Päättäjille tarkoitetut tietoiskut ovat kiinnostaneet Raaseporista Rovaniemelle

Kosteus- ja hometalkoiden kuntakiertue on vieraillut tänä syksynä jo 14 kunnassa eri puolella maata ja uusia tietoiskuja on varattu pitkälle syksyyn. Talkoiden asiantuntijoiden pitämät Kunnan talot kuntoon -tietoiskut ovat saaneet kiinnostuneen vastaanoton kuntapäättäjien keskuudessa.

”Tunnelma tilaisuudessa oli vireä. Esitys poiki hyvätasoista keskustelua ja monipuolista ajatustenvaihtoa”, kuvailee yksi talkoiden luennoitsijoista, sisäilma-asiantuntija Miina Pekkola Sisäilmatalo Kärjestä.

Kosteus- ja homeongelmien tunnistaminen ja niihin varautuminen on ollut kiertueen kunnissa vaihtelevaa ja osassa kissa on vastikään nostettu pöydälle. ”Tuntuu, että olemme monessa kunnassa juuri oikeaan aikaan. Kunnissa tiedostetaan ongelma ja sen eteneminen ja siihen koitetaan tosissaan etsiä ratkaisuja”, kertoo Pohjois-Suomea kiertävä luennoitsijamme, rakennusterveystiimin päällikkö Tommi Riippa FCG:ltä.

Useissa kunnissa rakennusten korjausvelkaa on kertynyt jo mittavasti, mikä on huomioitava myös ennakoivasta kiinteistönpidosta puhuttaessa. ”Kymmenen vuoden aikajänne voi olla liian lyhyt verrattuna tiedossa olevaan korjausvelkaan”, Miina Pekkola huomauttaa. Monia kuntia painaa myös talousvaje, mikä heijastuu päätöksentekoon rakennusten kohtalosta. ”Päättäjien on tehtävä arvovalintoja siitä, mitkä rakennukset pidetään kunnan omistuksessa ja korjataan. Poliittisen vastakkainasettelun ja oman asian ajamisen sijaan on pystyttävä miettimään kokonaisuutta”, Riippa painottaa.

Valtakunnallisesta kiertueesta on saatu myönteistä palautetta, ja tietoiskut on koettu hyödylliseksi. ”Kyllä näistä asioista tiedottaminen ja asian esiin nostaminen tuntuu olevan positiivinen seikka kaikkien kannalta. Ja jos ei muuta, niin tilaisuuksissa jakamillamme talkoohanskoille löytyy aina käyttöä”, Riippa vitsailee.

Matkan varrella on syntynyt myös uusia ideoita. ”Sellainen ajatus tuli keskusteluissa esiin, että kuntien tulisi tehdä näissä asioissa enemmän yhteistyötä. Kun jossakin on keksitty toimintamalleja ja -tapoja, joilla asiat sujuu hyvin, voitaisiin tästä ottaa esimerkkiä myös muualla. Nykypäivänä kun ei ole mikään iso uutinen, että jossakin kunnassa on sisäilmaongelmia. Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan”, Pekkola muistuttaa.

Tietoiskuja on varattu yhteensä jo kolmisenkymmentä kaikkialle Suomeen. Luennoitsijana toimivat talkoissakin monessa mukana olleet asiantuntijat Hengitysliitosta, Sisäilmatalo Kärki Oy:stä, Sisäilmakeskuksesta, FCG:ltä sekä Savora Oy:stä.

Lisätietoa kiertueesta: Joonas Holste, SEK (Twitter: @JoonasHolste)

Lue myös

Lisätietoja talkoista:
www.hometalkoot.fi
https://www.facebook.com/hometalkoot
http://uutiset.hometalkoot.fi/