Sisäilmastoseminaarissa on jälleen paljon ajankohtaista asiaa.
Seminaarin avaa hallitusneuvos Marika Paavilainen Valtioneuvoston kansliasta. Hän kertoo Terveet Tilat 2028 toimenpideohjelman uusimmat kuulumiset.
Juha Pekkanen esittelee THL:n sisäilma ja terveys – kansallista ohjelmaa, jonka tavoitteena on tarjota uusia keinoja ja lähestymistapoja vähentää ja ennaltaehkäistä sisäilman aiheuttamia terveyshaittoja sekä parantaa niiden hoitoa.
Sisäilmastoseminaarin avauksessa kuullaan myös Tanskan teknillisen yliopiston apulaisprofessorin Pawel Wargockin esitys sisäilmaan liittyvien huolien, teknisten trendien ja tutkimuksen tilanteesta Euroopassa. Muissa sessioissa esityksiä viime vuosien tapaan käytännön läheisistä tutkimuksista ja ohjeistuksista aina tutkimuslaitosten tulosten esittelyihin. Viime aikoina esillä olleisiin ongelmiin lattioiden pinnoituksessa paneudutaan muutaman esityksen verran.
Katja Outinen tulee kertomaan uudesta ympäristöministeriön asetuksesta (782/2017) rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta, jossa säännöksiä uuden rakennuksen kosteusteknisen toimivuuden suunnittelun ja rakentamisen lisäksi myös olemassa olevan rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön ja käyttötarkoituksen muutokseen sekä rakennusten laajennuksiin ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen.
Lisäksi esittelyssä on mm. kosteus- ja mikrobivaurioituneen rakennuksen korjausoppaan päivitys, jossa on otettu huomioon korjausrakentamisen toimintaympäristön voimakas muuttuminen. Kosteus- ja mikrobivaurioista, niiden vaikutuksesta rakennuksen käyttäjiin, kuntotutkimus- ja korjausmenetelmistä sekä korjausten onnistumisen seurannasta on viime vuosina tehty hyvin runsaasti tieteellisiä tutkimuksia. Oppaassa tarkastellaan rakennusosakohtaisesti erityyppisiä korjausmenetelmiä ja niiden soveltuvuutta sekä painotetaan korjaustöiden laadunvarmistuksen ja niiden onnistumisen seurannan merkitystä.
Sisäilmastoseminaaria on jo pitkään toivottu muutettavan kaksipäiväiseksi, koska yhden päivän aikana ei vaan ehdi kaikkea; kuunnella mielenkiintoisia esityksiä, tutustua näyttelyyn ja postereihin sekä ennen kaikkea verkostoitua ja vaihtaa kuulumisia muiden alan ammattilaisten kanssa. Vieläkään itse seminaaria ei olla venyttämässä kahteen päivään, mutta verkostoitumiselle on nyt tarjolla seminaaripäivän iltana oiva tilaisuus.
Seminaarimaksu 64 € (sis. alv.) sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan, vaatesäilytyksen ja seminaarijulkaisun.
”Seminaaritanssit” järjestetään nyt ensimmäistä kertaa
”Seminaaritanssit” järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Hotelli Vantaan Tulisuudelma ravintolassa. Sisäilmapajoista tutut ”pajatanssit” halutaan monistaa myös sisäilmastoseminaarin yhteyteen ja tästä olisi tarkoitus tehdä traditio. Sisäilma-asioiden kanssa painiskelevat tarvitsevat myös vapaamman tilaisuuden ajatusten vaihtoon ja uusien ihmisten tapaamisiin. Yhteistyötä tarvitaan monella tasolla ja välillä täytyy myös ottaa ilo irti, jotta jaksaa taas ahertaa. Seminaaritanssien illalliskortin 50 € (sis. alv.), joka sisältää alkumaljan, ruoan buffeesta, yhden ruokajuoman ja ohjelman, voi ostaa sisäilmastoseminaarin ilmoittautumisen yhteydessä – kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä illalliskortteja on rajattu määrä. Messukeskuksesta lähtee Vantaalle maksuton kuljetus, johon ei seminaarivieraan tarvitse erikseen ilmoittautua
Terveet Tilat 2028 työpaja
Sisäilmayhdistys yhdessä Terveet Tilat 2028 toimenpideohjelman kanssa järjestää sisäilmastoseminaarin jälkeiselle päivälle työpajan, jossa aamupäivällä kuullaan viimeistellystä toimenpideohjelmasta ja iltapäivällä jakaannutaan neljään eri työpajaan pohtimaan toimenpideohjelman kautta, millä keinoin ja missä konkreettisissa asioissa kukin tahollaan voi olla mukana tekemässä terveellisiä tiloja. Tehtävää on paljon ja toimiin on ryhdyttävä heti.
Yksi neljästä työpajoista on ”kuntien sisäilmaverkosto”, jota Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat lähteneet perustamaan. Perustettavan verkoston tavoitteena on hyvien käytäntöjen levittäminen ja toisilta oppiminen. Osallistujille maksuttoman työpajan tarjoaa ympäristöministeriö, mutta päivän valmistelussa ovat mukana kaikki toimenpideohjelman osapuolet sekä muita tahoja.
Osallistujamäärä käytännön järjestelyiden vuoksi on rajattu 250 henkilöön.
Ilmoittautuminen viimeistään 7.3.2018. Ohjelma ja ilmoittautumiset sisailmayhdistys.fi