Omakotitalon ostaja voitti kosteusvaurioihin liittyvän kiistan

Korkein oikeus (KKO) teki merkittävän päätöksen omakotitalon kosteusvaurioihin liittyvässä kiistassa 7.9. Omakotitalon ostaja sai oikeuden purkaa kaupan yllättävien kosteusvaurioiden perusteella ja vaatia siten rahat takaisin myyjältä.

KKO linjasi tässä ennakkopäätöksessään, millaisessa tilanteessa ostaja voi purkaa kaupan yllättävien kosteusvaurioiden perusteella ja saada siten rahat takaisin myyjältä. Oikeus katsoo, että lähtökohtaisesti purkamisen edellytyksenä voidaan pitää sitä, ettei kauppaa olisi edes alennettuun hintaan syntynyt, jos virhe olisi ollut ostajan tiedossa, totesi KKO tuomiossaan.

 

Oikeudenkäynti koski vuonna 1955 rakennetun rintamamiestalon kauppaa Kuhmossa vuonna 2011. Kaupanteon jälkeen rakennuksen alapohjasta ja pesutiloista paljastui mittavia kosteusvaurioita. Ostaja ja myyjä eivät tienneet vaurioista myyntihetkellä. Ne eivät olleet tulleet ilmi asunnon kuntotarkastuksessa, joka tehtiin ennen kauppaa. Ostaja muutti pois talosta puolisen vuotta kaupanteon jälkeen, haastoi myyjän käräjille ja vaati kaupan purkamista. Ensin Kainuun käräjäoikeus määräsi myyjän palauttamaan kauppahinnan ostajalle, mutta Itä-Suomen hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi ostajan vaatimuksen.

Hovioikeus oli katsonut KKO:n nyt kumoamassa tuomiossa, että korjauskulujen olisi pitänyt olla vähintään 40 prosenttia kauppahinnasta, jotta ostaja olisi voinut purkaa kaupan. Korjaaminen olisi kestänyt hovioikeuden arvion mukaan kahdesta viikosta kahteen kuukauteen, mitä hovioikeus piti kohtuullisena aikana.

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan tyystin toiseen lopputulokseen kuin hovioikeus. Sen mukaan rintamamiestalon korjauskustannuksia ei voida ennen korjaustöiden tekemistä selvittää riittävän varmasti. Epäselvää on, pitääkö rakennuksen alapohjasta uusia noin kolmannes vai mahdollisesti jopa koko alapohja. Korjauskustannukset ovat korkeimman oikeuden mielestä joka tapauksessa merkittävät, eikä ostaja voinut ennen kaupantekoa otaksua joutuvansa maksamaan sellaisia. KKO kiinnitti huomiota myös siihen, ettei asunnossa voinut asua ennen vaurioiden korjausta.

Korkeimman oikeuden mukaan on perusteltua, että talon ostaja voi halutessaan purkaa kaupan, kun kyse on laaja-alaisesta virheestä rakenteissa, eikä korjauskustannusten lopullista määrää voida arvioida riittävän varmasti. Tällöin riski korjauskustannuksista ja korjaustöiden onnistumisesta palautuu myyjälle. Vaihtoehtoisesti ostaja voi halutessaan tyytyä myös asuinkiinteistön hinnanalennukseen.

KKO:n ennakkoratkaisu saattaa merkitä suuria muutoksia kosteusvaurioituneiden talojen osto- ja myyntiasioiden ratkaisuissa eri oikeusasteissa. Aika sen varmaan näyttää.

 

Asiasta kertoi ensimmäisenä HS.