Sisäilmapaja Porvoossa veti salit täyteen

Pajan ensimmäisenä päivänä tarkasteltiin sisäilman ongelmia ja niiden ratkaisuja kuntien ja muun hallinnon kannalta. Päivä osoitti kuinka vaikeita ja monisyisiä voivat sisäilmaan liittyvät ongelmat olla.

Eduskuntaan viime keväänä perustetun sisäilmaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta toi ryhmän terveiset ja kertoi tilanteesta valtiovallan puolelta. Muutama vuosi sitten eduskunta teki merkittävän päätöksen asiassa tarkastusvaliokunnan aloitteesta. Se on sittemmin vahvasti ohjannut valtiovallan toimia siitä asti.

– Monet kärsivät sisäilmasta aiheutuvista oireista ja pahimmassa tapauksessa niistä kärsivä potilas joutuu hoitoa hakiessaan pompotelluksi, kertoi kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

– Mutta kaikki ei silti ole hyvin, korosti Eloranta.

– Monet kärsivät sisäilmasta aiheutuvista oireista ja pahimmassa tapauksessa niistä kärsivä potilas joutuu hoitoa hakiessaan pompotelluksi. Eduskunnan ryhmä on tekemässä aloitteen asian korjaamiseksi ja ehdottaa sisäilman tai ympäristölääketieteen poliklinikan tai useampienkin klinikoiden perustamista. Silloin olisi taho, josta voisi saada parasta ja uusinta tietoa ongelmien ilmetessä. Mahdollisesti tarvitaan jopa erillinen Sisäilmaohjelma.

Eduskunnassa ollaan huolissaan myös rakentamisen ja korjaamisen laadusta kokonaisuudessaan. Eloranta totesi jopa, että mahdollinen väärä, määräyksien vastainen, rakentaminen voisi olla tarpeen sanktioida. Vastuuta tarvitaan ja vastuuvakuutusjärjestelmiä tulisi hänestä kehittää. Korjaustoimet ovat usein riittämättömiä ja eivät aina taiten suoritettuja, hän korosti. Viranomaisten yhteistyötä kunnissa tuli myös kehittää. Mutta selviä ongelmia on hänestä myös talojen kuntotarkastuksen puolella. Niitä tehdään niin usein puutteellisella ammattitaidolla. Tekemisen tarvetta siis eduskunnassa nähdään.

Hallitus on ottanut asian omakseen

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola kertoi hallituksen Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola puolestaan kertoi maan hallituksen ottaneen myös sisäilmakysymykset omakseen. Alkukesästä aloitetun hankkeen, Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelman myötä pyritään asiaa edistämään monin tavoin. Vaikka ohjelman pääpaino on julkisten rakennusten; koulujen, päiväkotien ja vastaavien puolella tulee siitä saatava hyöty varmasti leviämään myös yksityiselle puolelle etenkin asuntojen rakentamiseen ja korjaamiseen. Lisätietoja www.vnk.fi.

Hallituksen ohjelmaa tulee vahvasti tukemaan myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, THL, päätös aloittaa ensi vuoden alussa vastaava ohjelma, joka tulee tukemaan hallituksen toimenpideohjelmaa etenkin ihmisten terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Tuo ohjelman valmistelu, ydinongelmien ja niiden ratkaisukeinojen määrittely, on jo käynnissä.

Toimintaa Porvoon mitalla

Paikalliset sisäilmapajan järjestäjät Edupoli ja Porvoon kaupunki osoittivat useassa esityksessä ensimmäisen pajapäivän aikana, että myös suhteellisen pienessä, noin 50000 asukaan, kaupungissa voidaan sisäilma-asiat hoitaa esimerkillisen hyvin. Kaupungissa ei ole merkittävää alan tutkimusta, mutta käytännön asiat ovat hyvin hanskassa. Kävi myös ilma, että Porvoo on päättänyt sijoittaa kokoonsa nähden paljon, yli 100 miljoonaa euroa, koulujensa ja päiväkotiensa uudisrakentamiseen ja korjaamiseen.

Terveystarkastaja Tomi Jormanainen Porvoon ympäristöterveydenhuollosta kertoi alueensa kehityksestä ja sisäilmaongelmien hoitotavoista.

Terveystarkastaja Tomi Jormanainen Porvoon ympäristöterveydenhuollosta kertoi alueensa kehityksestä ja sisäilmaongelmien hoitotavoista. Asioiden käsittelyaikoja on pystytty melkoisesti lyhentämään. Viime vuosina jopa pariin sataan päivään venyneet käsittelyajat ovat tehostamistoimien ansiosta lyhentyneet ja tänä vuonna on päästy 7 vuorokauden rekisteröintiaikoihin ja 32 vuorokauden aikaan koko prosessiin hoidossa. Kaikki tämän vuoden asiat on hoidettu tavoiteajan sisällä.

– Kaikki, niin työntekijät sekä asiakkaat ovat olleet tähän asiantilaan tyytyväisiä.

Työsuojelupäällikkö Leena Juvakan sekä kunnan kiinteistöistä vastaavan toimitilayksikön edustajan, projektipäällikkö Tony Lökforsin esitykset valottivat porvoolaisia systeemejä perusteellisemmin. Kaikki perustuu avoimeen ja kokonaisvaltaiseen näkemykseen ja viestintään sekä joustavaan yhteistyöhön eri vaikuttajien välillä. Myös koululaisten vanhempainyhdistys on osallistunut aktiivisesti asioiden selvittelyyn. Asiaa käsittelemään on perustettu Porvoon vanhempainyhdistykset ry, joka kunnan edustajien kanssa yhdessä käsittelee ongelmatilanteita. Yhdistyksen puuhamies Marko Liljeström oli tyytyväinen järjestelyihin, sillä asiallinen viestintä sujuu tiiviissä yhteistyössä helposti ja asiat ratkeavat ilman turhia kiistelyjä. Yhteystyö on poikinut myös kunnan tilahallintoon lisää tarvittavia resursseja.

Sisäilmapajan toisena päivänä sama asiapitoinen tahti jatkui enemmän teknisiin kysymyksiin paneutuen.

Samassa yhteydessä järjestetty alan tuotteiden ja ratkaisujen näyttely herätti kiinnostusta.

Sisäilmapaja10

Sisäilmapajoja  on järjestetty useita vuosia eri paikkakunnilla ja kymmenes juhlapaja järjestetään Kuopiossa 14.-15.11.2018 otsikolla: TOLOKUN SISÄILIMOO – HILIPEEMPI MIELI

Sisäilmapajan järjestävät yhteistyössä: Sisäilmayhdistys, Itä-Suomen yliopisto, THL, Savonia ammattikorkeakoulu ja Kuopion kaupunki. Sisäilmapajan yhteydessä järjestetään myös sisäilma-aiheinen näyttely, johon näyttelytilaa voivat varata vain yhdistyksen jäsenet. Sisäilmapajan tarkempi ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen aukeaa Sisäilmayhdistyksen sivuilla myöhemmin.

Teksti: Esko Kukkonen

Lue myös: Porvoon sisäilmapajassa pohdittiin asumista ja tekniikkaa