Siitepölytiedotukseen uutta tarkkuutta

Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos testasivat uutta menetelmää viime heinäkuussa. – Sen tuottamat ennusteet ovat olennaisesti tarkempia kuin perinteiset siitepölytiedotteet. Ennusteita on mahdollista laatia jopa tunnin ja kaupungin tarkkuudella, yksikönjohtaja Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoo.

Vaikka siitepölyjen aiheuttamat ongelmat ovat suurimmillaan ulkoilmassa, on siitepölyn määrällä vaikutusta herkkiin ihmisiin myös sisäilmassa. Tuloilman kunnollisella suodatuksella voidaan oireita sisäilmassa tietenkin oleellisesti vähentää. Ulkoilman siitepölyjen mittaamisesta ja tuloksista tiedottamisesta on pitkään vastannut Turun yliopiston aerobiologinen yksikkö.

Suomessa on tapahtumassa nyt merkittävää kehitystä, sillä Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat uudistamassa siitepölytiedottamista. Maailmanlaajuisesti uusi innovatiivinen menetelmä julkaistiin testikäyttöön Terveystalon lääkäreille ja allergiahoitajille koivun ja heinän siitepölykaudeksi 2015. Uusi menetelmä hyödyntää siitepölyn kulkeutumismallia, säämalleja ja ajantasaisia siitepölyhavaintoja. Aerobiologinen ja meteorologinen asiantuntijatulkinta ovat ennusteiden laadinnassa tärkeässä osassa.

-Uuden menetelmän tuottamat ennusteet ovat olennaisesti tarkempia kuin perinteiset siitepölytiedotteet. Ennusteita on mahdollista laatia jopa tunnin ja kaupungin tarkkuudella. Voisi jopa sanoa, että kyseessä on globaalisti ylivertainen konsepti. Henkilökohtaiset, oirekynnyksiin perustuvat ennusteet ja varoituspalvelu ovat yksi esimerkki siitä, millaista siitepölytiedotus voi jo lähitulevaisuudessa olla, toteaa kehittämishankkeen projektipäällikkö, yksikönjohtaja Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Terveystalolle laadittu Norkko-siitepölytiedotus esittää lääkäreiden toiveiden mukaisesti kuluvan päivän sekä kolmen seuraavan vuorokauden maantieteellisesti tarkan siitepölypitoisuuden vuorokausikeskiarvon. Mobiililaitteiden käyttäjille avattiin koekäyttöön kaikille avoin sivu, josta pääsee tarkistamaan koivun siitepölytilanteen kuluvan vuorokauden eri kellonaikoina. Tämä kaikille avoin mobiilisovellus koivun siitepölytilanteesta löytyy sivulta: www.norkko.fi/mobiili