Kauppakeskus Sello sai LEED platinaa

Kauppakeskus Sello on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus.

Suomen toiseksi suurin kauppakeskus Sello Espoon Leppävaarassa saavutti toiminnan aikaisen LEED EB PLATINUM -tason ympäristöluokituksen Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena. Luokituksen saavuttamiseksi on Sellossa tehostettu paitsi tilojen, myös toiminnan ympäristöystävällisyyttä.


– Sellon platinatason ympäristöluokitus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä kyseessä on Euroopan ensimmäinen LEED EB PLATINUM -sertifioitu kauppakeskus. Platina on kaikkein korkein LEEDin taso. Maailmanlaajuisesti LEED EB PLATINUM -luokiteltuja rakennuksia on 224 kappaletta. Euroopassa LEED EB PLATINUM -luokituksen ansainneita kohteita on vain yhdeksän. Sello on ensimmäinen tuon statuksen saavuttanut kauppakeskus, Tuomas Suur-Uski Green Building Partnersilta kertoo.

– Kauppakeskus Sellolle haettiin vuoden 2015 aikana LEED Existing Buildings: Operation & Maintenance – ympäristöluokitusta. LEED -ympäristöluokitusjärjestelmä on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. LEED EB: O&M on rakennuksen käyttövaiheen luokitustyökalu, joka mittaa kiinteistön energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä sekä kestävän kehityksen mukaista ylläpitoa. Sellolle on jo vuonna 2010 myönnetty Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena LEED EB GOLD -tason luokitus. LEED -sertifiointi on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen kohteelle voi hakea uutta ympäristöluokitusta, jatkaa Tuomas Suur-Uski.

Sertifiointiprosessin aikana ohjattiin kauppakeskuksen ylläpitoa ja toimintaa sekä toteutettiin LEED EB PLATINUM – luokitustasoon vaadittavia kehitystoimenpiteitä. Sellossa on jo vuosien ajan tehty mittavia ekotehokkaita toimenpiteitä, jotka LEED -luokituksen korkea taso todentaa. Esimerkkinä toimenpiteistä ovat mm. valaisimien korvaaminen laajasti energiatehokkailla led-valaisimilla ja ilmanvaihdon ohjaaminen tarpeen mukaan. Lisäksi esimerkiksi ulkoalueiden sulatusta ohjataan automaattisesti sääennusteiden perusteella. Viiden vuoden aikana kiinteistön lämmönkulutus on laskenut 20 % ja sähkönkulutus on pienentynyt 10 %. Sellossa on myös toteutettu koko kauppakeskuksen kattava vesitehokkuuden kehitysprojekti. Lisäksi siivous on Joutsen-merkitty.

Sellossa on ollut lähtökohtana alusta alkaen tarjota myös asiakkailleen kierrätyspalveluja ja ottaa vastaan laajasti erilaisia jätejakeita sekä mm. kodin pientekniikkaa (patterit, mustekasetit, loisteputket ym.). Tiistaina 24.11. Sellossa alkaa tekstiilikierrätys -pilotti. Sellon julkisen liikenteen yhteydet ovat huippuluokkaa, mikä niin ikään auttoi PLATINA-tason saavuttamisessa.

Sellossa toimivat palveluntuottajat ja liikkeet sekä niiden henkilökunta ovat vahvasti talkoissa mukana ja auttoivat omalla panoksellaan korkeimman tason luokituksen saavuttamisessa.

Lisätietoja:

Kauppakeskus Sello

Green Building Partners