Pitkäaikaisen valmistelutyön jälkeen Rakennusinsinöörien liitto, RIL, sai viime vuoden lopulla valmiiksi uuden kaivatun julkaisun: RIL 255-1-2014, Rakennusfysiikka 1, Rakennusfysikaalinen suunnittelu ja tutkimukset. Se tulee korvaamaan vuodelta 1984 olevan käsikirjan RIL-155- 1984, Rakennusten veden- ja kosteudeneristys.
Päivitettyä tietoa on kaivattu
Rakennusfysiikan tieteelliset perusteet eivät tietenkään ole tänä aikana paljoa muuttuneet, mutta niiden soveltamisalue on laajentunut ja entiset käytännön ohjeet ovat paljolti vanhentuneet. Nykyinen rakennustapa edellyttää yhä useammin rakenteita, joiden suunnittelemisessa ja tekemisessä rakennusfysiikan osaaminen ja ymmärtäminen on välttämätöntä. Tietoa rakennusfysiikassa on ollut kuitenkin melko vähän saatavissa. Etenkin sellaista tietoa, joka olisi kaikin puolin ajan tasalla, on kaivattu.
Takana tamperelaiset alan asiantuntijat
Vuonna 2008 alkaneesta monisatasivuisen teoksen valmistelusta ja monen luvun kirjoittamisestakin on vastannut Tampereen teknillisen yliopiston professori Juha Vinha. Hän on monilla muillakin toimilla pyrkinyt lisäämään rakennusfysiikan tietämystä ja ymmärtämistä Suomessa, ja Tampereella pidetyt rakennusfysiikan kotimaiset ja ulkomaiset seminaarit ovat olleet yleisömenestyksiä. Myös Vinhan vetämä FRAME-tutkimushanke avasi monen silmät liittyen rakennusfysiikan haasteisiin ja ratkaisuihin tulevaisuuden rakentamisessa. Teoksen toimitus- ja kirjoittajakuntaan on kuulunut Vinhan lisäksi useita, lähinnä tamperelaisia rakennusfysiikan asiantuntijoita.
Ensimmäinen osa keskittyy suunnittelun ja tutkimuksen kysymyksiin – toinen osa työn alla
Juha Vinha kertoo kirjan johdannossa, että viimeisten vuosikymmenten aikana on voimassa olevien kansallisten rakennusfysiikkaakäsittelevien määräysten ja ohjeiden sivumäärä lisääntynyt moninkertaiseksi. Nämä koskevat lähinnä lämpö-, kosteus- ja energiankulutusta. Varsinkin rakennusfysiikan suunnittelussa tarvitaan hänen mukaansa hyvin laaja-alaista, jopa poikkitieteellistä osaamista. Tämä rakennusfysiikan julkaisun ensimmäinen, nyt valmistunut osa, keskittyykin siksi ensisijaisesti alan suunnittelun ja tutkimuksen kysymyksiin. Tällä hetkellä vielä valmisteltavana oleva jatko-osa, Rakennusfysiikan teoria ja laskentasovellutukset, tulee käsittelemään rakennusten ja rakenteiden ympäristöolosuhteita ja – rasituksia sekä lämpöön, kosteuteen ja ilmavirtauksiin liittyviä teoriaa ja laskentasovellutuksia.
Jo tässä ensimmäisessä osassa, joka käsittää noin 500 sivua tekstiä ja havainnollistavia kuvia, on paljon sulateltavaa. Yksityiskohtaisempaan esittelyyn eivät sivumme riitä. Kirjaan kannattaa mielestäni tutustua kaikkien, jotka toimivat rakennusten suunnittelun ja tutkimuksen alalla. On mielenkiintoista ja opettavaista lukea tekstiä, jossa esitellään tuoreita, viime vuonna voimaan tulleita ohjeita ja uusimpia tutkimustuloksia.
Lisätietoja kirjasta ja sen tilaamisesta saa julkaisijan Rakennusinsinöörien liiton sivuilta
teksti: Esko Kukkonen