Biosidien käyttö on usein turhaa

Biosidien käyttö yleistyy, vaikka sääntelyä on kiristetty. Bakteerien torjuntaan kotioloissa riittävät yleensä tavalliset puhdistusmenetelmät. Biosidit saattavat olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

Käytämme päivittäin monia tuotteita, jotka sisältävät tai joiden käsittelyssä on käytetty biosideja – kemikaaleja, joiden tarkoitus on tuhota mikro-organismeja ja tuholaisia. Biosidien käyttö bakteerien ja hajujen torjuntaan saattaa kuitenkin olla useissa arkisissa tilanteissa täysin turhaa.

Biosidien valvonta on Suomessa Tukesin vastuulla ja siellä ollaan vakavasti huolestuneita tilanteen kehittymisestä. Biosidien valmistus ja myynti on EU:n alueella tarkasti valvottua ja säädeltyä. Säännöksiä muutettiin äskettäin, mutta sääntelyn kiristämisestä huolimatta biosidien käyttö on yleistynyt.

Biosideja käytetään mikrobien torjuntaan muun muassa sairaaloissa paljon, ja ne ovat vaikuttuvana osana myös yleisesti käytetyissä käsideseissä. Tavallisille kuluttajamarkkinoillekin on viime aikoina tullut yhä enemmän biosidikäsiteltyjä tuotteita, joiden kerrotaan tappavan mikro-organismeja. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hajuttomiksi mainostetut kengät ja sukat, “antibakteeriset” keittiössä käytettävät tiskirätit, mikrokuituliinat, leikkuulaudat tai bakteereja ja hometta hylkivät suihkuverhot.

Kuluttajaan saattaa ensi näkemältä vedota ajatus tuotteesta, johon eivät tartu bakteerit, home tai epämiellyttävät hajut, ja hän saattaa innostua ostamaan biosideillä käsitellyn tuotteen. Kuluttajan kannattaa kuitenkin miettiä vielä hetki, ennen kuin laittaa esimerkiksi antibakteerisen leikkuulaudan ostoskoriinsa.

Biosideja vain todelliseen tarpeeseen

– Biosidit eivät ole vaarattomia, ja niitä tulisi käyttää vain, jos se on välttämätöntä, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.

– Ne saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Ostamalla biosideilla käsiteltyjä tuotteita kuluttaja saattaa lisäksi olla epäsuorasti mukana vaikuttamassa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Tutkimukset osoittavat, että biosidit huuhtoutuvat vähitellen käsitellyistä tuotteista ja päätyvät lopulta ympäristöön.

Biosidivalmisteiden käyttö on tarpeen haitallisten eliöiden torjumiseksi esimerkiksi juomaveden laadun tai rakennustuotteiden säilyvyyden varmistamisessa sekä eläinhygieniassa. Sen sijaan kotikäytössä esimerkiksi antibakteeriset sukat ja pyyhkeet ovat yleensä täysin turhia.

– Paras neuvo kuluttajille on välttää sellaisten tuotteiden käyttöä, joilla väitetään olevan biosidisia vaikutuksia. Ensinnäkin käsiteltyjen tuotteiden biosidisia vaikutuksia on harvoin tutkittu tai todistettu asianmukaisesti. Toiseksi bakteereja ja hajuja voi välttää tehokkaammin pesemällä vaatteet ja suihkuverhot, puhdistamalla keittiövälineet kuumalla vedellä ja puhdistusaineella ja yleisesti pitämällä kodin puhtaana ja siistinä, Paula Haapasola korostaa.

Biosidista kerrottava pakkauksessa

Jos tuotteella mainostetaan olevan biosidinen vaikutus, pakkauksesta on löydyttävä myös tieto tuotteen sisältämästä biosidista (aktiivisesta ainesosasta) sekä käyttö- ja turvallisuusohjeet. Ole tarkkana, jos tuotteessa mainitaan väittämä ”antibakteerinen”, ”homeenestokäsitelty”, ”hometta hylkivä”, ”homeenkestävä”, ”bakteeriostaattinen”  tai ”hajua estävä”.

– Tuote on myös voitu joskus käsitellä biosidilla, vaikkei sillä väitettäisi olevan biosidisia vaikutuksia. Lisätietoja mahdollisesta biosidien käytöstä voi pyytää myös tuotteen valmistajalta, jonka velvollisuus on antaa tiedot 45 päivän kuluessa, Haapasola sanoo.

Lisätietoja: http://www.tukes.fi/biosidit