RIL-palkinnon sai Inoroom-leikkaussalikonsepti

Inoroom -hankkeen potentiaali vientiin ja innovaatioista ponnistaminen ovat niitä elementtejä, jotka tässä hetkessä ansaitsevat kannustusta palkinnon muodossa. Innovaatio on syntynyt Tekesin rahoittaman tutkimushankkeen myötä.

– Konseptissa teknologia, rakentaminen ja ihmisläheisyys yhdistyvät tilaan, jota käytetään ihmisen ollessa toisen ihmisen osaamisen varassa, korosti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Inoroom-salit ovat modulaarisista osista koostuvia leikkaussalien kokonaistoimituksia. Ensimmäiset konseptin mukaiset leikkaussalit on toteutettu Oulun Pohjola Sairaalaan keväällä 2017. Lisäksi vastaavanlaisia leikkaussaleja on tehty syyskuussa avattuun Kuopion Pohjola Sairaalaan sekä ensi keväänä avattavaan Turun Pohjola Sairaalaan. Kyseessä on tuotekehityksellinen yhteenliittymä, jossa Halton hallitsee ilmanvaihtoa koskevat ratkaisut, Merivaara leikkaussalijärjestelmän ja sairaalakalusteisiin liittyvät asiat ja Hermetel puhdastilaratkaisut. Konseptin suunnittelusta on vastannut Granlund.

Kilpailun toinen sija jaettiin. Se myönnettiin Eduskunnan päärakennuksen peruskorjaushankkeelle sekä Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 -hankkeelle. Eduskuntatalon peruskorjausta ministeri Berner kehui perinneosaamisen ja suomalaisen käsityötaidon hienosta hyödyntämisestä. Hankkeessa on yhdistetty taitavasti restaurointiosaaminen moderniin rakentamiseen ja teknologiaan. Länsiterminaali 2 -hankkeessa hän korosti hienoa suunnittelua vaativassa paikassa. Ministeriä puhuttelee terminaalissa upea logistiikan ja arkkitehtuurin yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi.

–Kaikki kolme hanketta ovat upeita näytteitä suomalaisesta suunnittelun, hankejohtamisen ja rakentamisen osaamisesta, Berner totesi.

Lue Sisäilmanvuosi 2017-2018 vuosikirjassa julkaistu juttu Eduskuntatalon remontista.

Taustaa RIL- palkinnosta

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry jakaa vuosittain RIL -palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Tunnustus on myönnetty ensimmäisen kerran vuonna 1972.

Aiemmat RIL -palkinnon saajat 2000-luvulla:

Tampereen rantatunneli (2016)
Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015)
Kastellin monitoimitalo (2014)
Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013)
Auroran silta (2012)
Helsingin Musiikkitalo (2011)
Kempeleen ekokylä (2010)
Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo – Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009)
Vuosaaren satama ja liikennejärjestelyt (2008)
Mera-energiatehokas kerrostalojärjestelmä (2007)
Oulun rakennusvalvonnan laatuprojektit (2006)
Asunto Oy Arabian Kotiranta (2005)
Joensuun Areena (2004)
Pääkaupunkiseudun Jokerilinja (2003)
Kiinteistö Oy St Erikin perustusten vahvistaminen (2002)
Liikenteen simulointiohjelma HUTSIM (2001)
Sibeliustalo (2000)

Lisätietoja:

Ril.fi: Vuoden 2017 RIL-Palkinto Inoroom-leikkaussalikonseptille