Kiuas ja hormit kuntoon ennen juhannuslöylyjä

Juhannussaunassa on jokaisen ikioman kokemuksen mukaan hyvä ja viihtyisä sisäilmasto. Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY muistuttaa, että juhannuksen saunomista on tarpeen miettiä myös tekniseltä kannalta.

Mikä sen ihanampaa kuin lämmittää rantasaunaa kuulaana kesäiltana? Sauna – ja erityisesti mökkisauna – on meille suomalaisille suorastaan pyhä paikka. Siksi ei ehkä tule huomanneeksi, että pitkään moitteettomasti palvellut kiuas on jo tullut vaihtoikään.

Mikä sen ihanampaa kuin lämmittää rantasaunaa kuulaana kesäiltana?

– Mökkisaunan kiuasta harvoin vaihdetaan vain siksi, että malli alkaa kyllästyttää. Siksi se voi olla hyvinkin vanha – varsinkin, jos sitä on lämmitetty oikein ja kiviä vaihdettu tarpeeksi usein, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen sanoo.

Tarkasta kivien kunto

Kiukaan kuntoa on syytä epäillä, jos löylyjä ei saada entiseen tapaan ja puut palavat heikosti. Jyrkiäinen neuvoo aluksi poistamaan kiuaskivet. Painuneet kivet ovat voineet tukkia kiukaan ilmankierron. Hyväkuntoisetkin kivet kannattaa välillä latoa uudelleen.

– Kiuaskivissä ei ole syytä säästää, sillä ajoissa vaihtamalla ja latomalla ne välillä uudestaan voi pidentää kiukaan ikää vuosilla ja myös säästää polttopuissa, kun sauna lämpenee nopeammin, Jyrkiäinen painottaa.

innokkaan saunojan olisi hyvä vaihtaa kiuaskivet vuosittain.

Hänen mukaansa innokkaan saunojan olisi hyvä vaihtaa kiuaskivet vuosittain. Puulämmitteisessä kiukaassa käytetään suurempia, 10-15 cm:n kiuaskiviä.

– Kun ladot kivet, varmista, ettet tuki kiuasta. Niin takaat riittävän ilmankierron, Jyrkiäinen korostaa.

Uusissa kiukaissa on valinnanvaraa

Kun kiuaskivet on poistettu, niiden alta voi paljastua ongelmien syy: kiuas voi olla palanut puhki. Silloin on aika päästää täysin palvellut kiuas lepoon ja hankkia uusi tilalle.

Vanha kiuas voi olla myös kovin ruostunut, vaikkakin sinänsä vielä käyttökelpoinen.

Jyrkiäinen painottaa, ettei toimimattoman kiukaan kanssa kannata kärvistellä. Lomalla on oikeus nauttia hyvistä löylyistä. Modernit kiukaat ovat tehokkaita ja lisäksi polttavat puuta puhtaasti. Kiukaan vaihtaminen uuteen puhtaasti puuta polttavaan CE-testattuun kiukaaseen on siis myös ympäristöteko.

Mökillä arvostetaan perinteitä ja moni ostaa mökkisaunaan samanlaisen kiukaan, jota tottui katselemaan jo lapsena, vaikka päärakennuksessa olisikin trendikäs, nopeasti lämpenevä sähkökiuas. Ulkoasultaan retro kiuas voi silti olla tekniikaltaan hyvin edistyksellinen. CE-merkityt kiukaat ovat testattuja ja parhaissa kiukaissa on yhtä pienet hiukkaspäästöt kuin varaavissa takoissa.

Hormin kunto selville

Myöskään kiukaan hormi ei ole ikuinen. Varsinkin vanhan kevythormin kunto on syytä tarkastaa huolella, kun kiuas menee vaihtoon. Kiukaan ongelmien syyksi voi paljastua hormin ja kiukaan välinen liitos, joka on alkanut vuotaa.

– Kevythormia voi vaikka koputella, jotta kuulee, onko sen eristekerros edelleen paikallaan. Samalla on syytä tarkistaa, että hormin läpivienti yläpohjassa on oikein toteutettu ja taatusti paloturvallinen, Jyrkiäinen neuvoo.

Ammattilaisen tekemä tarkastus on tietysti aina luotettavin. Jyrkiäinen muistuttaa, että yksityiskäytössä olevan vapaa-ajan asunnon hormit ja tulisijathan on nuohousasetuksen mukaan nuohottava kolmen vuoden välein ja samassa yhteydessä tarkastuskin tulee tietysti tehtyä. Valtuutetun tarkastajan löytää myös osoitteesta www.paloturvamestarit.fi.

Uutta kiuasta ostettaessa on otettava huomioon, että savuhormin ja kiukaan tulee toimia yhdessä. Vanhasta hormista ei luultavasti ole testaustietoa. Uusista CE-merkityistä teräshormeista löytyy tieto, mille savukaasujen lämpötiloille ne on testattu, kuten T400 tai T600. Se tarkoittaa, että yhdistelmä on paloturvallinen, kun savukaasujen lämpötilat pysyvät näissä rajoissa. Saunan kiukaalle tulee aina valita T600-luokan vaatimukset täyttävä hormi.

Viisainta voi siis olla uusia kiukaan yhteydessä myös sen hormi.

Älä polta huonoa puuta

Märkää puuta tai roskia ei kiukaassa missään nimessä saa polttaa.

– Ei ole järkeä ostaa vähäpäästöisiä kiukaita, jos polttaa roskia. Huonolaatuista puuta polttamalla ei päästä kiuasvalmistajien lupaamiin päästöarvoihin, Jyrkiäinen painottaa.

Polta kiukaassa siis vain puhdasta, kuivaa puuta. Sytytä tuli päältä, ellei kiukaan valmistajan ohjeissa muuta kerrota. Vaihda kiuaskivet ajoissa. Poista tuhkat säännöllisesti. Hyvin hoidetussa saunassa on ilo saunoa.