FINVACin webinaarissa pohdittiin jäähdytyksen roolia rakennusten ylilämpenemisen hallinnassa

Ylilämpeneminen on, erityisesti kesäaikaan, ongelma myös meillä Suomessa. Ylilämpeneminen aiheuttaa paitsi eriasteisia terveyshaittoja, se on myös viihtyisyys- ja jaksamisasia. Se on riski, joka tulisi huomioida jo uusien rakennusten suunnitteluvaiheessa.

FINVAC järjesti toukokuun alussa webinaarin, jossa käsiteltiin jäähdytyksen roolia rakennusten ylilämpenemisen hallinnassa. Vanhempi tutkija Juha Jokisalo esitteli Aalto-yliopiston toteuttamaa ja ympäriministeriön rahoittamaa RAMI-hanketta, jossa määritettiin mm. jäähdytyksen ja kesäajan sisäolosuhteiden mitoitussääolosuhteet. Ylilämpenemisen huomioimista rakennusten suunnittelussa onkin tähän mennessä hankaloittanut tutkitun säätiedon puute. RAMI-hankkeen tutkimustuloksia esittelevä seminaari järjestetään 31.5.2022. Lue lisää TÄÄLTÄ.

Kesäaikaan aurinkosuojauksen puute tuottaa rakennuksiin merkittäviä lämpökuormia. Aurinkosuojauksella on merkittävä vaikutus rakennuksen energiankulutukseen; aurinkosuojauksen tavoitteena on estää auringonsäteilyn epäedullinen vaikutus sisäolosuhteisiin ja energiankulutukseen. Aurinkosuojauksesta oleellisena passiivisena keinona rakennusten jäähdytystarpeen mitoituksessa puhui Suomen Aurinkosuojaus Oy:n toiminnanjohtaja Hannu Sipilä.

Jäähdytyksen suunnittelu on tärkeää ylilämpenemisen hallinnomiseksi. Rakennusten olosuhdesimulointiin erikoistuneen Equa Finlandin toimitusjohtaja Mika Vuolle kertoi webinaarissa, mihin jäähdytyksen suunnittelussa tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Webinaarin esitysaineistot ja tallenne ovat saatavilla FINVACin sivuilla.

Teksti: Anna Merikari