Raksystems 30 vuotta

– Nuorekas, kolmekymmenvuotias Raksystems on optimistinen ja kasvava yritys, jossa työntekijästä pidetään hyvää huolta ja asiakasta palvellaan parhaalla mahdollisella tavalla, kuvailee Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara tämän päivän Raksystemsiä.

Raksystems sai alkunsa vuonna 1989, kun kolmen opiskelijanuoren porukka lähti toteuttamaan yrittäjäuraansa. Yksi näistä nuorukaisista oli yrityksen koko historian ajan toiminut toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

Nuoren yrityksen toiminta sai alkunsa rakennusalan messujen järjestämisestä. Sittemmin se osti konkurssiin menneitä työmaita ja rakensi ne valmiiksi. Yrityksessä vallitsi kova tekemisen tahto, ja sillä voimalla selvittiin myös 1990-luvun alun taantumasta. Toiminta alkoi vähitellen laajentua, ja ensimmäiset aluetoimistot perustettiin syksyllä 1997. 2000-luvulla Raksystems sai vakiinnutettua toimintansa asuntokaupan kuntotarkastustoiminnassa.

Marko Malmivaara

Vuosien 2007–2014 aikana Raksystems muodosti Raksystems Anticimex Oy:n yhdessä ruotsalaisen tuholaishallinnan palveluyritys Anticimexin kanssa: toiminnan fokus siirtyi kuntotarkastuksista tuholaistorjuntaan. Palveluvalikoima laajeni myös kiinteistökuivaukseen ja elintarvikehygieniaan. Vuonna 2014 toimitusjohtaja Malmivaara osti Raksystemsin koko osakekannan Anticimex Oy:ltä.

– Isoin muutos tuossa vaiheessa oli liiketoimintojen muodostaminen, jonka myötä syntyivät nykyiset neljä pääliiketoimintoamme: kuntotutkimukset, kuntotarkastukset, suunnittelu sekä rakennuttaminen ja valvonta, Malmivaara kertoo.

Viime vuosina Raksystemsin liiketoiminta on kasvanut voimakkaasti sekä rekrytoinnein että yritysostoin. Toiminta on laajentunut niin Suomessa kuin Ruotsiin, ja tavoitteena ovat myös laajemmat kansainväliset markkinat. Sinivalkoisuus ja kotimaisuus ovat yritykselle erityisen tärkeitä arvoja.

– Voimme olla ylpeitä Avainlippu-tunnuksestamme. Suomalainen maisema on kaunis, ja sitä pitää vaalia. Siksi haluammekin auttaa asiakkaitamme säilyttämään kotinsa arvon, Malmivaara sanoo.

Suomen suurin kuntotarkastus- ja sisäilmayhtiö

Raksystemsillä on tällä hetkellä Suomen 17 toimipisteen lisäksi neljä aluetoimistoa Ruotsissa, ja sen liikevaihtoennuste on vuodelle 2019 noin 37 miljoonaa euroa. Menneiden vuosikymmenten aikana se on tehnyt yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta ja suunnitellut sekä valvonut tuhansia peruskorjaushankkeita.

Keväällä 2019 jo ennestään kattavia sisäilmapalveluita tuottanut Raksystems osti Sisäilmatalo Kärki Oy:n koko osakekannan. Kaupan myötä se haluaa satsata entistä enemmän kiinteistöjen hyvinvointiin ja vahvistaa asemaansa Suomen johtavana sisäilma-asiantuntijana.

Raksystems tarjoaa asiakkailleen palvelukokonaisuuksia, joiden avulla varmistetaan kiinteistöomaisuuden arvon säilyminen ja terveellinen elinympäristö.

– Tavoitteenamme on olla Pohjoismaiden johtava asiantuntijaorganisaatio kiinteistöjen hyvinvoinnissa, kosteudenhallinnassa ja energiatehokkuudessa tulevien lähivuosien aikana, Malmivaara sanoo.

Yrityksen toiminnan perustana ovat tyytyväiset asiakkaat ja yhteistyökumppanit sekä motivoitunut henkilöstö. Kuluneisiin vuosiin on mahtunut tärkeitä onnistumisia, tuntuvia pettymyksiä ja erinomaisia saavutuksia.

– Saamme olla mukana monen perheen ja yrityksen arjessa konsultoimassa ja auttamassa, ja työntekijämme kokevat tekevänsä työtä, jolla on merkitystä. Teemme sen eteen jatkuvasti töitä ja haluamme palvella asiakkaitamme seuraavatkin 30 vuotta, Malmivaara sanoo kiitollisena kuluneista vuosista.

Raksystems Insinööritoimisto on ollut Sisäilmayhdistyksen kannattajajäsen vuodesta 1997.

Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Raksystems Oy