Suomen viihtyisimmät ja energiatehokkaimmat toimistot palkittiin

Viikin ympäristötalo, Helsingin kaupungin ympäristökeskus
Viikin ympäristötalo, Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin lokakuussa kansainväliset FINNBUILD-messut, joilla vieraili lähes 25 000 rakennus- ja tekniikka-alan ammattilaista. Messujen yhteydessä palkittiin Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimisto 2014 -kilpailun parhaat. Kilpailun järjesti Suomen Green Building Council yhdessä ERA17 toimintaohjelman kanssa. Kaikki kilpailijat saivat hyviä tuloksia niin energiatehokkuuden kuin sisäympäristönkin kehittämisessä. Ääniolosuhteiden suunnittelussa riittää kuitenkin vielä haasteita.

ERA17-toimintaohjelma ja Green Building Council Finlandin järjestivät FINNBUILD-messuilla Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimisto 2014 -kilpailun, jonka tarkoituksena oli haastaa alan toimijoita tarjoamaan samaan aikaan yhä energiatehokkaampia, ja viihtyisämpiä toimitiloja. Tavoitteena oli myös tuoda esille suomalaista toimitilaosaamista ja parhaita käytäntöjä. Kilpailuun ilmoittautui eri puolilta Suomea 11 rohkeaa osanottajaa, joista lopulta kahdeksan osallistui kilpailuun toimitettuaan osallistumiseen vaadittavat tiedot määräaikaan mennessä. Kaikki kilpailijat olivat saavuttaneet erinomaisia tuloksia energiatehokkuudessa sekä kiinnittäneet huomiota sisäympäristöön. Kilpailua käytiin kolmessa eri luokassa sen mukaan, oliko kilpailijoilla mahdollisuus saada käyttöönsä koko kiinteistön vai ainoastaan oman toimitilansa tiedot. Kilpailun osanottajat vaihtelivat toimitilojen vuokralaisista kokonaisten kiinteistöjen omistajiin.

Kilpailijoiden suorituksia arvioitiin GBC Finlandin kahdella Rakennusten elinkaarimittarilla, : 1) energiankulutuksella (ostoenergian kulutus) ja 2) käyttäjätyytyväisyydellä (sisäympäristö , lämpöviihtyvyys, huoneilman laatu sekä valaistus- ja ääniolosuhteet).

Lisätietoja näistä Rakennusten elinkaarimittareista löydät täältä: http://figbc.fi/elinkaarimittarit/

Ääniolosuhteiden suunnitteluun lisäpanostusta

Raati arvosti voittajakohteissa molempia Rakennusten elinkaarimittarin osa-alueita pitäen yhtä tärkeinä niin energiansäästöä kuin käyttäjätyytyväisyyttäkin. Kilpailun raadissa toimivat Helena Säteri (Ympäristöministeriö), Tarmo Pipatti (Rakennusteollisuus RT ry), Leena Karessuo (Kuntaliitto), Mikko Nousiainen/Helena Kinnunen (RAKLI), Auri Häkkinen (Rakennuslehti) sekä Heli Kotilainen (Green Building Council Finland).

Raadin mielestä kilpailu osoitti, että niin sanottuja energiapihejä toimitiloja osataan Suomessa rakentaa monenlaisin eri ratkaisuin. Käyttäjän huomioiminen suunnittelussa ei kuitenkaan aina välttämättä onnistu. Vaikka käyttäjä olisi alusta alkaen mukana tilojen suunnittelussa, ei lopputulos silti takuuvarmasti täytä kaikkia viihtyvyyden vaatimuksia. Raati totesi, että tekemistä riittää vielä esimerkiksi työskentelytilojen ääniolosuhteiden suunnittelussa, vaikka tahtoa tähän alalla jo onkin. Avokonttoreissa tarvitaan hiljaisia vetäytymistiloja, ja lisäksi työn tekemisen ääniä voidaan akustisella suunnittelulla pehmentää ja rajoittaa.

Derby Business Parkin Hiitti-toimitalo
Derby Business Parkin Hiitti-toimitalo

 

LEED palkittu Business Parkin Hiitti -toimitalo voitti sarjansa

Kokonaiset kiinteistöt – Kiinteistösähkö + lämmitys + Käyttäjätyytyväisyys -sarjan voitti SRV Derby Business Parkin Hiitti -toimitalo, jonka energiankulutus oli sarjassaan omaa luokkaansa. Talo on valmistunut vuonna 2012 ja saanut LEED Platinium -sertifikaatin. Rakennuksen ulkoseinien tiiviyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja noin 90 prosenttia tarvittavasta lämpö- ja jäähdytysenergiasta tuotetaan maalämpöjärjestelmällä. Huonelämpötilan ohjaus on integroitu ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja jäähdytykseen sekä tilan läsnäolotietoon. Lisäksi ilmanvaihdon tarpeenmukaisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Sisäympäristökyselystä selvisikin, että vastaajat olivat tyytyväisiä juuri ilmanlaatuun, mutta parannettavaa löytyi sisämelusta ja akustiikasta.

Alberga Business Park
Alberga Business Park

 

Toimitilasarjassa parhaaksi valittiin Albergan BREEAM

Yksittäiset toimitilat – Käyttäjäsähkö + lämmitys + Käyttäjätyytyväisyys -sarjan voitti Alberga-toimitila, A-Insinöörit. Espoon Leppävaarassa sijaitseva Alberga Business Park on vuonna 2011 valmistunut BREEAM Very Good -tason toimitila.

Tilan rakennesuunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota rakenteiden höyryn- ja ilmantiiveyden sekä kylmäsiltojen välttämiseen. Albergan energiatehokkuusluku alittaa 90 kWh/brm2/a. A-Insinöörit muuttivat tilaan heti sen valmistuttua. Suunnittelussa huomioitiin työtekijöiden tarpeet alusta alkaen. Kaikki sisäympäristökyselyyn vastanneet käyttäjät työskentelevät avokonttorissa. Kyselyssä kävi ilmi, että työntekijät olivat varsin tyytyväisiä valaistukseen, mutta ääniolosuhteista löytyi vielä parannettavaa.

Kokonaisista kiinteistöistä palkittiin Viikin ympäristötalo

Kolmannen sarjan, Kokonaiset kiinteistöt – Kiinteistösähkö + käyttäjäsähkö + lämmitys + Käyttäjätyytyväisyys, voitti Viikin ympäristötalo. Helsingin kaupungin rakennuttama Viikin ympäristötalo on ollut toiminnassa vuodesta 2011 alkaen, ja sen tiloissa työskentelee sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen että Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksen henkilökuntaa. Talossa on käytetty runsaasti uusia teknisiä ratkaisuja, joista esimerkkeinä mainittakoon 25 maakaivon voimin toimiva kalliojäähdytys, ikkunoiden lämpölasit ja valtaosin julkisivuille sijoitetut, noin 600 neliön aurinkopaneelit. Rakennuksen katolla on lisäksi neljä pientä tuuliturbiinia, ja loput tarvittavasta sähköstä ostetaan tuulisähkönä. Sisäympäristökyselyyn vastanneet olivat tyytyväisimpiä valaistukseen, mutta jälleen kerran raati löysi parannettavaa ääniolosuhteista.

Messut olivat kaikin tavoin hyvin onnistuneet, ja kolmeen päivään sisältyi paljon ohjelmaa. Sisäilmastoon liittyvät ratkaisut ja tuotteet olivat esillä useilla messuosastoilla ja eri tilaisuuksissa. LVI-alan väki kokoontui perjantain LVI –treffeille, ja myös Rakennuslehti järjesti tänä vuonna ensi kertaa iltatilaisuuden, FinnBUILD Awards -partyn. Juhlassa palkittiin muun muassa alan parhaita useammasta kategoriasta, kuten parhaat työmaat ja parhaat BIM -mallinnukset.

Lisätietoja:

http://figbc.fi/suomen-viihtyisin-ja-energiatehokkain-toimitila-2014-voittajat-selvilla/

Teksti: Esko Kukkonen