Jan Sundell 1939–2019

Jan Sundell oli hyvin epätavallinen tiedemies. Hän toimi pitkään rakennusalan hallinnossa Ruotsissa ja kirjoitti muun muassa ilmanvaihtoa ja sisäilmastoa koskevat säädökset. Hän oli innokas pohjoismaisen yhteistyön tukija ja toimi aktiivisesti Nordiska Ventilations Gruppenissa jo 1970-luvulla. Tämän yhteistyön tuloksena Pohjoismaihin siirtyi merkittävää sisäilmatietoa ja muun muassa asuntojen ilmanvaihtokäytäntö 0,5 1/h.

Sundell valmistui Kungliga tekniska högskolan KTH:sta diplomi-insinööriksi, mutta väitteli lääketieteen tohtoriksi Karolinska Institutista. Väitöskirjatutkimuksessaan hän osoitti ilmavaihdon suuruuden ja sairasrakennusoireiden välisen yhteyden. Myöhemmin hän todisti myös kosteusvaurioiden ja sairausoireiden välisen yhteyden.

Sundell oli perustamassa kansainvälistä sisäilma-akatemiaa (International Academy of Indoor Sciences), ISIAQia (International Society of Indoor Air Quality and Climate) sekä alan tieteellistä lehteä Indoor Air, jonka päätoimittajana hän toimi vuosina 2000–2010. Kun tutkimusrahoitus Ruotsissa tiukentui, hän meni Tanskan teknilliseen korkeakouluun professori Fangerin tutkimustiimiin (International Centre for Indoor Environment and Energy). Tämän jälkeen hän työskenteli Texasin yliopistossa USA:n Austinissa, ja hänen viimeinen työpaikkansa oli Tsinghuan yliopisto Kiinan Pekingissä.

Jan Sundell oli terävä havainnoitsija ja tinkimätön tiedemies, joka ei kunnioittanut auktoriteetteja. Hänen tieteellisiä artikkeleitaan on referoitu yli 12 000 kertaa, tänäkin vuonna jo yli 700 kertaa. Runsaasti referoituja ovat Indoor Air Journalin mielenkiintoiset artikkelit:

Dampness in buildings and health, Indoor air 11 (2), 72–86

On the history of indoor air quality and health, Indoor air 14 (s 7), 51–58

Ventilation rates and health: multidisciplinary review of the scientific literature. Indoor air 21 (3), 191–204.

Teksti: Olli Seppänen

Lue ISIAQin muistokirjoitus täältä.