Hometalojen toksiineilla ja mikrobeilla haitallista yhteisvaikutusta

THL:n tutkijat ovat löytäneet uusia haitallisia yhteisvaikutuksia mikrobien ja toksiinien välillä. Yhteisvaikutus saattaa olla pitkään etsitty mekanismi, jolla homeiden ja bakteereiden myrkylliset aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihmiseen.

Homeisiin liittyvät ongelmat ovat vahvasti esillä myös tutkimuksen puolella. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat ovat äskettäin löytäneet uusia yhteisvaikutuksia mikrobien ja niiden myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden, toksiinien, välillä. THL:n erikoistutkijan Merja Korkalaisen ja hänen työryhmänsä raportti tästä aiheesta julkaistiin äskettäin arvostetussa INDOOR AIR -lehdessä.

Tutkimuksen mukaan kosteuden vaurioittamissa rakennuksissa yleisesti esiintyvien homeiden toksiinit ja homeiden ja bakteereiden rakenneosat voimistavat toistensa haitallisia vaikutuksia.

Tutkimuksessa todetaan, että Ihmisessä vastaava yhteisvaikutus voi merkitä tulehdusvasteiden lisääntymistä hengitysteissä. Tämä havainto tehtiin ihmisen makrofagisoluissa, jotka ovat tärkeitä tulehduksen käynnistäjiä hengitysteissä. Yhteisvaikutus tuli esille jo hyvin pienillä toksiinien ja rakenneosien pitoisuuksilla.

Tämä yhteisvaikutus saattaa olla pitkään etsitty mekanismi, jolla toksiinit eli homeiden ja bakteereiden myrkylliset aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihmiseen. Yksityiskohtaista vaikutusmekanismia, kuinka hometoksiinit aiheuttavat oireita, ei kuitenkaan toistaiseksi tunneta.

Kokeet tehtiin ihmisten makrofagisoluilla

Voimistuneita yhteisvaikutuksia havaittiin tulehdusta käynnistävien sytokiinien ilmentymisessä sekä solurakenteiden vaurioissa. Nämä havainnot tehtiin, kun ihmisen makrofagi- eli syöjäsoluja altistettiin solukokeissa toksiineille yksin ja samanaikaisesti mikrobien rakenneosien (bakteerien lipopolysakkaridi LPS ja homeiden beta-glucan) kanssa.

Yhteisvaikutus havaittiin toksiineilla (emodiini, enniatiini B ja valinomysiini), joita ei ole aikaisemmin tällä tavalla tutkittu, ja jotka ovat tavallisia homevauriokohteissa Suomessa.

Solukasvatuskokeessa tehty havainto on alustava ja sitä on syytä tutkia lisää varsinaisissa hengitystiemalleissa.

– Tämän tyyppinen solu- ja kudostason mekanismien tutkimus on välttämätöntä, jotta ymmärretään toksiinien merkitys hometalo-oireissa, tutkimusprofessori Hannu Komulainen sanoo.

Hän korostaa, että perusteellista toksikologista, yhteisvaikutukset huomioon ottavaa tutkimusta tarvitaan, jotta voimme selvittää oireita aiheuttavat syy-seuraussuhteet ja arvioida paremmin kosteusvaurioiden riskit.

Kansainvälisessä sisäilmasto-ongelmiin keskittyneessä INDOOR AIR -lehdessä julkaistun tutkimuksen ovat tehneet THL:n Terveydensuojeluosaston ja Itä-Suomen yliopiston Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen ja SIB Labsin tutkijat.

Alkuperäinen tutkimusjulkaisu: Korkalainen M, et al., Synergistic proinflammatory interactions of microbial toxins and structural components characteristic to moisture-damaged buildings. Indoor Air 2106.

Lisätietoja antavat:

Erikoistutkija Merja Korkalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL merja.korkalainen(at)thl.fi

Professori Matti Viluksela ,THL ja Itä-Suomen yliopisto matti.viluksela(at)thl.fi