Ympäristöministeriö muutti tehokkaisiin toimitiloihin

MInisteriön katolta löytyy yli sata neliömetriä aurinkosähköpaneeleja.

Ympäristöministeriö pyrkii elämään niin kuin opettaa, sanoi ministeriön ylijohtaja Helena Säteri esitellessään ministeriön uutta toimitilaa Helsingin keskustassa, Aleksanterinkatu 7:ssä. Aiempaa pienemmät tilat on peruskorjattu energiatehokkaiksi ja sisäilmastoltaan hyviksi.  

- Olemme sitoutuneet pienentämään ministeriön omaa ekologista jalanjälkeä, ministeriön ylijohtaja Helena Säteri kertoo.

Ympäristöministeriön uusi toimitila on 40 prosenttia aiempaa pienempi ja ministeriö täyttää näin antamansa toimenpidesitoumuksen oman ekologisen jalanjäljen pienentämisestä. Sitoumus on ympäristöministeriön panos kestävän kehityksen toimikunnan yhteiskuntasitoumus-kampanjaan.

Ministeriön käyttöön ottaman Aleksin ja Fabianinkadun kulmassa sijaitsevan talon on suunnitellut Ole Gripenberg, ja se valmistui vuonna 1932. Talo rakennettiin alun perin pankin liiketilaksi, ja katutason kokous- ja seminaaritila on historiaa kunnioittaen nimetty Pankkisaliksi. Rakennuksen omistaa Helsingin yliopisto, joka on myös vastannut rakennuksen kunnostamisesta ministeriön tarpeisiin.

– Peruskorjaus oli vaativa ja siinä pyrittiin kaikin puolin korkeaan tasoon, yliopiston apulaisjohtaja Aimo Hämäläinen kertoo.

Korjaustöitä hankaloitti ja viivästytti talon arvorakennusluonteen lisäksi perusteellisuus vanhojen huonojen rakenteiden poistamisessa sekä valtioneuvoston nykyisten ankarien turvavaatimusten täyttäminen. Mutta tulos on kaikin puolin onnistunut. Hyvä sisäilma on aikaansaatu ministeriön tavoitteiden mukaisesti energiatehokkaasti.

Tilat on saneerattu Ole Gripenbergin pankin liiketilaksi suunnittelemaan rakennukseen, joka valmistui vuonna 1932.

 

Tavoitteena on energiankulutuksen puolittaminen

– Rakennuksen peruskorjaus aloitettiin vuonna 2013, Aimo Hämäläinen kertoo.

Korjaustöissä kiinnitettiin erityistä huomiota energiatehokkuuteen, rakenteellisilla ja teknisillä ratkaisuilla tavoitellaan jopa energiankulutuksen puolittamista.

– Uudessa energiatehokkuusluokituksessa rakennus on luokassa C, joka on suojellun rakennuksen korjaushankkeessa erittäin hyvä arvosana. Talo täyttää nyt jopa uudisrakentamisen vaatimustason, Hämäläinen sanoo.

Talon sisätilat kokivat täydellisen muodonmuutoksen. Ministeriön väki ryhtyy tekemään töitä monitoimitiloissa, joiden akustiikkaan ja sisäilman laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Vain ministereille on varattu omat huoneet. Yhtä henkilöä kohti tilaa on alle 20 m2, mikä on selvästi aiempaa vähemmän. Tämä on sopusoinnussa Senaattikiinteistöjen valtion rakennuksille antamien uusien ohjeiden kanssa.

Vain ministereillä on omat huoneet. Muut työskentelevät avokonttorissa. Yhtä henkilöä kohden tilaa on alle 20 m2.

– Alkuperäistä rakennusperintöä on pyritty vaalimaan. Osa alkuperäisistä sisätiloista, muun muassa Aleksanterinkadun pääportaikko ja sen 1930-luvun lyijylasi-ikkunat, on entisöity perinteitä kunnioittaen. Myös eräitä muita pienempiä osatiloja kerroksissa on entisöity muistuttamaan talon historiasta.

Jarruenergiaa ja aurinkopaneeleja

Talon katolle on rakennettu yli 100 neliötä aurinkosähköpaneeleja, jotka tuottavat osan ministeriön käyttämästä sähköstä. Energian säästämiseksi sisätilojen valaistusta, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa ohjataan tarpeen mukaisesti läsnäolo-, olosuhde- ja päivänvaloantureiden avulla. Valaistuksessa on käytetty led-tekniikkaa. Seitsenkerroksisen talon hissit ottavat talteen jarrutusenergian, ja rakennuksen taloteknisissä järjestelmissä käytetyt osat, kuten ilmanvaihtopuhaltimet, ovat erittäin energiatehokkaita.

– Ilmanvaihtokoneiden alueet on pyritty jakamaan alueellisesti sopiviin osiin niin, ettei yhden koneen poisjäänti aiheuta suuria ongelmia, Aimo Hämäläinen kertoo.

– Samalla on jatkossa tarvittavat muutokset helpompi tehdä alueittain. Ilmanvaihdon huonekohtaiset laitteet on valittu täyttämään korkeimmat vaatimukset.

Talon lämmitys hoituu kaukolämmöllä, kesällä liiallisen hikoilun estää kaukokylmä. Ikkunat on vaihdettu nelilasisiin erittäin energiatehokkaisiin ikkunoihin.

Teksti: Esko Kukkonen | Kuvat: Ympäristöministeriö


Energiankulutusta sekä huonekohtaisia olosuhteita seurataan reaaliaikaisesti

Seurattavana ovat muun muassa aurinkopaneelien tuottama sähkö, sähkönkulutus kerroksittain, pistorasioiden kuluttama sähköenergia kerroksittain, kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen kulutus sekä sisäilman lämpötila ja hiilidioksidipitoisuus. Lisäksi ministeriö seuraa paperin- ja vedenkulutusta sekä jätemääriä.

Myös yleisö voi lähitulevaisuudessa tarkkailla talon energiankäyttöä Aleksanterinkadun infonäytöltä.

Ministeriön käyntiosoite on jatkossa siis Aleksanterinkatu 7, mutta postilokero-osoite säilyy entisenä: Ympäristöministeriö, PL 35, 00023 Valtioneuvosto , puhelin : 02952 50000, faksi: 09 1603 9320