Sisäilmastoseminaari järjestettiin 40. kerran

Sisäilmastoseminaari järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 11.3.2025. Jo 40. kerran järjestetyssä Sisäilmastoseminaarissa oli paikalla noin 800 sisäilma-alan asiantuntijaa ja sisäilma-aiheista kiinnostunutta.

Sisäilmatutkimus nousi 1980-luvun alkupuolella tärkeäksi tutkimusaiheeksi. Ensimmäisen sisäilmaprojektin tuloksia esiteltiin vuonna 1984 järjestetyssä seminaarissa, joka oli suunnattu laaja-alaiselle tutkijaryhmälle ja johon kutsuttiin myös muita tahoja.

– Tavoitteena oli parantaa tieteenalojen välistä kommunikaatiota ja kohdentaa tutkimusta. Tästä seminaarista saivat alkunsa Sisäilmastoseminaarit, sisäilmaprojektia johtanut ja Sisäilmastoseminaareissa alusta alkaen mukana ollut professori Olli Seppänen kertoo.

Seppäsen mukaan Sisäilmastoseminaarit ovat pysyneet samantyyppisinä vuodesta toiseen. Ne seuraavat automaattisesti aikaansa, koska esitysehdotukset tulevat koko sisäilmatutkimuksen alalta.

– Seminaarit ovat alusta alkaen olleet avoimia kaikille. Asiantuntijaraadit ovat valinneet seminaariesitykset tarkkojen kriteerien mukaisesti, ja kirjallisilla esityksillä on varmistettu, että tieto leviää myös muille kuin seminaarivieraille, Seppänen sanoo.

Ajankohtaista tutkimustietoa

Tämän vuoden seminaariohjelmassa oli kaikkiaan 50 sisäilma-aiheista esitystä, joista 40 oli suullisia, 10 posteria. Suullisia esityksiä oli päivän aikana mahdollista kuulla kolmessa eri rinnakkaissessiossa, ja postereiden esittäjiä sai tavata posterinäyttelyssä. Sisäilmapalveluita ja -ratkaisuja esittelevässä näyttelyssä oli mukana viitisenkymmentä näytteilleasettajaa.


Sisäilmastoseminaariin sai kuka tahansa jättää viime syksynä esitysehdotuksensa seminaarin ohjausryhmän arvioitavaksi. Hyväksytyistä artikkeleista koottiin ohjelma, joka tänä vuonna tarjosi monipuolisesti sisäilma-aiheisia esityksiä sisäilman epäpuhtauksista ja haitta-aineista, koetusta sisäympäristöstä, ilmanvaihdon toiminnasta ja kunnosta, rakennusten tutkimisesta ja korjaamisesta, puhtaudenhallinnasta ja siivottavuuden huomioimisesta rakentamisessa, lämpöolosuhteista ja jäähdytyksestä, rakennustekniikasta ja kosteudesta sekä ilmavälitteisten tartuntojen ehkäisemisestä.

Ensi vuoden Sisäilmastoseminaarin esitysehdotusten jättöaika on jälleen ensi syksynä, myöhemmin tarkentuvana ajankohtana.

Tutkimustuloksia, käytännönratkaisuja ja teknisiä ratkaisuja – ja kohtaamisia

Juhlaseminaarin avasi Sisäilmayhdistyksen hallituksen jäsen Jorma Säteri. Säteri kertasi Sisäilmastoseminaarien 40-vuotiasta historiaa ja totesi tiedon ja kiinnostuksen sisäilma-asioista lisääntyneen vuosikymmenten aikana tiedon karttuessa ja tiedon jakamisen sekä viestinnän lisääntymisen ansiosta.

– Sisäilmatutkimus ja -tietoisuus on vakiintunut tänä päivänä hyvälle tasolle. Pidetään siitä jatkossakin kiinni.

Säteri kertoi, että Sisäilmastoseminaarien tärkeänä tehtävänä on ollut paitsi tutkimustiedon esiin tuominen ja välittäminen myös yhteistyö: yhteistyö tutkimuksen, tutkimusyhteisöjen ja käytännön ratkaisuja esittelevien yritysten kesken.

– Sisäilmastoseminaarien menestysresepti on ollut juuri se, että olemme voineet tuoda seminaareissa yhteen uusimmat tutkimustulokset, uusimmat käytännönratkaisut ja uusimmat, yritysten tarjoamat tekniset ratkaisut.

– Sisäilmastoseminaarista on vuosien saatossa tullut suomalaisen sisäilmayhteisön tapaamispaikka, ja sellaisena se varmasti säilyy jatkossakin.

Ovatko rakentamisen tuottavuusloikat totta vai ikuinen lupaus?

Jussi Aho, Flow Technologies Ltd:n toimitusjohtaja, puhui rakentamisen tuottavuusloikista – ovatko ne totta vai ikuinen lupaus? Ahon mukaan tuottavuus tarkoittaa paitsi eräänlaista sisään rakennettua ominaisuutta myös tuottamisen tuottavuutta.

Ahon mukaan rakentamisen tuottavuus on monisyinen globaali haaste. Siihen ei ole helppoja ratkaisuja, ja se vaatii sitkeää työtä sekä ihmisten välistä kunnioitusta.

Jussi Aho


– Rakentamisen näkökulmasta tuottavuuden ytimessä on sijaintipohjainen rakentaminen. Tuottava rakentaminen edellyttää sijaintipohjaista suunnittelua, jossa resoluutio viedään uudelle tasolle.

Ahon mukaan rakentamisessa yleinen ongelma on, että tieto ei virtaa. Työmaalla on paljon osallisia, ja tiedonhallinta on vaativaa.

– Yhteinen, jaettu tieto mahdollistaa yhteisen todellisuuden, ja tieto mahdollistaa uuden oppimisen. Kun rakentaminen on suunniteltua, koordinoitua ja tieto virtaa, homma toimii, ja siinä myös teknologia on avuksi.

Aho sanoo tuottavuuden parantamisen olevan verkostotyötä; me olemme keskinäisriippuvaisia toisistamme. Kukaan yksilö tai tiimi ei voi toimia yksin.

– Suomi on pieni maa. Me olemme maailman eturivissä digitalisaatiossa, ja siinä rakennus- ja kiinteistöalalla on ainutlaatuinen mahdollisuus.

Sisäilmastoluokituksen päivitystyö käynnistettiin työpajassa

Seminaarissa järjestettiin myös työpaja Sisäilmastoluokituksen päivitystyöstä. Työpajassa käsiteltiin lämpötilojen tavoitearvojen päivitystä ja käytönaikaista olosuhdeseurantaa.

Henna Maula Turun ammattikorkeakoulusta kertoi, että heidän tutkimustensa mukaan lämmityskaudella kokemus lämpöolosuhteista viittasi hieman viileään ympäristöön. Lisäksi eräässä tutkimuksessa ihmisten vaatetus erosi olettamuksista, joita on käytetty lämpötilan tavoitearvojen taustalla, etenkin lämmityskaudella. Muissa työpajan alustuksissa kuultiin ehdotuksia lämpötilan tavoitelämpötilakäyrän muutoksille ja sallitulle vaihteluvälille.

Lisäksi työpajassa keskusteltiin sisäilman kosteudesta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta suunnitteluun. Sisäilmastonluokituksen päivitystyö jatkuu seuraavaksi Rakennustietosäätiön PT41-toimikunnassa sekä asiantuntijoiden pienryhmissä. Kommentteja voi edelleen jättää linkin kautta.

Pro Sisäilma -tunnustus professori Juha Pekkaselle

Seminaarissa jaettiin Sisäilmayhdistys ry:n myöntämä Pro Sisäilma -tunnustus professori Juha Pekkaselle. Tunnustus jaettiin tänä vuonna 5. kerran.

Juha Pekkanen


Pro Sisäilma -tunnustus myönnetään poikkeuksellisen omistautuneesta työstä paremman sisäilman puolesta. Tunnustuksella halutaan kunnioittaa saajan pitkää ja vaikuttavaa uraa sisäilma-alalla. Valinnassa kiinnitetään huomiota pitkäjänteiseen, systemaattiseen ja intohimoiseen työhön sisäilma-asioiden parissa.Juha Pekkanen on uransa aikana työskennellyt useilla kansanterveystieteen aloilla ja osallistunut lukuisiin yhteistyöprojekteihin. Pekkasen kiinnostuksenkohteena on ollut erityisesti ympäristöterveys: ulko- ja sisäilman haasteet, riskianalyysi, astma ja allergiat.

Lue tiedote Pro Sisäilma -tunnustus Juha Pekkaselle.

Sisäilmastoseminaarin ilta

Sisäilmastoseminaarin ilta järjestettiin Sokos Hotel Vantaan Tulisuudelmassa seminaari-iltana. Illan aluksi saimme nauttia herkullisesta juhlabufeesta. Juhlaseminaarin kunniaksi illassa oli glitteriä ja säihkettä, kun lavan valtasi energinen ShoWhat-show. Loppuillasta juhlaväkeä viihdytti DJ.

Kiitos jälleen pääsponsori Saint-Gobain Finland Oy Weberille, näytteilleasettajille ja – ja kaikille kannattajajäsenillemme Sisäilmastoseminaarin toteutumisesta. Kiitos myös sosiaali- ja terveysministeriölle sekä yhteistyökumppaneillemme.

Tavataan jälleen ensi vuonna: 10.3.2026!

Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Matti Hämäläinen / Visual Business Oy