LVI-professorin valinta Aalto-yliopistossa ei ole vielä ratkennut

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun LVI-alan professorin haku on ollut käynnissä jo muutaman kuukauden. Alkuperäisistä 12 hakijasta on valittu niin sanotulle shortlistalle seuraavat viisi ehdokasta: Ala Hasan, Kari Alanne, Risto Kosonen, Foda Ehab ja Zhao Yang.

Kysymys siitä, kuka opettaa sisäilmaston asioita tuleville asiantuntijoille, on meille alasta kiinnostuneille erittäin tärkeä.  Suomalaiset tohtorit Risto Kosonen ja Kari Alanne työskentelevät molemmat tälläkin hetkellä Aalto-yliopistossa. Kosonen toimii LVI-puolen adjunct professorina, ja on lisäksi tutkimuksen johtotehtävissä Haltonilla. Hän on myös vetänyt pian päättyvää RYM sisäilmasto -ohjelmaa. Alanne puolestaan on korkeakoulussa LVI-asioita opettava vanhempi yliopistonlehtori. Ala Hasan on väitellyt TKK:lla ja toimii nyt tutkijana VTT:llä. Suomessa työskentelevä Hasan on myös nykyisin Suomen kansalainen. Foda Ehab on väitellyt Suomessa TKK:lla ja toimii nykyisin sisäilma-energiatutkijana Loughboroughin yliopistossa, Englannissa. Yang Zhao taas toimii tutkijana Eindhovenin yliopistossa, Hollannissa.

Professorien pätevyyttä arvioiviksi ulkomaisiksi asiantuntijoiksi on valittu seuraavat professorit: Qingyan Chen (Purdue University, USA), David Coley (University of Bath, UK), Fariborz Haghighat (Concordia University, Quebec, Kanada),  Per Heiselberg (Aalborg University, Tanska) ja  Bjarne Olesen (DTU, Tanska). Joukosta löytyy ainakin allekirjoittaneelle monta tuttua alan asiantuntijaa.

Asiantuntijat antavat lausuntonsa hakijoista parin kuukauden kuluttua, jonka jälkeen hakijat saavat pitää julkiset koeluentonsa. Niiden jälkeen alkaa varsinainen valinta, joka kestänee ainakin tämän kevään ajan. Valinnassa tärkeää tenure track -komiteaa johtaa korkeakoulun professori Pekka Ahtila, joka on pitkään toiminut LVI-alalla myös käytännössä.

 

Teksti: Esko Kukkonen