Vaikka meillä Suomessa on paljon sisäilmasto-ongelmista kärsiviä rakennuksia ja ihmisiä, on meillä silti maailman mitassa ehkä eniten tietoa ja tutkimusta sisäilmastoon liittyvistä tekijöistä ja sen vaikutuksista ihmiseen. Tämä tuli esille useassa puheenvuorossa.
Ajankohtaisia hankkeita
Hallitusneuvos Marika Paavilainen esitteli valtioneuvoston viime vuonna aloittamaa hanketta Terveet tilat 2028. Sen tavoitteena on vähentää tänä aikana oleellisesti koulujen ja muiden julkisten tilojen sisäilmaongelmia. Hän kertoi, että hanke, joka on osana Sipilän hallituksen kärkihankkeita, on alkanut vahvasti. Ohjelma on valmisteltu ja hallituksen kannanotto siihen saadaan huhtikuun alussa. Tähän hankkeeseen liittyvä työpaja pidettiin sisäilmastoseminaarin jälkeisenä päivänä 16. maaliskuuta Vantaalla. Myös siellä oli hyvin aktiivisia osanottajia. Lisätietoja valtioneuvoston sivuilla.
Samaan aikaan kuin Terveet tilat 2028 hanke, käynnistyy myös THL:n oma sisäilma- ja terveysohjelma, jota esitteli seminaarissa professori Juha Pekkanen, joka toimii THL:n lisäksi myös Helsingin yliopistolla lääketieteen puolella. Ohjelma on varsin tavoitteellinen ja kunnianhimoinen. Lisätietoja thl:n sivustolla.
Ylilääkäri Jussi Lampi THL:stä esitteli hanketta, jossa pyritään kehittämään koulujen sisäilmaongelmien tutkimiseen luotettavaa oppilaskyselymallia. Sitä on jo kokeiltu pääkaupunkiseudulla. Oppilaiden omien oireilujen ja tuntemuksien selvittely on haastavaa, mutta näin saadaan tietoja juuri altistumisen kohteena olevilta.
Sisäilmayhdistyksen väistyvä toiminnanjohtaja Jorma Säteri esitteli uusia lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon suunnitteluarvoja. Niiden, samoin kuin keväällä lopullisesti ilmestyvän uudistetun Sisäilmastoluokituksen, merkitys paremman sisäilmaston suunnittelulle tulee olemaan suuri.
Esille tulivat monet ajankohtaiset ongelmat kuten käytännön ratkaisut lattioiden ja muiden pintojen oikeassa pinnoittamisessa ja mikrobien sekä kemiallisten altisteiden tutkimisen ja mittaamisen vaikeus. Sosiaali- ja terveysministeriön suosima muun muassa THL:n viimevuotiseen Avater -tutkimukseen pohjaava kanta mahdollisimman kokonaisvaltaisesta selvitysprosessista tuntui allekirjoittaneesta oikealta. Turhia ilmamittauksia tulisi välttää ja ainakaan ne eivät saisi olla yksistään toimenpiteisiin liittyvien päätösten perusteena. Mutta muitakin mielipiteitä asiassa kuultiin. Monenlaisia uusia mittareita ja mittaustapoja kun on kehitteillä. Turussa on muun muassa kehitelty jopa mikrobitoksiinien mittaamista sukkulamatojen avulla.
Seminaarikirjaan voi tutustua digitaalisena:
SISÄILMASTOSEMINAARI 2018 julkaisun voi ladata pdf-muodossa tästä linkistä.
SISÄILMASTOSEMINAARI 2018 julkaisun voi lukea näköislehtenä issuu-palvelussa.
Esko Kukkonen