Lääkäreillä on rakennusten sisäilmaongelmien löytymisessä merkittävä rooli. Professori Juha Pekkanen sekä lääketieteen lisensiaatti Jussi Lampi THL:n terveydensuojeluosastolta Kuopiosta, kirjoittivat tästä tärkeästä aiheesta katsausartikkelin DUODECIM lehteen äskettäin. Juha Pekkanen toimii lisäksi lääketieteen professorina Helsingin yliopistossa. Seuraavassa on muutamia lyhyitä lainauksia heidän artikkelistaan. Kiinnostava artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa DUODECIM lehdestä.
Rakennusten kosteusvauriot lisäävät hengitystieoireita sekä astman syntymisen riskiä, toteavat kirjoittajat. Julkista keskustelua hallitsevat kuitenkin kosteusvaurioiden mahdolliset muut terveysvaikutukset, joista on vain vähän tai ei lainkaan tieteellistä näyttöä, mutta jotka herättävät paljon huolta. Sisäilmaongelmien hoitoa haittaavat myös terveysperusteisten raja-arvojen puute eri sisäilma-altisteille, viranomaisten erilaiset käytännöt ja puutteellinen yhteistyö sekä runsas kaupallinen tarjonta tavoista todentaa ja torjua altistumista mikrobeille. Sisäilmasta oireilevat potilaat ovat meidän lääkäreiden kannalta haastavia, koska kykymme soveltaa tutkimustietoa yksittäiseen rakennukseen tai potilaaseen on erittäin puutteellista. Erityisesti perusterveydenhuollon rooli ja toimintatavat sisäilma-asioissa vaativatkin selkeyttämistä. Vaikka tarkalleen ei tiedetä, mitkä tekijät kosteusvauriorakennuksissa lisäävät astmaa ja hengitystieoireita, kosteus- ja homevauriot tulisi aina pyrkiä ehkäisemään ja korjaamaan – muita sisäilmahaittojen aiheuttajia unohtamatta.
Lääkäreiden tulisi hoitaa, tietää ja antaa tukea
Lääkäreiltä tarvitaan tukea erityisesti tilanteissa, joissa merkittävää sisäilmaongelmaa ei voida korjata välittömästi ja on tehtävä arvio toimenpiteiden kiireellisyydestä. Yhteistyötä tässä on syytä lisätä ja kehittää, mitä edistäisi se, että kullakin alueella olisi sisäilma-asioihin perehtynyt lääkäri. Yksi lääkäreitä mahdollisesti hämmentävä tekijä on se, että terveydensuojeluviranomainen käsittelee yleensä huomattavasti pienempiä yksilöriskejä kuin lääkäri vastaanotolla.
Kirjoittajat muistuttavat pitämään mielessä, että potilas ei pysty vaikuttamaan elinympäristönsä riskeihin samalla tavalla kuin vaikkapa elintapoihinsa. Esimerkiksi peruskoulu on Suomessa pakollinen, mikä asettaa koulujen sisäilmalle ja muulle terveellisyydelle kovia vaatimuksia paitsi lain, myös potilaiden silmissä. Myös rakennusten omistajat, kuten kunnat, tarvitsevat tietoa kosteusvaurioiden terveydellisestä merkityksestä päätöksiään varten. Rakennusten korjaaminen tai hankalimmissa tapauksissa uusien rakentaminen on kallista, ja päätökset tarvittavista toimenpiteistä vaativat asianmukaisia perusteita. Näissä tilanteissa kansalaisten terveydestä huolehtimisen ja toimenpiteiden kustannusten välille saattaa herkästi muodostua vastakkainasettelua. Ongelmatilanteita varten tulee jatkossa kehittää parempia menetelmiä kosteusvaurioiden terveydellisen merkityksen ja toimenpiteiden kiireellisyyden arviointiin, korostavat kirjoittajat.
Lääkäreille tulossa lisää tietoa ja ohjeita
Kosteusvauriot koskevat merkittävää osaa suomalaisesta rakennuskannasta kodeista julkisiin rakennuksiin. Vauriot tulee aina pyrkiä ehkäisemään ja korjaamaan, koska näin voidaan vähentää terveyshaittoja ja pitää yllä rakennusten kuntoa, toteavat kirjoittajat.
Työterveyshuollolla on selkeitä käytäntöjä kosteus- ja homevaurio-ongelman hallintaan. Erityisesti muulta terveydenhuollolta puuttuu kuitenkin koulutusta ja yhteisesti hyväksyttyjä toimintamalleja varsinkin altistumisen ja terveysriskin sekä tarvittavien jatkotoimenpiteiden kiireellisyyden arviointiin.
Duodecim on juuri käynnistänyt Käypä hoito -suosituksen laatimisen aiheesta, ja sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Duodecim ovat tuottaneet kosteusvaurioista verkkokurssin. Kurssi on ilmainen ja kaikille avoin. Näillä toimilla pyritään parantamaan terveydenhuollon kykyä hallita kosteus- ja homevaurioista aiheutuvaa merkittävää ympäristöterveydellistä ongelmaa ja ennen kaikkea kohentamaan kosteus- ja homevaurioista kärsivien potilaiden asemaa.
Teksti Esko Kukkonen