Sisäilmapaja vieraili Tampereella

Sisäilmapajan ensimmäisen päivän asialistaa hallitsivat sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen liittyvät ohjeistot sekä tuoreen asumisterveysasetuksen soveltamisohjeet. Toisena päivänä esillä oli sisäilma-asioiden hoitoon liittyvä viestintä sekä siivouksen merkitys sisäilman laadun kannalta. Myös tärkeän energiakysymysten vaikutus sisäilman laatuun tuli esille.

Tampereella omat toimintatavat

Tampereen kaupunki, joka hoiti pajan isännyyden TAMK:n eli Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa, on panostanut sisäilmakysymysten hoitoon viime vuosina ja kehittänyt toimintatapoja, joilla pyritään hoitamaan sisäilmaa kouluissa ja muissa kaupungin tiloissa järjestelmällisesti ja tuloksellisesti.  Näitä esittelivät yhdessä Tampereen tilakeskuksen vastaava isännöitsijä Jenni Pitkänen sekä työsuojeluvaltuutettu Raimo Laaksonen. Ohjeistuksen tavoitteena on havaita sisäilmaongelmien synty jo alkuvaiheessa, jolloin niiden hoito on oleellisesti helpompaa kuin myöhemmin ongelmien kaaduttua päälle.

Tärkeää on kaupungin edustajien mukaan avoimuus kaikessa. Sisäilmaepäilyjen selvittäminen perustuukin tamperelaisten ohjeiden mukaan avoimeen tiedottamiseen. Kaikki tutkimustulokset kerrotaan käyttäjille. Tämä periaate lävistää kaiken asiaan liittyvän ohjeiston. Tampereen kaupungin sisäilmaohjeistus löytyy netistä www.tampere.fi/tilakeskus/kiinteistonpito/sisailmaolosuhteet.

Tilojen käyttäjille on myös julkaistu oma erillinen ja helppotajuinen 8-sivuinen opas, jota on jaettu kaikille kaupungin tiloissa toimiville. Sen on tarkoitus helpottaa toimia sisäilmaongelmien esiintyessä ja ennen kaikkea antaa pikaohjeet sisäilmaoireilun tullessa esiin. Se helpottaa varmasti avointa kommunikointia ja nopeuttaa oikeiden ratkaisujen hakemista.

Oulussa panostetaan kuivaketjuun

Viime vuoden Sisäilmapajan pajaisäntä ja Oulun rakennusvalvonnan päällikkö Pekka Seppälä kertoi terveisiä Oulusta. Siellä on jatkettu panostamista kosteuskysymysten oikeaan hoitoon ja saatu kehitettyä valmiiksi tuo mainio ajatus Kuivaketju 10. Sen mukaan on pyrittävä koko rakentamisen ajan pitämään huolta työmaan ja rakennustarvikkeiden kuivuudesta ja tehtävä talo kokonaisuudessaan niin, ettei siellä ole mahdollisuuksia kosteusvaurioihin. Silloin vähenee myös homeongelmien riski huomattavasti.

Hanke on ollut kehitteillä Oulussa jo 15 vuotta. Siinä korostetaan erityisesti yhteistyön merkitystä. Seppälän mukaan eliminoimalla 20 prosenttia riskeistä saadaan 80 prosentin vaikuttavuus. Uusi kuivaketjuohjeistus on pian luettavissa Sisäilmayhdistyksen sivuilta www.sisailmayhdistys.fi.

Senaattikiinteistöillä myös omat toimintatavat

Valtion omia kiinteistöjä rakennuttavalla sekä niitä ja muitakin valtion käytössä olevia kiinteistöjä isännöivällä Senaattikiinteistöillä on myös omat toimintatavat sisäilmaongelmien hoitamiseksi. Niitä esitteli dosentti Anne Korpi, Senaattikiinteistöjen sisäilma-asiantuntija.

Senaatti kehittää omaa sisäolosuhdemittaria, johon kootaan tiedot sisäilmaseurannasta, ennakoivien katsastusten tuloksista sekä käyttäjäpalautteesta. Myös kiinteistönhoidon ja siivouksen osalta pyritään laatuauditointiin, jossa on käytössä palkkio-sanktiomalli. Senaatin toiminta pyrkii mahdollisimman pitkälle ongelmien ehkäisemiseen ennalta, niin suunnittelun ja rakentamisen ohjauksen kuin kiinteistöjen käytön puolella.

Kiinteistönhuollon puolella on myös kehitetty ohjekortit tähän tarkoitukseen. Nämä ovat osa sisäilma-asioihin liittyvää kolutusta, johon Senaatti jatkuvasti panostaa. Senaatilla on hallinnassaan myös paljon muilta vuokrattuja tiloja. Niissä on käytettävä toisenlaista lähestymistapaa kuin omissa tiloissa. Niiden hallintaan on kehitteillä oma tilakatsastusmalli, joka tulee Korvan mukaan pilotointivaiheeseen ensi vuonna. Lisätietoja www.senaatti.fi.

On sanottava, että Sisäilmapaja onnistui taas hienosti. Oli ammattitaitoisia ja havainnollisia esityksiä ja syventävää keskustelua. Mutta vastapainoksi oli kaupungin vastaanotto viihdyttävine ohjelmineen sekä riemuhauskat jatkot ravintola Ilveksessä TAMKin orkesterin säestyksellä. Ei ihme, että osanottajia oli taas ennätysmäärä yli 600.

Pajassa pidetyt esitykset ja lisää kuvia löytyy sisäilmayhdistyksen sivulta.

Sisäilmapaja veti hyvin yleisöä
Kansliapäällikkö avasi Sisäilmapajan
Näyttely keräsi paljon katsojia
Näyttelyn standejä 1
Näyttelyn standeja 2
Janoista pajaväkeä Tampereen kaupungin vastaanotolla
Kaupungin tarjoamat pikkuoravat maistuivat
Sisäilmapajan tamperelaiset tekijät ansaitsivat kiitoksensa
Pajan valmistellut ydinryhmä ryhmäkuvassa