Sisäilmaratkaisuihin erikoistunut Halton 50 vuotta

– Halton on vireä viisikymppinen, laajalle ympäri maailmaa levittäytynyt, kansainvälinen, verkostomaisesti toimiva, tiettyihin segmentteihin erikoistunut alan huippuosaaja, kuvailee Halton Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Halttunen tämän hetken Haltonia.

Haltonin perusti vuonna 1969 Mika Halttusen isä Seppo Halttunen Iitiin Kausalaan. Kaikki lähti myymäläautojen kylmäkalusteista, jotka valikoituivat tuotannon ensimmäisiksi tuotteiksi. Pienessä yhtiössä työntekijät tunsivat hyvin toisensa ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Vahva yrittämisen kulttuuri on kantanut näihin päiviin asti.

– Bisnesidea oli alusta lähtien kirkas, ja tavoitteet olivat alusta asti korkealla: suomalainen yritys ja suomalaiset tuotteet haluttiin viedä myös maan rajojen ulkopuolelle. Isäni ymmärsi jo varhain teknologian, tuotekehityksen ja innovaatioiden merkityksen asiakkaiden ongelmien ratkaisemisen ja yrityksen menestymisen kannalta, Halttunen sanoo.

Seppo Halttunen näki jo varhain yrityksen tulevaisuuden sisäilmatuotteissa. Tänään Halton on maailman johtava sisäilmastoratkaisujen toimittaja vaativiin erikoisympäristöihin. Halton keskittyy luomaan ihmisille positiivisia sisäympäristökokemuksia. Yhtiön osaamis- ja tuotealueita ovat ilmanjako, ilmavirtojen hallinta, paloturvallisuus, keittiöilmanvaihto, ilmanpuhdistus ja sisäympäristöjen hallinta. Halton toimittaa ratkaisuja kaupallisista ja julkisista kiinteistöistä terveydenhuoltoon ja laboratorioihin, ammattikeittiöihin ja ravintoloihin sekä laivoihin ja öljynporauslautoille – tiloihin, joissa hyvän sisäilman luominen on hankalaa.

Näihin päiviin asti maailman johtava sisäilmateknologian yritys on toimittanut ilmanvaihtojärjestelmiä muun muassa maailman korkeimpaan rakennukseen, Teksasin suurimmalle stadionille, Moskovan Šeremetjevon lentokentälle, Hollannin taideaarteita säilyttävään Rijksmuseumiin ja Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston sukellusveneisiin. Suomessa Haltonin teknologiaa hyödynnetään mm. Presidentinlinnassa, Helsingin Musiikkitalossa, keskustakirjasto Oodissa sekä Pasilaan syksyllä avattavassa kauppakeskus Triplassa.

Terveellistä ja turvallista sisäilmaa tarvitaan kaikkialla

Haltonilla kehitetään sisäympäristöä, jossa hallitaan ilmanvaihtoa, ilmanlaatua, lämpötilaa, valaistusta ja akustiikkaa.

– Rakennukset ovat ihmisiä varten. Tehtävänämme on mahdollistaa ihmisten hyvinvointi vaativissa sisäympäristöissä. Jokaisella on oikeus terveelliseen sisäilmaan. Olemme itse asiassa mukana hyvinvointibisneksessä, Halttunen tähdentää.

– Asiakaskeskeisyys on meidän yksi perusarvoistamme. Se on ollut sitä aina. Kun kuuntelet asiakastasi, voit ymmärtää hänen todelliset tarpeensa, jatkaa Halton Groupin hallituksen varapuheenjohtaja Tarja Takki-Halttunen.

Haltonilla nähdään tärkeäksi tuottaa yksilöllistä sisäilmastoa. Teknologian avulla on mahdollista luoda paremmat edellytykset sille, että yksilöt voivat entistä paremmin vaikuttaa sisäympäristöönsä. Onhan hyvällä sisäilmalla tutkitusti myös tuottavuutta parantava vaikutus.

– Isoin haasteemme on ilmastonmuutos. Meidän pitää samaan aikaan parantaa rakennusten sisäilmastoa, kun ulkoisen ympäristön olosuhteet huononevat, Takki-Halttunen muistuttaa.

Sisäympäristöjä palveluina

Haltonilla on tänä vuonna juhlittu yhtiön viisikymmenvuotistaivalta. Viidessä vuosikymmenessä yritystä on kehitetty dynaamisesti. On tehty oikeita valintoja, että nyt ollaan tässä.
Mika Halttunen näkee yhtiön ja alan tulevaisuuden hyvin positiivisena:

– Yhtiön tulevaisuus perustuu ihmisten osaamiseen ja siihen, että heillä on motivaatiota kehittää firmaa eteenpäin. Olemme matkalla vaativimpiin sisäympäristöihin ja sitä kautta laajennamme omaa osaamistamme. Menemme järjestelmiin ja ratkaisuihin, ja sen myötä palveluliiketoiminta nostaa meillä vahvasti päätään tietyissä segmenteissä.

– Jatkossa sisäympäristöjä, esimerkiksi puhdasta leikkaussali-ilmaa, voidaan tarjota asiakkaille palveluina. Ehkäpä rakennusalalla jatkossa keskitytään pikemminkin siihen, minkälaisen alustan jokin toiminta tarvitsee menestyäkseen, Takki-Halttunen pohtii.

– Maailma muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan. Markkinoita on tärkeää seurata entistä tarkemmin: mitä asiakkaat haluavat, mitä kilpailijat tekevät ja mitä uusia teknologioita syntyy. On tärkeää reagoida nopeasti. Uskon, että voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa, minkälaiseksi koko ala muokkautuu. Meillä on tässä hyvä asema pienten ja suurten yritysten välimaastossa, Takki-Halttunen tähdentää.

Halton Groupin pääomistajina ovat Mika Halttunen ja hänen vaimonsa Tarja Takki-Halttunen perheineen. Haltonin pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja yhtiö toimii nykyisin jo 37 maassa. Yritys on kasvanut kymmenen hengen hallista noin 1 600 henkilön kansainväliseksi yritykseksi. Sen liikevaihto on noin 220 miljoonaa euroa, ja uuden kasvustrategian mukaisesti tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto vuoteen 2025 mennessä.


Halton on Sisäilmayhdistyksen ensimmäisiä kannattajajäseniä lähes yhdistyksen perustamisesta lähtien.

Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Halton Group

 


Osallistu Sisäilmauutisten lukijakyselyyn 17.9. mennessä – voit voittaa leffaliput!

Osallistu Sisäilmauutisten lukijakyselyyn. Kyselyn avulla haluamme kartoittaa, miten uutiskirje vastaa tarkoitustaan ja miten sitä voisimme jatkossa kehittää. Vastaathan lukijakyselyymme viimeistään 17.9.2019. Voit osallistua kyselyyn nimettömänä, mutta jättämällä sähköpostiosoitteesi osallistut Finnkinon leffalippujen arvontaan. Arvomme 4 kpl 2 leffalipun pakettia.

Pääset osallistumaan lukijakyselyyn TÄSTÄ