Terveydensuojelulain uudistuksessa tulisi varautua jo nyt tekijöihin, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja tulevaisuudessa, arvioivat THL:n asiantuntijat tuoreessa selvityksessä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat toteuttivat yhdessä Suomen Kuntaliiton ja Itä-Suomen yliopiston kanssa selvityksen terveyden suojelun nykytilasta ja tulevaisuuden tarpeista osana valtioneuvoston rahoittamaa Terveyden suojelu nyt ja tulevaisuudessa -hanketta.
THL keskittyi selvityksessä kuvamaan elinympäristön muutoksia tulevaisuudessa ja selvittämään elinympäristöön liittyviä riski- ja haittatekijöitä sekä katvealueita.
– Mahdolliset riskit ja haitat elinympäristössämme tai niiden vakavuus ovat muuttuneet sitten terveydensuojelulain edellisen päivityksen, sanoo THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.
– Terveydensuojelulain uudistuksessa tulisi huomioida tulevaisuudessa mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttavat tekijät ja olosuhteet. Tämä auttaisi terveydensuojelua vastaamaan muuttuviin vaatimuksiin, hän lisää.
Terveydensuojelutyötä tekevien ja heidän sidosryhmiensä mukaan muun muassa ilmastonmuutos, tuulivoima, melu, helle ja pandemiat voivat aiheuttaa tulevaisuudessa merkittävää haittaa väestölle. Ne ovat myös tekijöitä, jotka tulisi huomioida valvonnassa ja terveydensuojeluviranomaisen toimivaltaa määriteltäessä, selvityksessä todetaan.
Jatkossa on tunnistettava myös uusia riskejä, joita syntyy esimerkiksi ihmisten toiminnan seurauksena, kuten kasvavat jätemäärät ja mahdolliset haasteet väestön ikääntymisen seurauksena.
Selvityksessä todetaan myös, että elinympäristön terveellisyyden valvonnassa on tällä hetkellä katvealueita, eli toimintoja, joita ei valvota lainkaan tai riittävästi sekä toisaalta valvontaa kohdistetaan edelleen sellaisiin kohteisiin tai riskitekijöihin, joissa ei ole enää merkittävää riskiä.
Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa -hankkeen loppuraportti julkaistiin Ympäristöterveyspäivillä 30.10. Hanketta esittelivät hankkeen projektipäällikkö Johanna Mäkinen Kuntaliitosta ja yliopistonlehtori Kimmo Malin Itä-Suomen yliopistosta.
Lisätiedot
Tiedote 30.10.2024: Selvitys: Suomen terveydensuojelulakia tulee uudistaa rohkeasti
Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa -hankkeen loppuraportti
Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa -hanke (THL)
Artikkelikuva: iStock