Eduskunta kaipaa ryhtiä kosteusongelmien hoitoon

Kuva: Eduskunta

Kansanedustaja Tuija Brax, jonka vetämä eduskunnan tarkastusvaliokunta teki kosteus- ja homesasioista laajan muistion keväällä, kaipaa rakennusten kosteusasioiden hoitoon Suomessa lisää ryhtiä.

Koko eduskunnan kevään lopussa hyväksymässä mietinnössä oli esitetty monia toimia, joiden toteutumisella alkaa olla jo kiire. Tuija Brax kertoi tämän hetken näköaloista Rakennusfysiikan seminaarissa lokakuussa.

Koulujen olosuhteet ovat monin paikoin hyvin vakavat, kertoi Brax. Samoin sairaaloiden suhteen olisi päästävä paljon parempaan. On kansallinen häpeä, että sellaista tapahtuu Suomessa, toimenpiteisiin tulee jo ryhtyä. Hallituksen pitäisi eduskunnan päätöksen mukaisesti tehdä asiassa paljon vielä tänä vuonna. Esimerkkinä hän totesi, että rakennusfysiikan seminaarin järjestää RIL, joka myös julkaisee alalta tärkeää kirjallisuutta. Tuija Braxin mielestä tällainen työ voisi olla viranomaistyötä. Asioista vastuullisten ministeriöiden tulisi kaikkien ryhdistäytyä tässä asiassa. Kunnilla on myös vastuu tilanteesta, vaikka rakennusten korjauksiin ei tunnu löytyvän rahaa. Lasten ja tulevaisuuden kannalta ei suinkaan ole yhdentekevää missä oloissa he ovat hoidossa tai opiskelevat. Rakentamisen vastuukysymykset tulisi myös laajemmin saada kuntoon. Vastuu on saatava virheiden tekijöille, painottaa Tuija Brax.
Hallituksen olisikin Braxin mielestä pikimmiten tehtävä pitkän tähtäimen suunnitelma asioiden hoitamiseksi kuntoon.
Eduskunnan hyväksymä mietintö kaikkine ehdotuksineen on luettavissa täällä.

EK