Sisäilmapaja Nurmeksessa saavutti ennätyssuosion

Jo perinteeksi muodostunut Sisäilmayhdistyksen syksyinen Sisäilmapaja pidettiin viidettä kertaa marraskuun lopulla Nurmeksessa PielisAreenalla. Pohjois-Karjalan sisäilmaväki oli ottanut teeman todella omakseen ja osallistui tilaisuuteen ennätyksellisen runsaslukuisena. Mukana oli reilusti yli 300 osanottajaa, jotka saivat kahden päivän aikana aimo annoksen tietoa sisäilmaan liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Teemaksi oli ilmeisesti ”susirajan” kunniaksi otettu ” Terve talo vai sutta ja sekundaa”. Pajan yhteydessä oli myös alan tuotenäyttely, jossa sai tutustua uusimpiin tuotteisiin ja ratkaisuihin.
 

Pajan esitelmistä valtaosa pidettiin paikallisin tai paremminkin maakunnallisin voimin. Ympäristöterveyskysymykset on maakunnan alueella delegoitu alueelliselle Pohjois-Karjalan ympäristöterveydelle, jonka pääpaikka on Joensuussa. Sinne on kerääntynyt runsaasti tietoa myös sisäilmakysymyksistä ja tietenkin niiden hoidossa tarvittavasta mittaustekniikasta sekä myös niiden hoitoon vaikuttavasta lainsäädännöstä. Järjestely tuntuu toimivalta. Esitelmiä pitivät myös monet kunnalliset rakennusviranomaiset, rakennustarkastajat, sekä alueella toimivat konsultti- ja tutkimusyritykset. Päivien anti nousi jo tällä paikallisella tietomäärällä korkeaksi. Muutama etelästä rahdattu erityisasiantuntija oli vielä mukana antamassa tilaisuudelle akateemista kuorrutusta. Valvovaa viranomaispuolta edusti pajassa Itä-Suomen aluehallintovirasto, jonka edustaja selvitti, milloin on kyse terveyshaitasta ja milloin ei.

Tilanne Pohjois-Karjalassa ei sisäilmaongelmien suhteen paljon poikkea yleisestä kuvasta. Home- ja kosteusvaurioita on niin kodeissa kuin kouluissakin. Tärkeänä asiana tuli esille myös näitä ongelmia tutkivien henkilöiden työturvallisuus. Tutkija altistuu aikamoisille pitoisuuksille tutkiessaan ja hänen pitää osata ja enne kaikkea ymmärtää pitää huolta suojauksesta, jotta oma terveys ei vaarannu. Esille tuli mielenkiintoisena erilliskysymyksenä myös nykyinen uusavuttomuus, jonka takia ei osata käyttää laitteita eikä aina edes osata asua oikein. Ennen oli kaikki yksinkertaisempaa, mutta nykyisin saattaa kahdenkin tutkinnon ihminen tuntea itsensä voimattomaksi uuden tekniikan edessä. Viranomaisten yhteistyö neuvonnassa ja tarkastuksissa tuntuu olevan välttämätöntä. 

Teksti: Esko Kukkonen Kuvat: Aila Laine-Sarkkinen