Sisäilmapaja palaa Uusin silmin Pohjois-Karjalaan

Jokasyksyinen sisäilmaväen kohtaamispaikka, Sisäilmapaja, tekee paluun Pohjois-Karjalaan. Kymmenen vuotta sitten pajailtiin Nurmeksessa, tänä vuonna Joensuussa. Tapahtumapaikkana on upeasti uudistettu ja hyvien kulkuyhteyksien päässä oleva kongressihotelli Sokos Hotel Kimmel, jossa järjestetään niin luennot, näyttely kuin iltatilaisuuskin – kaikki saman katon alla. Pajan järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Siun sote, Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys ja Sisäilmayhdistys.

– Halusimme pajan itäiseen Suomeen ja Pohjois-Karjalaan, sillä Sisäilmapaja on hyvä ja käytännönläheinen foorumi jakaa uusinta sisäilmatietoutta. Olimme yksikkönä mukana pajajärjestelyissä jo Nurmeksen-pajassa. Tilaisuus oli ikimuistoinen, ja koimme ympäristöterveydenhuollossa järjestelyvastuun innoittavaksi ja opettavaiseksi, Päivi Karinen ja Tarja Karvinen Siun soten Ympäristöterveydestä kertovat.

– Nyt halusimme pajan maakuntamme pääkaupunkiin, sillä Joensuussa sisäilma-asioiden hoito on viime vuosien aikana edennyt valtavin harppauksin ja meillä on vahvaa osaamista mm. puurakentamisesta.

Uusin silmin sisäilma-asioihin

Maailma on muuttunut – ja muuttuu koko ajan – ja sisäilma-asiat menneet eteenpäin vuosikymmenen kuluessa. Jatkossa ilmastonmuutos tuo haastetta sisäympäristöille ja rakentamiseen, ja uusia innovaatioita ja toimintatapoja tarvitaan myös sisäilma-asioiden käsittelyyn. Hyvinvointialueet ja muut organisaatiouudistukset edellyttävät yhteistyön ja viestinnän kehittämistä sisäympäristökentällä.

Tämänvuotisen Sisäilmapajan teemana on Uusin silmin muuttuvan maailman haasteisiin, moniammatilliseen yhteistyöhön, uusiin toimintatapoihin ja menetelmiin sekä organisaatioihin. Sisäilma-asioita katsotaan niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin hyvin eri tavoin kuin kymmenen vuotta sitten.

– Tänään sisäilma-asioita hoidetaan aiempaa suunnitelmallisemmin, kun aikaisemmin keskityttiin lähinnä tulipalojen sammuttamiseen. Terminologiassa on siirrytty homeloukuista terveisiin tiloihin. Olemme myös ainoana ympäristöterveydenhuollon yksikkönä maakunnan laajuinen ja mukana hyvinvointialueella. Tämä tuo toimintaamme uudella tavalla katsomista, jota haluamme jakaa myös muille, avaavat Karinen ja Karvinen pajan teemaa.

Aamupajat ja kiertoajelu täydentävät seminaariohjelmaa

Sisäilmapajojen ohjelma rakentuu perinteisesti – ja niin tälläkin kertaa – ajankohtaisista valtakunnallisista aiheista, mutta ohjelmassa korostuvat erityisesti paikalliset teemat.

– Tänä vuonna ohjelma on pyritty saamaan mahdollisimman käyttäjälähtöiseksi. Toivottuihin aiheisiin on myös yritetty tuoda uutta näkökulmaa hyvinvointialueen näkökulmasta, Karinen ja Karvinen selventävät.

Seminaarin ensimmäisenä päivänä, ennen varsinaista pajaohjelmaa, pajavieraiden on mahdollista osallistua Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä järjestettävälle kiertoajelulle. Kiertoajeluita järjestetään kaksi samansisältöistä. Kiertoajelulla tutustutaan Joensuun merkittävimpiin puurakentamisen kohteisiin: Lighthouse Joensuuhun, Joensuun Areenaan sekä Metla-taloon.

– Haluamme myös näin kiertoajelun muodossa tuoda pajassa esille Joensuun vahvaa ja ympäristötietoista puurakentamisosaamista. Nämä kohteet ovat olleet kansallisia puurakentamisen suunnannäyttäjiä valmistuessaan – Suomen korkein puukerrostalo, Suomen suurin puurakennus sekä Suomen suurin puurakenteinen toimistotalo.

Ensimmäisenä paja-aamuna järjestetään myös kaksi aamupajaa. Ensi kertaa järjestettävät aamupajat vastaavat kävijöiden toiveeseen tarjota pajapäivän aamuun asiapitoista sisältöä.

– Aamupajoissa tutustutaan ilmanvaihtoon ja mikrobiologiaan käytännönläheisten alustusten ja yhteisen tekemisen kautta, Karinen ja Karvinen kertovat.

Sekä kiertoajelulle että aamupajoihin ilmoittaudutaan erikseen pajailmoittautumisen yhteydessä.

Varsinaisen pajaohjelman lomassa on Kimmelin käytävillä mahdollisuus tutustua myös hienoon sisäilmapalveluita ja -tuotteita esittelevään näyttelyyn, jossa on mukana tänä vuonna kolmisenkymmentä näytteilleasettajaa. Tämän pajan pajasponsorina on Saint-Gobain Finland Oy / Weber.

Voit tutustua tästä kaksipäiväisen pajan OHJELMAAn.

Iltajuhla Sirkkala-salissa ja jatkot Las Palmasissa

Pajan perinteistä iltajuhlaa vietetään iloisessa karjalaisessa hengessä Kimmelin Sirkkala-salissa, johon tervehdyksensä tuo myös Joensuun kaupunki. Bufeeillallisen jälkeen iltajuhla jatkuu Kimmelin iltaravintola Las Palmasissa, jossa pajavieraita tanssittaa joensuulainen viihdebändi Vesa & Vihreät Lenkkarit.

Pajan järjestelyissä aktiivisesti mukana olleet Karinen ja Karvinen toivottavat sisäilmaväen lämpimästi tervetulleeksi Joensuuhun:

– Odotamme pajaltamme loistavaa tapahtumaa, uusia näkökulmia avaavaa ohjelmaa, ahkeraa verkostoitumista ja huippua iltajuhlaa. Pohjois-Karjalassa ei ole tapana ottaa asioita liian vakavasti, ja odotamme, että vieraamme viihtyvät ja muistavat lämminhenkisen tapahtuman ja karjalaisen vieraanvaraisuuden vielä pitkään.

Ilmoittaudu nyt!

Sisäilmapaja14:een ilmoittautuminen on nyt avattu, ja ilmoittautumaan pääset TÄÄLTÄ. Kannattaa olla nopea, sillä kiertoajelulle ja aamupajoihin on rajoitettu osallistujamäärä.

Lue lisää Sisäilmayhdistyksen Sisäilmapaja-sivulta.