Hallituksen Terveet tilat 2028 -ohjelma etenee

Ohjelma on laaja. Se ulottuu terveydenhuollosta ja sosiaaliturvasta rakentamiseen, tilojen hankintaan ja kiinteistönpitoon. Siksi sen toteuttamiseen tarvitaan monen alan asiantuntemusta, mutta myös eri alojen välistä vuorovaikutusta.

Apua sisäilmasta sairastuneille

Terveet tilat -ohjelman keskeisiä toimia on terveydenhuollon vahvempi tuki kaikille sisäilmasta oireileville ja sairastuneille. Heti ohjelmakauden alusta lähtien tullaan selvittämään keinoja parantaa sisäilmaongelmista oireilevien ja sairastuneiden hoitoa. Lisäksi käynnistetään sosiaaliturvaan liittyvä selvitys.

Terveet tilat -toimintamalli opastaa kohti terveempiä tiloja

Kymmenvuotisen ohjelman aikana kuntien kiinteistönpitoon vakiinnutetaan Terveet tilat-toimintamalli. Mallin mukaisesti rakennusten kunto, sopivuus käyttötarkoitukseensa ja käyttäjien kokemukset tarkistetaan säännöllisesti. Tämän uuden toimintatavan pitäisi parantaa monen päiväkodin, koulun, kasarmin ja monen muun julkisen tilan sisäilmatilannetta.

Ensimmäisten toimenpiteiden joukossa on myös rakentamisen ja kiinteistönpidon koulutuksen arviointi, kosteudenhallintaan liittyvä koulutus rakentajille sekä sisäilmaongelmiin liittyvä osaamiskartoitus.

Uutta tietoa sisäilmaongelmista

Lokakuun alussa starttasi SisäNyt-hanke, joka kartoittaa sisäilmaongelmien nykytilaa Suomessa. Hanke on rahoitettu valtioneuvoston vuoden 2018 selvitys- ja tutkimusrahoista, ja sitä koordinoi THL. Ensimmäiset tulokset tutkimuksesta saadaan vuoden 2019 alussa.

Lisätietoa SisäNyt-hankkeesta


Ensimmäinen Terveet tilat -foorumi kokoontuu helmikuussa 

Ohjelmaan kuuluu sidosryhmäverkosto Terveet tilat -foorumi, jonka tehtävänä on antaa palautetta ohjelmasta ja sen toteuttamisesta. Verkosto kokoontuu 28.2.2019 Helsingissä. Tapahtuman keskustelut ovat nähtävissä livenä YouTube-kanavallamme. Tilaisuuden jälkeen keskustelu ohjelmasta jatkuu netissä ja muissa tapahtumissa.

Lisätietoa Terveet tilat -foorumistaTerveet tilat -työpaja 15.3.2019

Yhteistyössä Sisäilmayhdistyksen kanssa järjestetään viime vuotiseen tapaan Terveet tilat 2028 -työpaja Sisäilmastoseminaarin jälkeisenä päivänä 15.3.2019.Seuraa Terveet tilat -ohjelmaa:

Valtioneuvoston kanslian verkkosivulla

Terveet tilat 2028 -YouTube-kanavalla

Twitter @Terveettilat #TerveetTilat2028