Indoor Air järjestetään Kuopiossa 12.–16.6.2022

Suomessa kesällä 2022 järjestettävä Indoor Air on järjestyksessään 17. Indoor Air -konferenssi, jonka pääteemana on ”Healthy People in Healthy Environments”.

– Indoor Air on aihepiiriltään kattavimmin sisäympäristöasiantuntijoita kokoava tieteellinen konferenssisarja, jossa terveystieteilijät, sisäilman laadun ja talotekniikan asiantuntijat kokoontuvat verkostoitumaan. Terveys- ja ympäristö valittiin konferenssin teemaksi Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen vahvojen tutkimusteemojen mukaisesti ja muistuttamaan osallistuja siitä, että ihmisen terveys ja hyvinvointi ovat tärkeimpiä ja altistumisympäristö on huomioitava kokonaisvaltaisesti. Tätä teemaa tukee myös muissa Kuopion kampuksen tutkimuslaitoksissa, THL:ssä ja TTL:ssä, tehtävä tutkimus, sanoo Indoor Air 2022:n presidenttinä toimiva Sisäilmayhdistyksen hallituksen jäsen ja Itä-Suomen yliopiston professori Pertti Pasanen.

Indoor Air on ISIAQin (International Society of Indoor Air Quality) tieteellinen konferenssisarja, johon kokoontuvat sisäilman laadun, rakennusterveyden, ilmanvaihdon, terveystieteiden, kansanterveyden, mikrobiologian, kemian, talotekniikan, arkkitehtuurin ja standardoinnin asiantuntijat esittelemään uusimpia tutkimustuloksiaan ja keskustelemaan alan uusista tutkimustarpeista.

Kuopioon odotetaan noin 700 sisäilma-alan kansainvälistä ammattilaista. Indoor Air -konferenssit ovatkin tärkeitä kohtaamispaikkoja tiedonvaihtoon ja henkilökohtaisten yhteyksien luomiseen. Konferenssin yhteydessä, 10.–11.6.2022 järjestetään Summer School, jossa nuoret tutkijat ja jatko-opiskelijat pääsevät verkostoitumaan ja tapaamaan kansainvälisiä asiantuntijoita.

– ISIAQ on kantanut huolta nuorten sisäilmatutkijoiden osaamisesta ja kansainvälistymisestä. Tätä tuetaan Kuopionkin konferenssissa tarjoamalla nuorille tutkijoille mm. korkeatasoisia ympäristöterveyden, modernin mikrobiologian, altistumisen arvioinnin ja tieteellisen kirjoittamisen kursseja. Kurssien opettajiksi pyydetään nimekkäitä kansainvälisiä tutkijoita, Pasanen toteaa.

Sisäilmayhdistys palaa juurilleen

Sisäilma-alan maailman ykkösnimet kohtasivat ensi kertaa Suomessa, kun Indoor Air konferenssi järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1993. Sisäilmayhdistys perustettiin vuonna 1990 konferenssin järjestämistä varten. Lähes 1 300 sisäilma-alan tutkijaa ja asiantuntijaa liki 50 maasta kokoontui Finlandia-taloon, vastikään 30-vuotisjuhliaan viettäneen Sisäilmayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Risto Kosonen sanoo.

Sisäilmayhdistys on sen perustamisestaan asti ollut järjestämässä useita kansainvälisiä konferensseja. Viimeisimpänä oli 2018 järjestetty Roomvent&Ventilation-konferenssi, jonka presidenttinä Risto Kosonen itse toimi.

– Suomalainen sisäilmatutkimus ja osaaminen on ollut vuosikymmenten ajan korkealla tasolla. Tästä hyvä esimerkki on myös Indoor Airin saaminen Suomeen. Konferenssi on hyvä foorumi esitellä suomalaista tutkimusosaamista ja myös yritysten palveluita ja ratkaisuja kansainväliselle yleisölle, Kosonen sanoo.

Indoor Air 2022 -verkkosivusto

Teksti: Anna Merikari