markkina-asemaa. Lähes yhtä moni arvioi ohjelman tulosten kohentavan yrityksen kannattavuutta.
Käyttäjäkeskeistä sisäympäristön hallintaa
RYM-Sisäympäristö-ohjelman keskeisiä tutkimus- ja kehityskohteita olivat käyttäjäkeskeiset sisäympäristöt. Niihin liittyen on tutkittu sisäympäristön erilaisia käyttäjäkokemuksia sekä kehitetty simulointi- ja suunnittelutyökaluja sisäilmaolosuhteiden parempaan hallintaan. Lähes nollaenergiarakennuksia ajatellen on tutkittu muun muassa rakennuksen vaipan tiiveyden vaikutuksia ja alueellisia aurinkolämpöratkaisuja.
VTT oli kehittänyt HTM–mallin (Human Thermal Model), jonka avulla voidaan simuloida ihmiskehon vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Näin tunnistetaan eri käyttäjäryhmille tyypilliset lämpöaistimukset ja rakennukset voidaan suunnitella sekä energiatehokkaiksi että käyttäjilleen parhaiten sopiviksi.
Työterveyslaitoksen vetämässä Human & Green –hankkeessa oli puolestaan kehitetty tilan käyttäjiä osallistava tilasuunnittelun toimintamalli, jonka avulla voidaan varmistaa työntekijöiden hyvinvointia tukeva sisäympäristö sekä energiatehokkaat toimintatavat.
RYM-Sisäympäristö-ohjelmassa tutkittiin myös sisäympäristöjen ansaintamalleja toimitilamarkkinoilla. Rahoitusmaailmassa paljon käytetty reaalioptiomalli sopii tutkimuksen perusteella mainiosti myös kiinteistöalalle. Sen avulla voidaan parantaa varsinkin kustannussuunnittelua, muuntojoustavuutta ja ympäristösertifiointia.
Tilojen on sopeuduttava uusiin oppimisnäkemyksiin
Ohjelmassa oli painotettu paljon oppimisen tilasuunnittelulle ja sisäympäristölle asettamiin vaatimuksiin. Näitä ratkaisuja viedään käytäntöön muun muassa Suomen yliopistokiinteistöjen tulevissa hankkeissa.
– Tilojen on tulevaisuudessa sopeuduttava uusiin oppimisnäkemyksiin. Eri sukupolvet näkevät ja kokevat tilat ja teknologiat eri lailla. Tarvitaan sukupolvijohtamista, jossa kaikki oppivat toisiltaan. Ei tarvita sankariarkkitehtuuria eikä älykkäitä rakennuksia, vaan rakennuksia, jotka tekevät ihmisistä älykkäämpiä, totesi kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ohjelman tulosseminaarissa.
RYM Sisäympäristö-ohjelman tuloksista kerrotaan Sisäilmauutisten seuraavassa painetussa lehdessä tarkemmin.