MetropoliLab Oy 140 vuotta 

MetropoliLab täyttää tänä vuonna upeat 140 vuotta. Sen juuret juontavat vuoteen 1884, kun Helsingin Kauppatorin laitaan perustettiin Elintarvikkeiden tutkimusasema. Vuosikymmenten aikana MetropoliLabista on kehittynyt yksi laboratorioalan edelläkävijöistä Suomessa. 

Tämänhetkinen MetropoliLab muodostui, kun Vantaan ja Helsingin ympäristölaboratoriot yhdistyivät vuonna 2008. MetropoliLab on vesi-, elintarvike- ja ympäristölaboratorio, joka tarjoaa palveluitaan yrityksille, laitoksille ja yhteisöille, kuntien ja valtion viranomaisille ja yksityishenkilöille. Toiminta kattaa tutkimuksiin liittyvän raportoinnin, erilaiset asiantuntijapalvelut sekä näytteenotto- ja hakupalvelut.  

MetropoliLabilla on vahvaa tutkimusosaamista elintarvikkeiden mikrobiologisen ja kemiallisen laadun, haitta-aineiden, koostumuksen ja lisäaineiden tutkimuksessa; vesinäytteiden kemiallisissa ja mikrobiologisissa analyyseissa; sisä- ja ulkoilman laadun tutkimuksessa, kosteusvaurioiden mikrobeiden sekä pilaantuneen maaperän ja sedimentin tutkimuksissa. 

Toimitusjohtaja Reetta Ahlfors kertoo yrityksen menestyksen avaimeksi sen, että MetropoliLabilla on aina ollut ketteryyttä ja kykyä sopeutua muutoksiin.  

– Kuuntelemme asiakkaitamme, ja ammattitaitoinen henkilöstömme varmistaa yhdessä asiakkaidemme kanssa, että ylläpidämme ja uusimme toimintaamme myös tulevaisuuden tarpeita huomioiden. Kotimaisena toimijana ymmärrämme hyvin asiakkaitamme ja Suomen markkinoita. 

– Kaiken kaikkiaan MetropoliLabin pitkän iän salaisuutena on kyky muuttua maailman ja asiakkaiden tarpeiden mukana. Jatkuva muutos on toki haaste, mutta meillä on huikea henkilöstö, jonka osaaminen ja sitoutuminen työhönsä varmistaa, että pysymme ajan hermolla, käytämme uusia tekniikoita ja autamme asiakkaitamme kaikissa tilanteissa, Ahlfors kertoo. 

Vankkaa sisäilma-analytiikan osaamista 

MetropoliLabilla sisäilma-analyytikan osaamisen historia on pitkä ja monipuolinen. 

– Hyvä sisäilma on perusedellytys terveydelle, hyvinvoinnille ja kaiken kaikkiaan toimivalle arjelle, Ahlfors tiivistää ajatuksensa hyvästä sisäilmasta. 

VOC-putkia
VOC-putkia.

– Autamme asiakkaitamme kartoittamaan sisäilman laatua. Tarjoamme kemiallisia ja mikrobiologisia analyysejä sisäilman ja rakennusten tai rakenteiden muun laadun selvittämiseen. Tarjoamme myös mm. asbesti-, pöly- ja kuituanalyysejä sekä materiaalin karakterisointia. Lisäksi meiltä voi myös tarvittaessa vuokrata näytteenottovälineitä, asiakkuuspäällikkö Tiina Suominen selventää. 

Toimintaa kehitetään vastuullisuus ja kestävä kehitys edellä  

Reetta Ahlfors kertoo, että yrityksen toimintaa kehitetään jatkossa erityisesti vastuullisuutta ja kestävää kehitystä painottaen. Toimintaa on tarkoitus edelleen automatisoida ja virtaviivaistaa ja ottaa käyttöön uusia menetelmiä ja tekniikoita asiakkaiden tarpeet huomioiden. 

Tänä vuonna on myös juhlan aika. 

– Juhlavuotta juhlistetaan tuomalla vuoden aikana esiin yrityksen monipuolista historiaa ja koko nykyistä toimintaa niin sisäilman, veden, ympäristön, elintarvikkeiden, hygienian kuin näyttöönottojenkin alueilla, Tiina Suominen kertoo. 

Teksti: Anna Merikari 
Kuvat: MetropoliLab Oy

MetropoliLab on Sisäilmayhdistyksen kannattajajäsen.