Poistoa Oy 10 vuotta

Poistoan vuonna 2013 perustaneet sisarukset Niina Kesti ja Simo Juurinen olivat ennen yrityksen perustamista törmänneet useisiin tarinoihin esimerkiksi kosteus- ja homevaurioituneissa rakennuksissa opiskelevista lapsista ja niissä työskentelevistä aikuisista. He halusivat yhdistää taitotietonsa heitä auttaakseen: alalle syntyi vuosikymmen sitten uudenlainen toimija, joka yhdisti rakennusterveyden ja puhtausalan.

Niina Kesti ja Simo Juurinen.

– Alkuun, yrityksen perustamisen aikoihin, toimintamme kärki oli niin sanotussa homesiivouksessa. Nykyään Poistoa on keskittynyt erittäin vaativiin siivoustöihin: sisäilmasiivouksiin – kuten mikrobien, kuitujen ja pölyjen poistamiseen – rakennussiivouksiin sekä korkeatasoisiin ylläpitosiivouksiin, Niina Kesti kertoo.

Työsuojelun lause ”Sisäilma on hyvää, jos suurin osa rakennuksen käyttäjistä on tyytyväisiä sisäilman laatuun ja jos sisäilman haittatekijät eivät aiheuta terveydellistä vaaraa” kuvaa Kestistä hyvin sitä, mitä on hyvä sisäilma. Poistoan toiminnalle on selkeä tarve sisäilmaan liittyvien toimijoiden ketjussa.

– Meidän roolimme on suunnitella ja vastata puhtauteen liittyvästä kokonaisuudesta: suunnitella ja toteuttaa sekä irtaimiston että rakennuksen puhdistukset. Vastaamme siis kokonaisuudesta, mm. asiakkaiden ohjeistuksista, irtaimistojen siirtojen suunnittelusta muuttoliikkeen kanssa, laadunvarmistuksesta, puhdistuksista ja tarvittaessa myös niihin liittyvistä mittauksista, Kesti selventää.

– Poistoalla on Turussa Suomen suurin puhdistuslinjasto, jonne toimitetaan koko ajan irtaimistoa puhdistukseen ympäri Suomen.

Innovatiivisuus ja ketteryys tulevaisuuden toiminnan johtotähtinä

Poistoan toiminta perustuu tutkittuun tietoon; tutkimustieto yhdistyy toiminnassa päivittäiseen työhön. Palveluita kehitetään jatkuvasti, jotta ne vastaisivat entistäkin paremmin asiakkaiden tarpeita. Maailma on muuttunut ja tietoa on tullut lisää yrityksen olemassaolon aikana. Lisäksi erilaisia siivousohjeita ja -tarpeita on tullut lisää.

Kestin mukaan siivouksen sisältö on erittäin tärkeää suunnitella oikein, ihan jo kustannussyistäkin. Työn lopputulokselta odotetaan paljon, kun kyseessä on sisäilmaan liittyvät siivoustyöt.

– Meidän salaisuutemme on työmme laadun lisäksi hyvä projektinjohto. Me toimimme nopeasti ja joustavasti asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Tästä saamme paljon positiivista palautetta, ja myös omavalvontaamme ja toimintamme korkeaa moraalia kiitellään usein. Asiakkaamme ovat erittäin tyytyväisiä tapaamme tehdä töitä.

– Poistoa valittiin vuonna 2022 Varsinais-Suomen vuoden yritykseksi, mikä on hieno tunnustus tekemästämme työstä. Maakunnallinen palkinto on aina todella hieno asia, Kesti iloitsee.

Turussa sijaitseva Poistoa toimii koko Suomen alueella, ja se työllistää yli 100 puhtausalan ammattilaista.

– Vaikka alalla on kova työvoimapula, meille on koko ajan valtavasti hyviä työnhakijoita. Kovat ammattilaiset määräävät lopulta sen, mitä yritys pystyy antamaan asiakkailleen, ja siinä olemme onnistuneet, Kesti sanoo kiitollisena osaavasta henkilökunnastaan.

Poistoassa kuljetaan tulevaisuuteen positiivisin mielin ja halutaan olla mukana alan kehittämisessä.

– Alan suurimpana toimijana haluamme jatkaa polkuamme edelläkävijänä kehittämällä uusia, asiakkaiden tarpeiden mukaisia siivouspalveluita. Innovatiivisuus ja ketteryys tulevat jatkossa määrittämään vahvasti alaa, Kesti näkee.

Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Poistoa Oy

Poistoa Oy on ollut Sisäilmayhdistyksen kannattajajäsen sen perustamisesta, vuodesta 2013, lähtien.