Kosteus- ja hometalkoot Kuopiossa 27.-28.9.

kosteus ja hometalkoot logo

Kosteus- ja hometalkoiden tämänvuotisen työmaakokouksen teemana Kuopiossa 27. -28.9.2012 on alan koulutus ja pätevöityminen. Miten Suomeen luodaan uusi, houkutteleva urapolku, pätevöitynyt ammattikunta ja työllistävä erikoisosaamisala? Lisäksi kuulemme muun muassa, miten eduskunnan tarkastusvaliokunnan työ maamme kosteus-ja homevaurio‐ongelman ratkaisemiseksi etenee ja millaisin työkaluin talkoot opastaa kansalaisia talojensa parempaan kunnossapitoon. Valtiovallan tervehdyksen talkooväelle tuo kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo.

Muita puhujia ovat mm. Helmi Kokotti Itä-Suomen yliopistolta, Arto Mäkelä eduskunnan tarkastusvaliokunnasta sekä Pera Heikkinen Savora Oy:stä. Työmaakokouksen osallistujat pääsevät antamaan myös oman panoksensa koulutuksen ja pätevöitymisen kehittämiseen. Ohjelman lomassa vaihdamme kuulumiset talkootyömailta. Ilmoittautumisaika vuositapaamiseen on jo päättynyt, mutta talkooväeltä voi tiedustella mahdollisia vapautuvia paikkoja.

Kansalaisviestintää televisiossa ja seminaareissa

Kesän jälkeen talkoissa käynnistyy kansalaisviestinnän vyöry. Syyskuussa avautuu talkoiden rakentama verkkosivusto  –  odotettu, käytännönläheinen tietopankki kaikille kansalaisille. Syksyn tullen kosteus- ja homevauriotietoa saa jopa mukavasti kotisohvalle, kun MTV3-kanavalla käynnistyy Suomen tunnetuimpien rakennusalan ammattilaisten, Harjakaisen ja Piisisen talkoot. 12-osainen TV-sarja lanseeraa Suomessa ennen näkemättömän infotainment-ohjelmakonseptin lauantai-illan parhaaseen katseluaikaan.

Kiinteistöliitto järjestää yhdessä Rakennusteollisuus RT:n, Suomen LVI-liitto SuLVIn, LVI-talotekniikkateollisuuden sekä Kosteus- ja hometalkoiden kanssa seminaarikiertueen, jossa kerrotaan uusien lakien ja asetusten tuomista vaatimuksista sekä keinoista niiden toteuttamiseen kerros- ja rivitaloyhtiöissä. Kiertue starttaa lokakuussa 2012 ja kiertää viiden kuukauden aikana 12 paikkakuntaa.

Uusien määräysten mahdolliset vaikutukset talojen kosteusturvallisuuteen ovat keskusteluttaneet asiantuntijoita työn valmisteluvaiheessa. Kosteus- ja hometalkoiden rooli kiertueella on muistuttaa kuntotutkimusten tärkeydestä energiakorjausten yhteydessä.

”Lisäeristyksiä ei saa tehdä homevaurioituneiden materiaalien päälle, eikä ilmanvaihdon toimintaa saa huonontaa energiansäästön nimissä. Osa rakenteista on pakko tutkia ennen korjaussuunnitelmien laatimista. Tässä on useimmilla taloyhtiöillä opittavaa”, ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen sanoo.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL, Kosteus- ja hometalkoot sekä Omakotiliitto puolestaan käynnistävät syksyllä peräti 30 paikkakuntaa kattavan yhteisen luentokiertueen. Tapahtumissa jaetaan tietoa kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä niin ammattilaisille kuin omakotiasujille. Kosteus- ja hometalkoot oli myös esillä RKL:n osastolla Tampereen Asuntomessulla, missä teemana oli pientalotyömaan materiaalien suojaaminen ja rakentamisen aikainen kosteudenhallinta.

Mittavan luentokiertueen tavoitteena on lisätä rakennusalan ammattilaisten ja omakotiasujien ymmärrystä kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä, riskialttiista rakenteista sekä säännöllisen huollon ja sen suunnittelun merkityksestä talon elinkaareen. 30 eri paikkakunnilla järjestettävä luentopäivä koostuu ammattilaisille suunnatusta iltapäivästä sekä kansalaisille tarkoitetusta iltaseminaarista.

Talkoissa tiiviisti mukana oleva Senaatti-kiinteistöt on tehnyt jo usean vuoden ajan töitä kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisemiseksi omassa kiinteistökannassaan. Tuoreimpana on valmistunut kiinteistöhuollon kortti ja seuraavaksi ryhdytään kartoittamaan sisäilmaongelmia ennakoivia tunnuslukuja rakennuksissa.

Senaatti-kiinteistöissä on kevään kuluessa otettu käyttöön Kiinteistöhuollon kortti. Käytännönläheinen ohje on tarkoitettu kiinteistöissä toimivien ylläpitoyritysten huoltomiehille. Yhtenäisen ohjeen avulla pyritään varmistamaan, että Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimien rakennusten ylläpidosta vastaavat henkilöt osaavat tunnistaa ja reagoida nopeasti kosteus- ja homevaurioita aiheuttaviin tilanteisiin kiinteistöissä.

Lisätietoja: www.hometalkoot.fi  , www.korjaustieto.fi