Kosteus- ja hometalkoiden Terveiden talojen erikoisjoukot -jatkohanketta luotsaavat eteenpäin alan koulutuksen konkarit ja terveellisten talojen puolestapuhujat Juha Krankka RATEKOsta aisaparinaan Helmi Kokotti Suomen Sisäilmakeskuksesta. Kaksikon työmaana on luoda Suomeen uusi, sekä oppilaitoksia että opiskelijoita houkutteleva rakennusterveyden koulutusala.
– Tällä kaksivuotisella talkoohankkeella pyritään paikkaamaan kasvavaa vajetta rakennustyömaiden erikoispätevistä kosteus- ja homevaurioasiantuntijoista. Vain osaavien ammattilaisten kautta voidaan varmistaa rakentamisen laatu tuleville sukupolville, kertoo hankkeen vetäjä Juha Krankka RATEKOsta.
Krankka keskittyy hankkeessa erityisesti pätevöintijärjestelmien luomiseen. Hänellä on takataskussaan diplomi-insinöörin ja näyttötutkintomestarin koulutus. RATEKOn palveluksessa hän on ollut 14 vuotta tehden koulutuspäällikön töitä rakennusfysiikan koulutusohjelmien, pätevöitymis- ja henkilösertifiointiohjelmien sekä rakentamisen laadun parissa.
– On mahtavaa, että talkoissa luotu malli alan koulutuksen yhtenäistämisestä ja pätevöitymisestä viedään käytäntöön. Mallin luomiseen osallistui iso porukka asiantuntijoita kautta Suomen ja yhteinen tahtotila oli selvä, iloitsee hankkeen projektipäällikkö, FT, RI, rakennusterveysasiantuntija Helmi Kokotti Suomen Sisäilmakeskuksesta.
Kokotti on hoitanut rakennusterveysasiantuntijoiden korkeakoulutasoista täydennyskoulutusta 17 vuotta Kuopion yliopiston ympäristötieteiden laitoksella. Viime syksynä hän liittyi Suomen Sisäilmakeskuksen ja Savonia ammattikorkeakoulun riveihin. Talkoohankkeessa hänen vastuullaan on koulutusten sisällön ja toteutustapojen koordinointi.
Juhan ja Helmin talkootiimi ulottuu käytännössä ympäri Suomen. Mukaan suunnittelutyöhön toivotetaan tervetulleiksi alan koulutus- ja tutkimuslaitokset, pätevöintejä myöntävät tahot sekä järjestöt, aiemmin pätevöityneet alan ammattilaiset ja tilaajien ja ministeriöiden edustajat. Hanke synkronoidaan OKM:n Tampereen amk:lle ja Savonialle myöntämän rakennusterveyden tutkintokoulutuksen kehityshankkeen kanssa.
Lisätietoja: