Ohjeita homekoiraohjaajalle ja palvelun tilaajalle

kuva: Hanna Tenhu

Homekoiria käytetään yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa Suomessa. Sen enempää koirille kuin niiden ohjaajillekaan ei kuitenkaan ole mitään yhtenäistä tasontarkastusjärjestelmää. Ensiapuna tilanteeseen Kosteus- ja hometalkoot on julkaissut ohjeet sekä homekoiraohjaajalle että palvelun tilaajalle.

Homekoiran käyttö kiinteistössä esiintyvien mikrobiperäisten hajujen tarkastuksessa – Tilaajan ohje
Homekoiraohjaajan toimintaohje

Keväällä 2013 sisäilma-asioiden kanssa kunnissa työskenteleville henkilöille tehty homekoirakysely kertoo, että alalle toivotaan pikaisesti yhtenäistä sertifiointia tai tasontarkastusjärjestelmää.
Homekoirat eivät ole virkakoiria huume- tai poliisikoirien tapaan ja siksi niille tai niiden ohjaajille ei ole olemassa virallista viranomaisen tai valtion organisoimaa sertifiointi- tai tasontestausjärjestelmää. Homekoirien ja ohjaajien tasontarkastuksesta ei ole lainsäädäntöä eikä sellaista myöskään ole yksinkertaista säätää. Myös vapaaehtoinen tasontarkastusjärjestelmä Suomesta vielä toistaiseksi puuttuu.
Kosteus- ja hometalkoiden julkaisemien toimintaohjeiden toivotaan selkeyttävän homekoiratoimintaa, yhtenäistävän homekoirien suorittamia tarkastuksia ja parantavan niistä laadittujen raporttien laatua. Ohjeet ovat vapaasti saatavilla hometalkoiden sivustolta.
Tampereella pidetyssä rakennusfysiikan seminaarissa käsiteltiin myös homekoirien käyttöä ja koulutusta. Eläinlääkäri ja myös rakennusterveysasiantuntija Hanna Tenhu Puolustusvoimien eläinklinikalta kertoi homekoirakoulutuksen uusista tuulista. Hänestä on ehdottoman tärkeää saada varmistettua homekoirien käytön laatu ja luotettavuus. Hän arvioi eri sertifiointijärjestelmien mahdollisuuksia alalla, jossa toinen osapuoli on eläin, jonka ominaisuudet eivät aina ole samanlaiset. Koira voi olla sairas tai väsynyt tai tutkitussa tilassa on paljon häiriötekijöitä. Sertifiointi ei tule olemaan helppoa.
Hanna Tenhu kertoi, että koirien koulutuksessa on tähän asti käytetty oikeita talossa mahdollisesti esiintyviä sienilajeja. On ilmeistä, että koira saattaa tunnistaa myös muutkin homesienilajit yhtälailla. Homeiden käyttö koulutukseen on kuitenkin hankalaa. Niin ihmiset kuin koiratkin saattavat altistua niille. Siksi on nyt kokeiltu hyvin tuloksin koirien kouluttamista kitiinin avulla. Kitiini, josta kaikkien homesienten soluseinä on rakentunut, on ihmisille ja koirille vaaratonta ja jauheena helppoa käyttää. Näin homekoira voidaan saada oppimaan tunnistamaan kitiini, jota on kaikissa homesienissä. Kitiiniä tosin saattaa olla rakennuksessa muutenkin mm. hyönteisissä ja tietenkin ravuissa ja katkaravuissa, mutta tällaiset virheet on helppo sulkea pois. Kitiinillä saataisiin koirille kehitettyä kunnollinen, luotettava ja käytännössä helposti toteutettava hajutunnistustesti, sanoo Tenhu. Homekoiraohjaajille ei hänestä tarvitse asettaa vaatimukseksi sen enempää rakennusteknistä kuin terveydellistäkään peruskoulutusta. Riittää, että osaavat käsitellä ja hoitaa oikein koiraansa ja ymmärtävät kosteus- ja homeasioiden perustiedot.

EK