Tervetuloa marraskuussa sisäilmapajaan Nurmekseen

Marraskuun 12 -13 päivinä järjestetään Nurmeksessa järjestyksessään viides sisäilmapaja. Aiemmat sisäilmapajat ovat olleet todellisia menestyksiä ja vetäneet salit täyteen sisäilmaston asioista kiinnostuneita läheltä ja kaukaa. Erityisesti sisäilman paikalliset ja alueelliset kysymykset ovat niissä saaneet valaistusta parhailta kotimaisilta asiantuntijoilta. 

Sisäilmapajat täydentävät keväisten Sisäilmastoseminaarien antia ja toimintaa. Tilaisuuksien antia täydentävät niiden yhteyteen järjestetyt näyttelyt, joissa valtakunnalliset sekä paikalliset yritykset voivat kertoa omista tuotteistaan.

Tänä syksynä järjestetään Sisäilmapaja teemalla Terve Talo vai sutta ja sekundaa Nurmeksessa PielisAreenalla, Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskuksessa. Ensimmäisenä päivänä 12. marraskuuta aloitetaan puolelta päivin ja kuullaan tuloksia kansallisista sisäilmastoon liittyvistä hankkeista, mm.  kosteus‑ ja hometalkoista ja eduskunnan kannanotoista tähän tärkeään asiaan. Silloin tulevat esille myös matalaenergiarakennusten turvalliset rakenteet sekä ongelmarakennusten onnistunut korjaaminen. Illaksi on SOKOS Hotel Bombaan järjestetty yhteinen virkistäytymis- ja tapaamistilaisuus.

Toisena päivänä 13. marraskuuta jatketaan pääosin paikallisin ja alueellisin pohjoiskarjalaisin voimin ongelmarakennusten korjaamisen vaikeuksien selvittelyä. Kiinteistönhuolto on siinä asiassa usein avainasemassa. Tärkeää on myös osata tilata, tulkita ja ohjata erilaiset mittaus- ja korjaustoimet oikein. Ihmisten reaktiot myös vaihtelevat ja niitä on usein vaikea tulkita. Kunnollisen siivouksen merkitys tulee myös esille, samoin kuin rakennusvalvonnan tärkeä rooli.

LIsätietoja viidennestä Sisäilmayhdistyksen sivuilla.

 

Sisäilmapajan järjestäjien puolesta kertoo terveystarkastaja Pirjo Kosonen Ilomantsista Pohjois-Karjalan terveysvalvonnasta pajan taustasta.

– Vaasan pajan iltatilaisuudessa meille ehdotettiin seuraavan pajan järjestäjäksi ryhtymistä. Myö kaikki kun ollaan tämmöisiä työtä pelkäämättömiä karjalaisia niin tartuttiin toimeen, totea Kosonen. Alueellisena yksikkönä ollaan toimittu vuodesta 2011 alkaen ja tänä vuonna toiminta laajeni koskemaan koko Pohjois-Karjalaa.

– Saimme Pohjois-Karjalan Maakuntaliitolta Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahastosta avustusta pajan kustannusten rahoittamiseksi. Aiheena oli avustuksen myöntäminen “terveelle rakentamiselle” ja koska olemme ns. susirajalla, on logoksemme valikoitunut susi. Teemaksi käy näin hyvin tänne susirajalle tuo Terve Talo vai sutta ja sekundaa. Logon on tehnyt ilomantsilainen Minna Kärkkäinen.

Pirjo Kosonen kertoo myös, että sisäilmaongelmat ovat heillä kuten muuallakin jokapäiväinen ongelma.

– Halusimme ohjelmassa tuoda esiin vankkaa pohjois-karjalaista sisäilma-alan osaamista ja kaikki nuo ohjelman aiheet on katsottu tärkeäksi tuoda esille, hän korostaa. Pajassa haluamme nostaa esille mm. kiinteistön huollon tärkeyden ja varhaisen puuttumisen ongelmiin.

– Haluamme tarjota karjalaista vieraanvaraisuutta niin kahvituksissa kuin iltapajassa. Iltapajassa on elävää musiikki ja muutakin mukavaa ohjelmaa. Tulgua terveh!