Ympäristöministeriön yli-insinööri Timo Lahti: ”Tavoitteena rakennusalan kehittäminen ja terveemmät rakennukset”

– Pääasiallisiin työtehtäviini ympäristöministeriössä kuuluvat rakennusten kosteustekniseen toimivuuteen, terveellisyyteen sekä rakennusten huoltoon ja ylläpitoon liittyvä säädösvalmistelu. Lisäksi edustan ympäristöministeriötä valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -hankkeen sihteeristössä. Myös rakennusten ja rakentamisen sopeutuminen ilmastonmuutokseen sopeutuminen on osa toimenkuvaani, kertoo Timo Lahti tehtävästään ympäristöministeriössä.

Lahden työhistoria on hänen omien sanojensa mukaan sopiva sekoitus uudis- ja korjausrakentamista. Hän on aiemmin toiminut esimiehenä konsulttipuolella rakenne- ja rakennusfysikaalisen suunnittelun sekä kuntotutkimuksen parissa. Hänen edelliset työtehtävänsä ovat liittyneet niin asiantuntijatehtäviin kuin liiketoiminnan hallintaankin. Myös infrarakentamisen ja työmaan tehtävät ovat tulleet vuosien aikana tutuiksi.

– Luonnehtisin osaamistani niin, että en ole yhden asian spesialisti, mutta ymmärrän monia kokonaisuuksia. Ehkäpä kokonaisuuksien hallinnasta on hyötyä myös sisäilmaongelmien ymmärtämisessä. Uskon, että taustani huomioiden minulla on hyvä mahdollisuus onnistua nykyisessä tehtävässäni, Lahti sanoo.

Mahdollisuus osallistua rakennusalan kehittämiseen

Ensimmäisen puolen vuoden aikana ympäristöministeriössä Lahti on tutustunut niin ministeriön kuin valtioneuvostonkin toimintaan sekä oleellisimpiin sidosryhmiin. Hän sanoo ensisijaiseksi tavoitteekseen viedä rakennusalaa eteenpäin ja myötävaikuttaa terveemmän rakentamisen toteutumiseen.

– Aion työssäni myös hyödyntää konsulttityössäni karttunutta kokemusta ja näkemystä työstä, jota sisäilma-asioiden ja korjaamisen ympärillä tehdään. Uskon, että konsulttityön ja liike-elämän lainalaisuuksien ymmärtäminen edesauttaa onnistunutta säädösvalmistelutyötä. Totta kai ministeriön virkamiehenä tavoitteenani on myös toteuttaa hallitusohjelmaa, joka sisältää oleellisia kirjauksia rakentamisen laadun ja terveellisyyden parantamiseksi, Lahti toteaa.

Lahti näkee sisäilmaongelmien olevan, muun korjausrakentamisen ohella, moniselitteisiä.

– Näiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää pitkäjänteistä, monivuotista työtä. Siinä voidaan onnistua vain alan kaikkien osapuolten yhteistyöllä. Kutsunkin siis kaikki alan ihmiset avoimeen dialogiin sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi!

Ympäristöministeriön yli-insinöörin virka on määräaikainen, ja se kestää syyskuun loppuun 2023.

Teksti: Anna Merikari