KILPAILUKUTSU: Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimitila 2014

Ihmiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan toimitiloissa. Suomessa toimitiloja on 283 miljoonaa neliömetriä. Toisaalta rakennukset käyttävät noin 40 prosenttia energiankulutuksesta: ei ole siis aivan yhdentekevää millaisia toimitilat ovat. ERA 17 -ohjelma ja Green Building Council Finland järjestävät siksi kilpailun, jolla haetaan vuoden 2014 sisäolosuhteiltaan viihtyisintä ja energiatehokkainta toimitilaa. Ilmoittautuminen päättyy toukokuun lopussa.

Kilpailun tarkoituksena on haastaa alan toimijoita tarjoamaan yhä energiatehokkaampia ja samaan aikaan yhä viihtyisämpiä toimitiloja. Tavoitteena on myös tuoda esille toimitilaosaamista ja parhaita käytäntöjä. Kilpailuun toivotaan paljon korkeatasoisia osanottajia.

Toimitilakilpailu on avoin kaikille. Kilpailuun hyväksytään toimitilakäytössä olevia kokonaisia kiinteistöjä tai yksittäisiä toimitiloja, esimerkiksi yksittäisiä yrityksiä, julkisia rakennuksia tai toimitilakokonaisuuksia. Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.

Kilpailussa kohteita mitataan kahdella Green Building Council Finlandin kehittämällä Rakennusten elinkaarimittarilla, jotka ovat helposti osallistujien käytettävissä:
– Energiankulutus (ostoenergian kulutus)
– Käyttäjätyytyväisyys (sisäympäristöön tyytyväiset: lämpöviihtyvyys, huoneilman laatu sekä valaistus- ja ääniolosuhteet)
– Energiatehokkuus, käytetyn energian päästöt ja uusiutuvan energian käyttö ovat kaikki tärkeitä elementtejä rakentamisen ohjauksessa, niin uudisrakentamisessa kuin korjausrakentamisessa. Kun tähän vielä yhdistetään hyvä sisäilma, kuivat rakenteet ja ympäristöominaisuuksiltaan hyviä materiaaleja, niin meillä on tulevaisuuden ohjauskenttä valmiina, sanoo ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä.
– Hyvällä sisäympäristöllä on todettu olevan vaikutuksia paitsi terveyteen, myös työssä jaksamiseen. Ihmisiltä kysymällä saadaan helposti hyödyllistä tietoa ja pienilläkin korjauksilla voi olla suuri vaikutus viihtyisyyteen, toteaa toimitusjohtaja Heli Kotilainen Green Building Council Finlandista.

Voittajan valitsee kahden mainitun mittarin tunnuslukujen sekä harkintansa perusteella jury, johon kuuluvat Helena Säteri (Ympäristöministeriö), Tarmo Pipatti (Rakennusteollisuus RT ry), Leena Karessuo (Kuntaliitto), Helena Kinnunen (RAKLI), Auri Häkkinen (Rakennuslehti) sekä Heli Kotilainen (Green Building Council Finland).

Kilpailun voittajat, juryn kunniamaininnat ja osallistujat julkistetaan FinnBuild 2014 -messuilla FinnBuild Awards Party -tilaisuudessa 2.10.2014 klo 18.30 Helsingin Messukeskuksessa.

Kilpailuun voi ilmoittautua sähköpostitse 31.5.2014 mennessä osoitteessa: info@figbc.fi