Pro Sisäilma -tunnustus Aino Nevalaiselle

Sisäilmayhdistys ry myönsi järjestyksessään neljännen Pro Sisäilma -tunnustuksen emeritusprofessori Aino Nevalaiselle. Tunnustus myönnetään poikkeuksellisen omistautuneesta työstä paremman sisäilman puolesta. Tunnustuksella halutaan kunnioittaa saajan pitkää ja vaikuttavaa uraa sisäilma-alalla. Valinnassa kiinnitetään huomiota pitkäjänteiseen, systemaattiseen ja intohimoiseen työhön sisäilma-asioiden parissa.

Sisäilma-asioiden parissa työuransa tehnyt Aino Nevalainen on toiminut monessa kotimaisessa ja kansainvälisessä alan asiantuntijatehtävässä. Nevalainen on myös Sisäilmayhdistyksen pitkäaikainen henkilöjäsen.

Nevalaisen erityisen mielenkiinnon kohteina sisäilma-alalla ovat olleet jätevesiaerosolit, sisäilman bakteeriaerosolit, kosteus- ja homevauriot ja homekasvun terveyshaitat. Näiltä tutkimusalueilta hän on kirjoittanut noin 150 tieteellistä, vertaisarvioitua alkuperäisjulkaisua.

Aino Nevalainen teki pisimmän työrupeamansa sisäilman mikrobien parissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ssä ja sen edeltäjä Kansanterveyslaitoksessa (KTL) Kuopiossa, alkuun erikoistutkijana, myöhemmin tutkimusprofessorina. Lisäksi hän on kotimaassa työskennellyt mm. Kuopion yliopistossa ja Suomen Akatemiassa sekä toiminut ympäristöministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijana.

Sisäilma-asiat ovat vieneet Nevalaisen myös ulkomaille, jossa hän on työskennellyt Cincinnatin ja Pennsylvanian yliopistoissa Yhdysvalloissa. Kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä Nevalainen on työskennellyt mm. Maailman terveysjärjestö WHO:ssa, Euroopan komissiossa ja Yhdysvaltain tiedeakatemiassa. Kansainvälinen sisäilmajärjestö ISIAQ myönsi Aino Nevalaiselle Indoor Air 2016 -kongressissa elämäntyöpalkinnon.


Pro Sisäilma -tunnustus jaettiin järjestyksessään 39. Sisäilmastoseminaarissa Helsingissä 12.3.2024. Sisäilmastoseminaari on Sisäilmayhdistyksen vuosittain järjestämä sisäilma-alan merkittävin tapahtuma, jossa saadaan ajantasainen katsaus alan tutkimuksen tilaan Suomessa.

Pro Sisäilma -tunnustus on aiemmin myönnetty emeritusprofessori Olli Seppäselle
(v. 2018), diplomi-insinööri Esko Kukkoselle (v. 2020) ja FM Kristina Saarelalle (v. 2022).

Sisäilmayhdistys ry on vuonna 1990 perustettu voittoa tavoittelematon aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennusten terveelliseen ja viihtyisään sisäilmastoon tähtäävää työtä. Yhdistyksen tehtävänä on parantaa tiedonsiirtoa tutkimuksesta käytäntöön sekä valistaa rakennusten asukkaita, käyttäjiä ja omistajia ylläpitämään hyvää sisäilmastoa.

Kuva: Tuomas Elenius