Suomi houkuttelee sisäilmatutkijoita

Ghanalaisen Jacob Mensah-Attipoe on mukana suomalaisessa sisäilmatutkimushankkeessa Kuopiossa ja valmistelee siinä samalla väitöskirjaansa.


Jacob on syntynyt Accrassa Ghanan pääkaupungissa vuonna 1976. Hän sai peruskoulutuksensa Ghanassa. Kandidaatin tutkinnon hän suoritti biokemiassa Ghanan yliopistossa. Siitä hän jatkoi farmakologiaa ja valmistui maisteriksi samasta yliopistosta. Vuonna 2007 hän päätti hakea Kuopioon opiskelemaan toksikologian tohtoriksi. Mutta kun hän opiskeli Kuopion yliopistossa enemmän ympäristön terveysriskejä, hän huomasi olevansa kiinnostunut sisäilmaston epäpuhtauksista ja niiden vaikutuksista. Hän suoritti vuonna 2012 maisterin tutkinnon tältä alueelta ja sai pian sen jälkeen paikan yliopiston sisäilmaryhmässä.
Projekti, jossa hän työskentelee, kestää neljä vuotta, joten hän toivoo pystyvänsä tekemään väitöskirjansa sen aikana. Tutkimusprojektissa työskennellessään Jacob on perehtynyt sisäilman epäpuhtauksiin, erityisesti sieniin ja muihin mikrobeihin, joita sisäilmassa esiintyy.
– Projektin aikana hän on oppinut yhteistyötä tiimissä ja samalla oppinut paljon myös yliopistoelämästä Kuopiossa ja muuallakin Suomessa.
Vaihtelevia kokemuksia
Jacob toteaa, että hänen kokemuksensa Suomesta ja suomalaisesta vaihtelevat.
– On ollut sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Yliopiston opiskelu- ja työilmapiiri on ollut loistava ja inspiroiva. Olen saanut paljon oppia asiantuntijoilta sekä sisäilmatutkimuksen että toksikologian alueelta. Heidän neuvojensa mukaan toimien tein posterin tänä kesänä Baseliin Environment and health konferenssiin.
Posteri voittikin hienosti sitten parhaan opiskelijaposterin palkinnon.
– Suomen ilmasto on ollut minulle jatkuvasti haasteellinen, vaikka olen ollut täällä jo viisi vuotta. Kun lämpötila putoaa pakkaselle, on se minulle vaikeaa, vaikka panisin päälleni viisi tai kuusikin kerrosta vaatteita.
Jatkosuunnitelmistaan Jacob ei osaa vielä sanoa mitään varmaa. Tutkimustyö kuitenkin kiinnostaa. Haluaisin jossain vaiheessa mennä omaan maahani opettamaan täällä oppimiani asioita.
Jacob toteaa, että suomenkieli on vaikeaa.
– Pystyn kuitenkin seuraamaan keskustelua, vaikka en ole saanut mitään varsinaista kielikoulutusta suomen kielessä, hän sanoo. Toivon ajan mittaan oppivani käyttämään suomen kieltä sujuvasti kaikenlaiseen kommunikointiin.

EK