Tämän kesän asuntomessuilla oli panostettu paljon rakennusten energiatalouteen ja niiden energiaomavaraisuuteen. Parhaat talot olivat laskelmien mukaan jopa ns. nollaenergiataloja. Messuyleisölle pyrittiin saamaan tutuksi myös uudistettu rakennuksen energiaomavaraisuutta ja energiataloudellisuutta kuvaava virallinen E-luku. Kohtalaisen hyvin tässä kilpailussa menestyi talo no. 36, DEKO-talon hyvinvointikoti, jossa oli panostettu juuri sisäilmastoon ja muuhun viihtyvyyteen. Talossa sijaitsi messujen ajan myös perinteinen Sisäilmainfopiste, jonka takana olivat Sisäilmayhdistys, eräät muut alan järjestöt sekä sosiaali- ja terveysministeriö.
Hyvinvointitalo valittiin messujen Talotekniikan mallitaloksi. Valinnan suoritti LVI-talotekniikkateollisuuden raati. Tämän edustaja, LVI-talotekniikkateollisuuden asiantuntija Marko Pulliainen sanoi: ”Tässä talotekniikan mallitalossa tekniikan tarkoitus on palvella ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyisyyttään. Näin tekniikan kuuluukin toimia.”
LVI-talotekniikkateollisuuden tiedote jatkoi:
”Asuntomessukohteissa talotekniikan toteutukseen ja energiatehokkuuteen on kiinnitetty paljon huomiota”, totesi Marko Pulliainen. ”Taloteknisesti onnistuneita ratkaisuja on messualueella paljon, eikä kohteita voi välttämättä asettaa talotekniseen paremmuusjärjestykseen. Tässä talotekniikan mallitalossa tekniikan tarkoitus on palvella ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyisyyttään. Näin tekniikan kuuluukin toimia”
Deko-Hyvinvointikoti on puurunkoinen, avaimet käteen -valmistalopaketti, johon liittyy talon tulevien asukkaiden kokoamat terveyttä, hyvää oloa ja ekologisuutta tukevat hyvinvointiratkaisut. Näihin sisältyvät ilmastointi-, kodinhallinta-, energia-, valaistus- ja sisustusratkaisut. Talossa toimii Sisäilmainfon tiedotuspiste messujen ajan. Siellä asiantuntijat kertovat puolueettomasti siitä, miten rakennetaan terve talo ja pidetään huolta hyvästä sisäilmasta asumisen eri tekijät huomioiden.
Energiatehokkuus vaatii paljon talotekniikalta
Hyvinvointikoti on toteutettu passiivitalon rakenteilla ja sen mitattu ilmatiiveyskin on passiivitalon luokkaa 0,2. Energiatehokkuuden, rakenteiden toimivuuden sekä miellyttävien ja terveellisten sisäolosuhteiden kannalta hyvä tiiveys on ehdottoman tärkeää. Uusien energiamääräysten mukaan laskettu E-luku on puolestaan 102, mikä jää vain niukasti B-luokan rajasta. Kohteen hyvä energiatehokkuus vaatii myös toimivaa talotekniikkaa.
Kohteessa on vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmöntuotosta vastaa Savumax-hybridilämmitysjärjestelmä. Järjestelmässä takan ja puulämmitteisen kiukaan savuhormiin asennetuilla lämmönsiirtimillä siirretään lämpöä 500 litran varaajaan. Varaajan latauksesta ja käyttöveden lämmityksestä auringon paistaessa huolehtii puolestaan kaksi katolle asennettua aurinkokerääjää. Varaajasäiliössä on lisäksi sähkövastukset, joilla lämmitys voidaan hoitaa esimerkiksi pidempien poissaolojen aikana. Järjestelmän sähkönkulutusta voidaan pienentää liittämällä siihen ilma-vesilämpöpumppu, jolle on tilavaraus autotallissa.
Esisuodatettu ulkoilma tuodaan ilmanvaihtokoneelle maahan asennetun putkiston kautta. Näin ilmaa voidaan lämmittää talvella ja vastaavasti viilentää kesällä. Talvella maaputkiston esilämmittämä ulkoilma suojaa ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaitetta jäätymiseltä ja parantaa näin vuosihyötysuhdetta. Maahan asennetut kanavat on pinnoitettu antibakteerisella aineella, joka estää mikrobien ja pieneliöiden kasvun kanavistossa. Kesäaikainen putkistoon kertyvä kondenssivesi poistetaan kondenssikaivon kautta.
Kaikkia kodin teknisiä järjestelmiä ohjataan ja hallitaan kotimaisella EBTS-kodinhallintajärjestelmällä. Mahdolliset murto- ja palohälytykset ohjataan esim. käyttäjän määrittämiin matkapuhelinnumeroihin. Lisäksi taloautomaatiojärjestelmän mukanaan tuomaa turvallisuutta lisäävät myös astian- ja pyykinpesukoneiden alle sijoitetut vuotovesianturit, jotka sulkevat vedensyötön vesivuodon havaitessaan.
Kodinhallintajärjestelmä ohjaa ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti suuremmalle teholle hiilidioksidipitoisuuden sekä pesutilojen ilmankosteuden perusteella. Järjestelmällä on oma käyttöpaneelinsa, ja lisäksi teknisiä järjestelmiä voi ohjata selainpohjaisella ohjelmalla internetin kautta. Kodinohjausjärjestelmään kuuluu luonnollisesti kulutusseurannan lisäksi huoltokirja, joka muistuttaa tarpeellisista määräaikaishuolloista.
Lisätietoja: jari.kivimaki(at)hyvinvointikoti.fi, www.hyvinvointikoti.fi, www.dekotalo.fi